Àliga de Tarragona

Tarragona vibra com mai aquesta Santa Tecla amb la Baixada de l'Àliga i el Pregó

La Baixada de l'Àliga ha tornat a ser multitudinària i s'ha allargat fins ben entrada la matinada

Tot i que ja fa setmanes que Tarragona ha posat en marxa la Santa Tecla més especial, la dels 700 anys de l'arribada de la relíquia, hi havia una data que tothom tenia marcada al calendari: 21 de setembre. Aquesta jornada donava el tret de sortida oficial a les festes, amb el Pregó enguany pronunciat per la periodista Danae Boronat, i, especialment, per un dels actes més estimats de la festa major tarragonina, la Baixada de l'Àliga.

Programa d'actes Santa Tecla 2022

Les ganes acumulades després de dos anys sense ella s'han fet notar, i ha estat una Baixada de l'Àliga més multitudinària que mai i que s'ha allargat fins ben entrada la matinada. A la tarda, però, la periodista esportiva Danae Boronat ha estat la protagonista pronunciant el Pregó de les Festes des de la plaça de la Font.

Pregó de Santa Tecla
Danae Boronat ha estat la pregonera d'enguany per Santa Tecla. | Ajuntament de Tarragona

Els Macers de la Ciutat han aportat el toc de solemnitat amb el Toc de Pregó i, seguidament, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha donat pas a la pregonera assegurant que és «una persona que ens fa sentir orgullosos, que forma part del magnífic talent de la ciutat escampat pel món i que ens representa exercint de tarragonina allà on va», afegint que Boronat «es tracta d’una dona que triomfa en un món masculinitzat».

Una Danae Boronat emocionada ha llegit el seu Pregó des del balcó del consistori, explicant que «gràcies a la feina he conegut ciutats impressionants però sempre he trobat a faltar la meva. Quina sort teniu de viure aquí!». Boronat ha recordat moments de la seva infància lligats a la ciutat i els seus inicis en el món del periodista, a Tarragona. Han acompanyat la pregonera sis dones esportistes de Tarragona per donar visibilitat i suport a l'esport femení.

Després dels discursos, l'alcalde i la pregonera han onejat la Senyera al balcó i han encès la metxa que ha donat pas a la tradicional Tronada a la plaça de la Font, la qual donava oficialment inaugurades les festes.

Una Baixada de l'Àliga multitudinària

La tarda ha bullit d'actes, però tothom tenia a la ment la Baixada de l'Àliga. Malgrat que feia hores que la gent s'acumulava per agafar lloc al pla de la Seu, no ha estat fins que ha arribat la mitjanit que els Gegants Vells, el Lleó, la Mulassa, les bandes i l'estimada Àliga han començat a baixar les escales i al toc d'Amparito Roca per iniciar el recorregut.

Embolcallats de milers de persones que no han parat de cridar i ballar emocionades, la festa s'ha allargat fins ben entrada la matinada. L'Àliga de Tarragona enguany ha volgut homenatjar i recordar totes les víctimes de la pandèmia, i especialment Pitu Pérez, mort el passat mes de gener del 2021 i autor del logo de l'Àliga, amb un pom de flors blanques al bec.

Els elements han arribat fins a la plaça de la Font per després saludar tots els presents des del balcó de l'Ajuntament de Tarragona. Aquest dijous, 22 de setembre i vigília de Santa Tecla, Tarragona haurà de desvetllar-se ràpidament d'aquesta nit intensa, i és que el programa d'actes d'avui és ben atapeït, amb el lluïment del Seguici Festiu i les revetlles com a protagonistes.