El Port de Tarragona apostarà pel ferrocarril com una alternativa sostenible per consolidar la intermodalitat dins el sistema d’intercanvi. Aquest és l’anunci que el president del Port, Josep M Cruset, ha fet en un acte virtual organitzat pel ‘Diario del Puerto’, on ha explicat la nova estratègia en càrrega general i intermodalitat de l’’Horitzó 2023’.
Cruset ha considerat la necessitat que els ports s’adaptin a la realitat, «imprevisible» i «canviant», que mostren «la feblesa del sistema logístic mundial». S’ha referit a la pandèmia de la Covid-19, a l’accident del canal de Suez o a la saturació dels ports xinesos. Tots ells exemples, segons ell, que s’està produint «un canvi de paradigma», en què la Mediterrània ha esdevingut un destí acollidor en la relocalització d’empreses.
El ferrocarril, una aposta de futur per la intermodalitat
El Port de Tarragona, en aquest sentit, es vol convertir en ‘hub’ logístic multimodal, una infraestructura que potenciï l’intercanvi entre els transports per optimitzar la cadena logística. Per a l’estratègia, el ferrocarril s’ha proposat com una oportunitat per què cal apostar.
Més enllà dels mitjans marítims i viaris, en els últims temps —ha explicat el president del Port— el ferrocarril ha entrat amb força com alternativa sostenible en l’intercanvi. De fet, fa poc més d'un mes es van acabar les obres al tren del Moll de Castella. «El Port de Tarragona ha vist una oportunitat per créixer en aquest aspecte, i per això ha fet una aposta de futur per aquest transport», argumentava Cruset.
L’ambició per la competitivitat passa per tenir capacitat econòmica, de creixement i d’adaptació a la realitat canviant. Aquesta és la premissa del sistema portuari, que d’acord amb Cruset, «té per definició un comportament més pausat i una capacitat de resposta més lenta davant dels canvis més ràpids i més profunds dels darrers temps».
El Túnel de l'Illa i el Corredor del Mediterrani suposaran un «salt qualitatiu»
Josep M Cruset ha centrat la seva intervenció en els projectes estratègics del Port de Tarragona que conflueixen en el temps en l’’Horitzó 2023’. En els propers anys, es posaran en funcionament infraestructures clau per al creixement del port, com el Túnel de Lilla de l’A-27 i el Corredor del Mediterrani. Aquest últim, hauria d’estar enllestit el 2025, segons el Senat.
A aquest «salt qualitatiu», segons Cruset, s’hi sumen les tres inversions en infraestructures que està implantant el Port: la PortTarragona Terminal a Guadalajara, l’ampliació de la Terminal Intermodal de La Boella i la urbanització de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL). Totes aquestes infraestructures, segons Cruset, «situaran el Port entre els més competitius de la Mediterrània».
Tarragona, vèrtex de noves rutes marítimes amb el Marroc i Turquia
Un altre directiu, el director general d'Ekol Group Freig, Alfio Centocinque, ha posat la comunicació Tarragona-Turquia com a exemple. Es referia al servei roro que Ekol Logistics facilita entre Izmir i Tarragona: una connexió en 96 hores, que respon a l'estratègia de la indústria tèxtil de ‘buy in short’, i que ha estès el radi d’acció del servei amb trens setmanals a Madrid i al centre d’Eeuropa, a Ludwigshafen i Anvers.
Centocinque ha situat el Port de Tarragona com el vèrtex de noves rutes marítimes amb el Marroc i entre el Marroc i Turquia. A més, ha apuntat que Tarragona és un soci «fort i flexible» per a l’estratègia ‘buy in short’, que mobilitza el 60% de les mercaderies que arriben a Europa.