Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de la masia, amb cúpula modernista, de Mas d'en Sorder

Mas d'en Sorder, un dels punts més polèmics en el plenari de l'Ajuntament de Tarragona

L'equip de govern ha tirat endavant, també, la reducció a 30 quilòmetres per hora de la velocitat dels vehicles als carrers de Tarragona

Com era d'esperar, la decisió d'aturar el  PP-43, el pla urbanístic  que afecta a tota la zona de  Mas d'en Sorder, a l'anella verda de Tarragona, ha aixecat força polseguera durant el  debat del plenari ordinari de l'Ajuntament de Tarragona que, des de les 9 del matí d'aquest divendres, 22 de maig, es du a terme de manera telemàtica. 

L'intercanvi més contundent ha sigut entre la consellera del grup municipal socialista, Begoña Floria, i el  conseller  de l'equip de govern, Hermán Pinedo, d'En Comú Podem. Floria ha dit que l'argumentació de Pinedo li feia passar «vergonya». Pinedo li ha retret, tant a les xarxes socials com durant el debat, el vot en contra dels socialistes a l'ajornament  del PP-43.

Els socialistes han afirmat que la paralització «genera inseguretat jurídica, pot ser frau de llei i afectar greument l’interès general de la ciutadania de Tarragona». Un argument al qual s'hi han sumat els grups de Ciutadans i el Partit Popular de Tarragona. Tanmateix, l'aturada del projecte de  Mas d'en Sorder, que preveu 222 habitatges i un hotel a la masia, ha comptat amb el  vot a favor dels grups que van donar suport a la  investidura  del republicà  Pau Ricomà, com alcalde: ERC, En Comú Podem, CUP Tarragona i Junts per Tarragona, 

El portaveu de Junts per Tarragona, Didac Nadal, ha mantingut un petit enfrontament amb el líder del PP de Tarragona, José Luís Martín, sobre les conseqüències d'aturar Mas d'en Sorder. Nadal ha assegurat que «no trobo per enlloc l'interès públic del projecte».  Cal recordar que  aturar aquest projecte  ha obert un front de molta incertesa a l'equip de govern perquè els promotors no tanquen la porta a defensar els seus interessos per la via judicial. 

Tarragona, ciutat 30

Així mateix, també s'ha aprovat la  modificació  de  l'ordenança general de convivència i ús dels espais públics de Tarragona, en matèria de  trànsit. Traduït, Tarragona entra en el club de les ciutats 30, municipis on els vehicles no  poden  circular  per la via pública a més de 30 quilòmetres  per hora. Ha sigut una decisió que ha comptat amb força consens, on el conseller d'Urbanisme, i home fort de l'equip de govern, Xavier Puig ha agraït el vot a favor dels socialistes i l'abstenció del PP.

La  CUP de Tarragona ha  votat en contra  a la decisió d'imposar els 30 quilòmetres per hora, perquè la modificació de l'ordenança comportava, també, regular sobre l'ús de patinets elèctrics a Tarragona. Segons ha explicat la consellera anticapitalista Eva Miguel, «aquesta reforma s'ha treballat a correcuita sense tenir una ciutat preparada per la  circulació de bicis i patinets. Hem presentat 24 esmenes i agraïm que s'hagin inclòs la majoria, com que, fins que no hi hagi aparcaments específics, no es sancionin les bicis». 

Llum verda al pla de suport al sector cultural de la ciutat

El consell plenari també ha  aprovat les bases reguladores per atorgar subvencions a empreses i professionals del  sector cultural de la ciutat. Hi han votat a favor tots els grups menys el PP, que l'ha considerat, a través de la seva consellera Elisa Vedrina, «una proposta dèbil, superficial i insuficient». El portaveu dels taronges, Rubén Viñuales, ha aprofitat el seu vot a favor per reafirmar el posicionament del seu partit «a favor dels autònoms. Cal garantir  línies d'ajut  als autònoms i petit comerç més agosarades».

El principal grup de l'oposició, la formació socialista, ha demanat, segons ha explicat la seva portaveu Sandra Ramos, que «es mantinguin totes les subvencions a les entitats de veïns per fer activitats en l'àmbit cultural». El batlle de la ciutat, Pau Ricomà, que també és conseller de Cultura, ha qualificat de «pas endavant»  les subvencions aprovades: «estem  compromesos  amb el sector cultural, tant l'amateur com el professional». 

El PP es desmarca del front comú per poder utilitzar el superàvit del consistori

El plenari, que ha superat les 7 hores de duració, ha posat sobre la taula un debat intens en l'àmbit polític: el destí dels superàvits dels consistoris d'arreu de l'Estat, a l'hora d'encarar la crisi econòmica derivada de la pandèmia. Totes les formacions amb representació a la plaça de la Font, menys el Partit Popular, havien signat una moció conjunta demanant la derogació de LRSAL i la llei d'estabilitat pressupostària.

En resum, la  moció vol que Tarragona pugui fer ús del superàvit per fer front a la crisi i, a l'hora, s'elimini l'obligació de destinar-ho a eliminar deute. S'ha aprovat amb l'únic vot  en contra dels populars. S'han discutit tres mocions més: la primera, presentada pel PP, demanava respecte a l'autonomia dels ajuntaments; la segona, de la CUP, per reduir la  bretxa digital  entre els alumnes de Tarragona; i la tercera, dels socialistes, demanant  inversió  de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. Totes tres han sigut aprovades