Imatge del saló de plens de l'Ajuntament de Tarragona

Tarragona vol estalviar 20 milions d'euros suspenent les llicències del camí de l'Ermita de la Salut

L'equip de govern també ha aconseguit aprovar destinar 150.000 euros a habitatge social

Aquest divendres, 23 d'octubre, s'ha dut a terme, de manera telemàtica, el  plenari ordinari de l'Ajuntament de  Tarragona. A l'ordre del dia, més enllà de les mocions, on es genera el debat de caràcter més polític, s'han aprovat dues decisions destacades. La primera, la suspensió  de la tramitació de  llicències al camí de l'Ermita de la Salut. Amb aquesta actuació, el consistori ha assegurat que podrien «estalviar a l'Ajuntament el pagament de prop de 20 milions d'euros en expropiacions». 

El conseller de Territori, i anterior portaveu de l'equip de govern de Tarragona, Xavier Puig ha explicat que «s'està treballant en donar una solució als veïns afectats que no comprometi la capacitat inversora de l'Ajuntament durant els pròxims anys». I és que la paralització de la tramitació de llicències permetrà guanyar temps a l'equip de govern per estudiar una  modificació puntual  del planejament general a l'àmbit dels terrenys previstos com a espais lliures a la zona amb l'objectiu d'estalviar a l'Ajuntament el pagament de prop de 20 milions d'euros en expropiacions. Puig ha afegit que no només hi ha sobre la taula el possible «estalvi de les elevades expropiacions. si no també la introducció de  millores  en l'espai  des del punt de vista de l'interès públic».  El canvi permetria millorar, segons l'equip de govern, les voreres així com la connexió entre el camí de la Cuixa i el barris dels Músics. 

Cinc pisos a Bonavista

Així mateix, el plenari de l'Ajuntament de Tarragona ha  aprovat un nou  modificatiu  de crèdit, aquest cop destinat al traspàs de 150.000 euros al Servei Municipal de l'Habitatge (SMHAUSA), que es destinarà a l'adquisició d'habitatge social. En concret, el consistori comprarà cinc pisos situats al barri de Bonavista amb els quals els serveis socials de l'Ajuntament donaran serveis a persones i famílies vulnerables que necessitin un lloc per viure. Els dos consellers d'En Comú Podem, Hermán Pinedo i Carla Aguilar, amb competències directes sobre aquestes polítiques públiques, s'han posicionat sobre la matèria en qüestió. 

Per Pinedo, «l'aposta que està fent el govern municipal d'un canvi important en les polítiques d'habitatge, permet oferir una alternativa real, i la possibilitat d'una vida digna, a les persones que més ho necessiten». La titular de Serveis Socials, Carla Aguilar, ha destacat que cal protegir el dret a l'habitatge i poder fer front a les barreres que en molts casos imposa el preu de mercat de l'habitatge. 


 

Atenció primària i suport a la restauració

En plena segona onada del coronavirus, dues mocions han cridat l'atenció per tractar sobre dos temes molt lligats a l'actual situació sanitària. En primer lloc, el  plenari  de Tarragona ha sol·licitat que s'enforteixi l'Atenció Primària i es normalitzi l'activitat sanitària als CAP's. Tant la CUP com En Comú Podem havien presentat mocions sobre aquesta temàtica que han acabat defensant conjuntament i aconseguint el suport de totes les  forces polítiques excepte el PP, que ha votat en contra de la proposta cupaire i s'ha abstingut en la dels Comuns. 

El portaveu dels populars tarragonins ha argumentat el seu vot, que ha impedit la unanimitat del plenari, en el fet que ha volgut fer responsable, de la situació actual, al govern de la Generalitat de Catalunya i no al dèficit fiscal, com ha apuntat la consellera de Salut de l'equip de govern tarragoní, la republicana Cinta Pastó. 

I pel que fa a la moció de  suport a la restauració, un dels sectors més afectats per les mesures de seguretat sanitàries contra el coronavirus, presentada de manera urgent pel principal grup de l'oposició, el PSC, s'ha aprovat per 15 vots a favor i l'abstenció d'ERC, En Comú Podem i la CUP. 

Abans del coronavirus, un dels temes de debat polític més importants a l'Ajuntament de Tarragona era el patrimoni. Aquest divendres, 23 d'octubre, el consell plenari ha aprovat l’atorgament de reconeixement de les accions en matèria de patrimoni històric al Grup de  Ciutats patrimoni  de la Humanitat. El diploma es concedeix anualment des de 2016, a una persona física o entitat que hagi treballat per a la conservació, preservació i/o difusió del patrimoni de la ciutat, tant pel que fa al conjunt històric romà, com a la resta de patrimonis universals materials i immaterials reconeguts per la Unesco que són de l’àmbit de la ciutat.

La consellera de la CUP, Laia Estrada, ha remarcat que el Grup de Ciutats Patrimoni «és un aparador molt bo» però ha  lamentat la  manca de projectes sobre patrimoni de la ciutat. La regidora de Junts per Tarragona, Elvira Vidal, s'ha mostrat a favor de reconèixer la feina de l'entitat.