Façana de l'Ajuntament de Tarragona, a la plaça de la Font

El plenari de Tarragona tomba l'augment de sou per càrrecs electes i assessors

L'increment era de «15 euros al mes»

L'Ajuntament de  Tarragona ha dut a terme aquest divendres, 22 de gener, la primera  sessió plenària ordinària de l'any. La trobada telemàtica dels consellers i conselleres tarragonins ha sigut molt més breu del que solen durar els plens a la plaça de la Font. De fet, s'ha notat que en l'ordre del dia no hi havia l'apartat de mocions. El ple, de perfil baix, només ha pujat de to quan s'ha debatut  sobre l'increment de sou previst per funcionaris, personal eventual i càrrecs electes.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

El primer frec a frec ha sigut merament metodològic. Quan ha arribat l'hora de votar l'increment de sou pel «personal funcionari, eventual i càrrecs electes», Junts per Tarragona i la CUP han presentat, cada un per separat, la «mateixa esmena». De fet, així l'ha definit el portaveu de Junts al consistori, Didac Nadal. Nadal ha retirat la seva proposta i finalment s'ha votat l'esmena de les anticapitalistes, que consistia en votar l'increment de sou dels funcionaris, per una banda, i dels càrrecs electes i eventuals, per una altra. Sònia Orts, que ha tingut una estrena moguda com a líder dels taronges, també ha volgut dir la seva, fent que la confusió sobre la situació augmentés una mica més i hagués d'intervenir el secretari municipal tarragoní, Joan Anton Font, per posar ordre.

Orts ha demanat que es mantingui el punt de l'ordre del dia tal com estava i «l'increment de sou, que es tracta de 15 euros al mes per regidor, el destinem com a donació a entitats socials». 

«Obrers de la política»

Finalment, no s'ha aprovat l'increment de sou per regidors i assessors. L'esmena de la CUP, que implicava rebutjar  el polèmic increment, ha tirat endavant amb el suport d'ERC, En Comú Podem, la CUP i Junts. Han votat en contra el PSC, Ciutadans i PP. El debat ha servit perquè Orts tingués un altre estira-i-arronsa, ara amb la portaveu cupaire, Laia Estrada. El motiu ha sigut la Comissió Informativa prèvia i si Estrada havia tingut prou temps per llegir-se «les tres pàgines del tema», segons la regidora taronja. Els socis de govern, En Comú Podem, han saltat a les xarxes per fer befa d'aquells que havien votat a favor de l'increment de sou. 

El portaveu dERC, Xavier Puig, ha aportat una pinzellada de sentit comú, assegurant que «donarem suport a què no tinguin l'increment els càrrecs electes i assessors. Ara bé, he de defensar que, si bé és cert que hi ha polítics que van acumulant sous d'un lloc i d'un altre sense fotre ni brot, la gran majoria de nosaltres som obrers de política, que fem de tot a tota hora, i amb il·lusió». En aquesta defensa  de l'activitat política, ha coincidit amb la portaveu socialista, Sandra Ramos, qui ha alertat «del perill dels populismes» i ha carregat durament contra la CUP «per rebutjar drets laborals. És que no són treballadors els assessors polítics? Es tracta d'una feina tan digna com qualsevol altra».

«Els 10.000 euros d'estalvi no s'han de destinar a la pancarta»

Aquest polèmic increment de sou ha arribat a Tarragona directament des del Congrés dels Diputats. L'increment sí que s'ha aprovat per funcionaris i personal laboral del consistori. L'estalvi  que suposa pel consistori no apujar el sou de càrrecs electes és de, segons s'ha explicat durant el plenari, «10.000 euros aproximadament».

La quantitat també ha servit perquè Orts retragués, durant el torn dels Precs i Preguntes, al batlle Ricomà sobre quin serà el destí d'aquests diners, «espero que no es destinin a treure i posar la pancarta, que cada vegada que ho fan són 500 euros». Pau Ricomà li ha contestat recordant-li que «ara és vostè la portaveu del seu grup i hauria de saber que els precs no es responen».