Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Façana de l'Ajuntament de Tarragona, a la plaça de la Font

Tarragona reclama al govern català 7 milions d'euros per implementar el nou Plaseqta

La tensió només ha augmentat amb les mocions sobre ensenyament i la situació del castellà a Catalunya

Aquest divendres, 18 de desembre, l'Ajuntament de Tarragona  ha celebrat el darrer plenari  ordinari d'aquest 2020. Com tots els plenaris d'ençà de l'esclat de la pandèmia, s'ha celebrat de manera telemàtica i s'han produït alguna de les errades habituals, com ara que els consellers es quedin sense connexió en ple procés de votació. Bé, a l'espera de si d'aquí a finals d'any hi haurà una nova trobada per aprovar els comptes municipals per l'any vinent, la sessió del consell plenari d'aquest desembre ha servit perquè el ple reclami  al govern català  7 milions  d'euros per implementar, en quatre anys, el nou Plaseqta

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

El plenari, per unanimitat i a través d'una declaració institucional, ha reclamat a l'executiu català que prioritzi econòmicament la implementació del Plaseqta. La petició de Tarragona ha arribat arran una compareixença del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que va afirmar que no hi havia els recursos previstos per enguany. Per Tarragona, segons s'ha explicat durant la sessió plenària, es tracta que el govern compleixi  amb el compromís que va fer públic després de l'explosió d'IQOXE el mes de gener d'enguany. 

Així mateix, en un plenari de perfil baix, només animat per alguna intervenció del portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, els consellers i conselleres tarragonins han instat, a través d'una declaració institucional, al Consell Comarcal del Tarragonès a que creï un consorci mancomunat de l'Anella Verda Gaià-Francolí, integrat per ajuntaments, administracions i entitats ecologistes.

També s'ha posat sobre la taula el fet que Tarragona no disposarà de la subvenció de l'1'5% cultural de l'Estat per recuperar el  Fòrum Romà.  La notícia s'ha conegut durant el debat del traspàs del Fòrum del govern català a la ciutat. El conseller titular de l'àrea, Hermán Pinedo, ha avançat que al gener es començarà a tramitar el projecte de licitació amb la inversió econòmica de l'Ajuntament i la Generalitat. La seva predecessora al càrrec, la socialista Begoña Floria, ha aprofitat per recordar que l'any 2014 «nosaltres vam iniciar un projecte de reobertura del Fòrum que ara es pot aprofitar perquè està molt avançat». 

La queixa de Ciutadans pels pressupostos i debat lingüístic

La notícia política de la setmana a la ciutat de Tarragona ha sigut la presentació del projecte de pressupostos del govern municipal tarragoní. En referència a aquest tema, Viñuales ha lamentat que l'equip de govern presentés la proposta de comptes per l'any vinent a la premsa i no a tots els grups de l'oposició. El líder taronja ha recordat que «és la primera vegada a la història que es menysté a l'oposició». El batlle tarragoní ha recollit el guant i ha afirmat que continuen «oberts al diàleg». 

Com sempre, l'apartat de les mocions ha sigut el més extens. En el plenari d'aquest divendres han sigut dues mocions de l'espectre constitucionalista del saló de plens, presentades pel PP i per Ciutadans, les més polèmiques. La consellera popular Elisa Vedrina ha defensat el text dels conservadors reclamant que  Tarragona s'oposés a la nova llei educativa aprovada al Congrés espanyol. De fet, els populars donen suport a una manifestació, en vehicles, que es durà a terme aquest diumenge, 20 de desembre, en contra de l'anomenada 'llei Celaa'. La moció del PP només ha comptat amb el suport dels taronges i ha sigut rebutjada per 21 dels 27 regidors del plenari tarragoní. 

Per la seva banda, Ciutadans ha presentat una moció per a  rebutjar  la discriminació  lingüística de l'espanyol  a Catalunya i garantir l'educació en totes les llengües oficials de l'Estat. La proposta ha estat rebutjada amb els vots en contra de tots els grups excepte el PP i Cs que hi han votat a favor. El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha portat la rèplica als taronges fins a les xarxes socials. 

Així mateix, la consellera de Comerç. la republicana Mary López, ha explicat que el govern  donarà impuls  a la proposta de  bons descompte que el grup municipal de Junts per Tarragona ha portat al plenari i que han votat tots els grups a favor. La formació liderada per Didac Nadal també ha comptat amb el suport majoritari del saló de plens per la seva proposta de crear una xarxa d'horts urbans. 

L'alcalde Pau Ricomà només ha aixecat una mica el to quan s'ha debatut la moció de Ciutadans per a la modificació de les bases de la convocatòria per a escollir els o les representants dels treballadors de les empreses municipals als respectius consells d’administració. La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC, PP, CUP i Cs. Ricomà  ha tornat a rebutjar  que hi puguin haver representants  dels treballadors a les empreses municipals sense dret a vot.

Els taronges també han vist com s'ha aprovat, per unanimitat, la seva moció relativa al suport i l’elaboració d’un pla d’ajudes específiques al sector de l’oci nocturn, la restauració i els locals musicals de Tarragona.