Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Façana de l'Ajuntament de Tarragona, a la plaça de la Font

Tarragona reclama a la Generalitat el traspàs del Palau d'Esports de Catalunya

El consistori ha celebrat el plenari del mes de novembre

Aquest divendres, 20 de Novembre, s'ha celebrat el plenari ordinari  de l'Ajuntament de Tarragona. La sessió ha començat pocs minuts després de les 9 del matí i ho ha fet amb una polèmica  sobre les empreses públiques, en concret Espimsa. S'ha portat a votació el nomenament de Carles Delgado com a representant  dels treballadors  al consell d'administració de l'empresa pública tarragonina de mercats públics. Han votat en contra tots els partits excepte ERC, Junts per Tarragona i En Comú Podem. 

[predef]telegramtgndigital-604[/predef]

El motiu de la tensió, que ha portat a l'alcalde, el republicà Pau Ricomà, a confessar que estava «trist» per la situació, ha sigut que els treballadors de les empreses municipals de la ciutat consideren que els representants als consells haurien de ser membres  del comitè d'empresa  i que volen tenir veu, però no vot, per evitar possibles  responsabilitats penals  en les decisions que es prenen. Tot plegat ha portat a la majoria del plenari del consistori de Tarragona a fer una esmena a la totalitat al procés de selecció que van aprovar en la sessió plenària del mes de juliol. 

Ricomà s'ha refermat en la seva posició, recordant que «volem que els  treballadors participin  en l'administració de les empreses tenint veu i vot. Aquest alcalde no donarà suport a què hi hagi membres de segon grau als consells d'administració de les empreses públiques. No existeix la figura del convidat. Si volen ser conseller, s'han d'assumir riscos».

Reconeixement a dotze tarragonins i tarragonines

El consistori ha aprovat, per unanimitat, el reconeixement  a dotze tarragonins i tarragonins, amb  trajectòria destacada a la cultura, la ciència i el coneixement. L'acte de la votació ha comptat amb una glosa dels reconeguts per part de la consellera del PP, Elisa Vedrina, que el plenari s'ha fet seva. Els diplomes són pels següents tarragonins: Manel Sanromà, com a fill predilecte; Manola Brunet, directora del Centre en Canvi Climàtic de la URV, filla adoptiva.

El reconeixement al mèrit cultural per a la galerista Chantal Grande; Dolors Saumell, directora de la Biblioteca Pública de Tarragona; l'exdirectora del Museu d'Art Modern de la ciutat, Rosa Ricomà; i l'actual directora del Museu Diocesà de Tarragona, Sofia Mata de la Cruz. 

I pel que fa al mèrit cívic, han sigut reconeguts Meritxell Gispert, presidenta executiva del consell municipal de la Cavalcada de Reis; Cristòfol Conesa, campaner destacat de la Catedral de Tarragona durant tres dècades; i Kiko Pérez, un dels rostres més coneguts del carnaval tarragoní. Aurelio Tubilla i Peter Martínez han rebut el diploma al mèrit esportiu. Tubilla és entrenador del Tarragona Handbol Club i Martínez ha format part del Reial Club Nàutic de Tarragona. La consellera de Junts per Tarragona, Cristina Guzmán, molt vinculada al món de l'handbol, ha celebrat el reconeixement a Aurelio Tubilla a les xarxes socials. 

Palau d'Esports, comptadors solidaris i Hard Rock

El plenari ha avançat sense excessiu debat fins que, fora de l'ordre del dia, s'ha aprovat inicialment el 67è expedient modificatiu  de crèdits  del pressupost municipal de l'exercici 2020. El modificatiu ha tirat endavant amb 12 vots a favor; 11 en contra (PSC i Ciutadans) i quatre abstencions (CUP Tarragona i PP Tarragona). La picabaralla ha sorgit perquè les forces de l'oposició, en concret el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Rubén Viñuales, han carregat contra el conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny.

El motiu? Segons Ciutadans, aquests diners  no són per fer una actuació a la Móra, sinó per aturar  el projecte  d'entitat municipal descentralitzada que els veïns d'aquest barri tarragoní volen tirar endavant en sentir-se deixats de la mà de Déu per part del govern municipal. Xavi Fortuny, conseller d'Espais Públics, ha respost assegurant que el malestar de l'oposició és perquè «vostès no van fer res als barris» i en Pau Pérez i na Begoña Floria, tots dos del PSC, han saltat a defensar la seva tasca de govern en mandats anteriors. De fet, Floria ha portat la defensa a les xarxes socials assegurant que el govern municipal diu «mentides». 

El debat s'ha encès de veritat a l'hora de les mocions. De les vuit mocions presentades, s'han aprovat set i el plenari n'ha rebutjat una, de la CUP, que feia referència a la necessitat de rebutjar el projecte de Hard Rock. La més destacada, presentada pel Partit Popular i defensada per la consellera Elisa Vedrina, ha fet referència a la necessitat d'instar a la Generalitat per traspassar la titularitat del Palau d'Esports Catalunya. Han votat en contra els dos socis de govern, ERC i En Comú Podem, i s'ha abstingut la CUP.

Les cupaires s'han abstingut, entre altres motius, perquè «el PSC i el PP van demanar a la Generalitat 18 milions per un pavelló al costat d'una escola en barracons. La prioritat eren els Jocs Mediterranis i no l'educació, o la sanitat, però avui, dos anys i mig després, segueix tancat perquè en el seu dia no van tenir interès  en concretar el seu futur...» La posició de les anticapitalistes  ha portat a la dura resposta dels socialistes que ha generat un estira-i-arronsa que arrosseguen des del darrer mandat del PSC a la plaça de la Font.

Així mateix, també s'ha aprovat  la moció  a favor d'instal·lar comptadors solidaris. La presidenta de l'Institut de Serveis Socials, la consellera dels Comuns, Carla Aguilar, ha explicat que «s'ha apostat des del principi per aquesta mesura i estem treballant per desplegar-la més àmpliament».