Pla general de les plantes de marihuana cultivades en una zona boscosa de difícil accés d'Horta de Sant Joan

Una planta de maria per cada tres habitants a Tarragona: el balanç del 2021 dels Mossos

El cap de l’ABP del Tarragonès dels Mossos ha alertat a Tarragona Ràdio del perill públic que porta amb si el tràfic i plantació de marihuana i ha plantejat un canvi legislatiu que ajudi la policia

Esborronador. Els Mossos d’Esquadra han decomissat aquest any al Camp de Tarragona més de 150.000 plantes de marihuana, aproximadament una per cada tres habitants. Així ho ha assegurat durant una entrevista amb Tarragona Ràdio el cap de l’Àrea Bàsica Policial del Tarragonès dels Mossos d’Esquadra, Ramon Franquès, que ha assenyalat que la plantació il·legal de marihuana «és un dels principals problemes que tenim a Catalunya».

Durant els mesos que han passat d'aquest 2021, els Mossos han efectuat més d'un centenar  operacions contra el tràfic de marihuana a la demarcació. En aquestes intervencions, s'ha detingut al voltant de 300 persones. En aquest sentit, Franquès ha recordat que el del tràfic de drogues «és un món complicat perquè pot derivar en narcoassalts o problemes amb armes de foc», entre altres. «En definitiva», ha insistit el responsable, «problemes que no ens interessen com a país».

La plantació i el tràfic de marihuana, un perill públic per al país

De fet, la Comissaria General d'Investigació Criminal dels Mossos alerta del perill públic que representa el cultiu de marihuana al país. A les quatre demarcacions, en quatre anys, entre el 2015 i el 2019, s'ha passat de detectar 135 plantacions a 368. En paral·lel, el 2020, es coneixien 34 màfies especialitzades i es van detenir, en total, gairebé 2.300 persones implicades en casos relacionats amb el tràfic i la plantació.


En relació a les declaracions del cap de la policia a Tarragona, Ramon Franquès, el diari 'Ara' recollia l'any 2020 una informació dels Mossos, que alertaven que aquest tipus d'activitats solen tenir violència al voltant. Catalunya, i especialment Barcelona, llocs on el consum de psicotròpics s'estén cada vegada més, s'estan convertint en un pol d'atracció de l'activitat econòmica entorn la drogavista cada cop més des de l'òptica comercial. 

El cap de l'ABP dels Mossos a Tarragona planteja canvis legislatius

Ramón Franquès ha subratllat que la marihuana «és una substància molt accessible, i en segons quins joves crea problemàtiques associades». En els problemes interpersonals i familiars, segons el cap, «els psicotròpics hi tenen molt a veure». A banda, Franquès ha admès que encara que la policia ha aconseguit perjudicar les organitzacions il·legals, «no val la pena arriscar-se». Per tot plegat, ha reconegut que «un canvi legislatiu en el tema de la marihuana ens ajudaria moltíssim».