Un llibre amb unes ulleres al damunt

Obre la convocatòria d'una nova edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona

El certamen encetarà la seva 32a edició amb un nou premi per als concursants

L'Ajuntament de Tarragona ha informat que s'ha obert una nova convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, la 32a. Enguany, el concurs constarà d'un nou guardó honorífic, a més dels tres que ja oferia per aquelles persones que participaven.

Reconeixement a la traducció literària catalana

Aquest nou premi serà de caràcter honorífic, i anirà destinat per a les traductores, en una espècie de reconeixement per la seva feina, tan infravalorada en moltes ocasions.

La consellera de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha assegurat que «amb aquest guardó, els Premis Literaris Ciutat de Tarragona ofereixen una nova mostra del seu interès per la traducció literària com un element indispensable en tota cultura que vulgui ser considerada oberta».

A més, ha defensat la feina de la traducció i per això el premi «tracta de valorar la figura, sovint massa invisibilitzada, de les traductores. Gràcies a elles i a la seva tasca, la divulgació de les obres és més possible encara».

Premis amb bona compensació econòmica

A més d'aquest nou guardó, el concurs tornarà a posar a l'abast dels participants els tres premis de les sis edicions anteriors.

El primer, el 32è Premi Pin i Soler, està dotat amb 21.000 euros, on els requisits són presentar novel·les en català amb un mínim de 150 pàgines i de temàtica lliure.

L'edició anirà a càrrec d'Angle editorial i el jutjat d'aquest nou certamen estarà integrat per Xavier Aliaga, Lluís Anton Baulenas, Pere Guixà, Marina Porras, Vicenç Villatoro i Joan Chavarria com a secretari.

El segon guardó és el 22è Premi Vidal Alcover, que actua com a premi-beca i té una recompensa de 12.000 euros. Per optar a aquest premi, s'han de presentar projectes de traducció al català d'obres literàries que impliquin la necessitat d'algun tipus d'ajut econòmic per la seva elaboració.

La institució de les edicions de 1984 s'encarregarà de l'edició d'un guardó que tindrà com a jurat a Esteve Bou, Jordi Jané, Jaume C. Pons Alorda, Dolors Udina, Pau Vidal i Rosa Ibarz com a secretària.

El tercer és el  25è Premi Tinet, dotat amb 1.000 euros per la Diputació de Tarragona i destinat per aquells contes en català, d'entre 3 i 6 pàgines amb temàtica lliure. L'edició de l'escrit guanyador i de 14 textos seleccionats va a càrrec de Cossetània edicions i el jurat el formaran Teresa Colom, Llucia Ramis, Lurdes Malgrat, Xavier Mas Craviotto, Albert Ventura i Amadeu Roig com a secretari.

Un certamen que porta vigent des del 1991

Les obres es podran presentar fins al pròxim 15 de gener del 2022 a l'adreça electrònica lletres.tgna@tarragona.cat i es proclamaran els guanyadors el 21 de maig del 2022 al Teatre Metropol.

Tota la informació sobre els Premis Literaris Ciutat de Tarragona es pot consultar en aquest enllaç.

La primera convocatòria del certamen des de l'Ajuntament de Tarragona va ser l'any 1991, i en 2002 s'hi va afegir el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. A més, des del 2014, l'organisme que s'encarrega de l'organització és la Casa de les Lletres, que s'adscriu al departament de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona.