Ball de Gitanes de Tarragona.

Programa d'actes de la Festa Major de Santa Tecla 2020

La festa major tarragonina ha programat uns 200 actes adaptats a l'emergència sanitària

La Festa Major de Santa Tecla comptarà amb actes adaptats a l'emergència sanitària. Tot seguit podeu consultar el programa d'actes complet.

Programa d'actes Festa Major de Santa Tecla 2020

ACTES PREVIS

Històries des de la festa de Santa Tecla

Xarxes socials de l’Ajuntament. L’Ajuntament de Tarragona i BBVA presenten Històries des de la festa de Santa Tecla, una iniciativa audiovisual produïda per Kamaleon que explica la relació entre les festes de Santa Tecla i la història de Tarragona.

La proposta consisteix en càpsules de vídeo breus, concursos diaris amb diverses preguntes, fotografies i documents PDF per descarregar i col·leccionar.

Operació “Salvem el Seguici”

El malèfic Lord Daison ha capturat els elements del Seguici Popular de Tarragona. Sereu capaços d’alliberar-los a tots?

En aquest joc familiar en línia, haureu de superar tota una sèrie de proves per aconseguir el vostre objectiu: alliberar el Seguici i acabar amb el plans del terrible malvat.

Pantalla: http://santatecla.tarragona.cat/2020/salvem-el-seguici

Dimarts 8 de setembre

18 h, Ateneu de Tarragona, c. Sant Magí, 4. Niu d’Art especial Onze de Setembre i Santa Tecla 2020. Aforament limitat.

Organitza: Ateneu de Tarragona

19.30 h, jardí de Casa Canals, c. Granada, 11. Acte de celebració del setè aniversari del Fet a Tarragona i presentació del número 43 de la revista Una Festa per recordar, que inicia la secció 700 Tecles. Durant l’acte es farà el lliurament de les Distincions FET 2020 als serveis d’infermeria dels hospitals i l’atenció primària de Tarragona, per reconèixer la seva professionalitat en la gestió de la crisi sanitària. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a suscripcions@fetatarragona.cat.

Organitza: Fet a Tarragona

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

Dijous 10 de setembre

18h. Anella Mediterrània. Estrella Damm patrocina Anella Tapa fins a les dotze de la nit. Ubicat en un nou emplaçament podreu gaudir dels entrepans que les comparses de Carnaval ens tenien tan ben acostumats per Sant Magí i Santa Tecla. Durant quatre dies permet els àpats ràpids: Entrepà de llom, de bacó i formatge, de frankfurt i també patates fregides.

Una iniciativa de les associacions Cayo Largo, Platinum, Spectrum, Petada, Màgic Dansa, Colours Fantasy, Som i Serem Urban Style, Disc 45, Amics de la Part Alta, La Ballaruga, Aerodance, Fotem-li canya, La Unió, l’Albada, Club Maginet i Colla la Bóta

 

Divendres 11 de setembre. Diada Nacional de Catalunya

10 h, vestíbul del Teatre Tarragona, Rambla Nova, 11. Obertura de l’estand de Festes. Des d’avui i fins al dia de la Mercè, aquest espai acollirà l’aparador festiu i el punt d’informació de les festes de Santa Tecla 2020.

10 h. Anella Mediterrània. Estrella Damm patrocina l’Anella Tapa, una iniciativa gastronòmica de les associacions de Carnaval. Horari: de 10 a 15 h i de 18 a 24 h.

Dissabte 12 de setembre. La Nit del Patrimoni

Durant tot el dia, i de manera simultània a les quinze ciutats declarades Patrimoni de la Humanitat, se celebra als recintes històrics municipals la Nit del Patrimoni, un conjunt d’activitats culturals impulsades pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat. Per aquest motiu, estaran oberts extraordinàriament fins a les 24 h, i de franc, els següents espais:

Pretori i Circ Romà, pl. del Rei - Rambla Vella

Passeig Arqueològic - Muralles - av. Catalunya, s/n

Fòrum de la Colònia - c. Lleida, s/n

Pont del Diable - N-240

10 h. Anella Mediterrània.  Estrella Damm patrocina l’Anella Tapa, una iniciativa gastronòmica de les associacions de Carnaval. Horari: de 10 a 15 h i de 18 a 24 h.

11 h i 12 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Altres visites a les 12 h, 18 h i 19 h. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a https://www.eventbrite.es/e/entradas-visita-guiada-a-la-casa-de-la-festa-de-tarragona-santa-tecla-2020-117952459983.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

19 h. Viu el Patrimoni:  visita guiada al Circ Romà, el Pretori  i les Muralles. Descobreix la Tarragona que va enlluernar l’emperador Adrià al segle II amb una visita guiada a peu pels principals monuments que formen part del Patrimoni Mundial de la Humanitat. Ocasió única per celebrar la Nit del Patrimoni i conèixer una mica més la nostra història, a càrrec de l’empresa de guies oficials Itinere. Horaris:

Circ i Pretori:  19 h – 22 h (castellà) / 19.30 h i 22.30 h (català)

Muralles: 20.30 h (castellà) / 21 h (català)

Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a itineretarragona@gmail.com. Aforament limitat.

Organitzen i patrocinen: Museu d’Història de Tarragona i Patronat Municipal de Turisme de Tarragona

Col·labora: Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat

19 h. Viu el Patrimoni: visita guiada al Pont del Diable.  El tomb et portarà fins a l’època romana de la construcció i l’ús de l’aqüeducte de les Ferreres i de les pedreres romanes. El recorregut et permetrà apreciar la majestuositat i la bellesa d’un monument de més de dos mil anys, considerat un element arquitectònic imprescindible per a la vida a la ciutat de Tarragona i que està considerat Patrimoni de la Humanitat. L’aqüeducte com a camí de l’aigua, camí de la vida, la connexió entre el passat i el present. Activitat inclosa dins de la Nit del Patrimoni. A càrrec de l’empresa de serveis ambientals i turístics Limonium. Horaris:

19 h / 20.30 h / 22 h (català) - 19.30 h / 21 h / 22.30 h (castellà).

Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a gerencia@limonium.org. Aforament limitat.

Organitzen i patrocinen: Museu d’Història de Tarragona i Patronat Municipal de Turisme de Tarragona.

Col·labora: Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat

22 h, Fòrum de la Colònia. La Nit del Patrimoni: Segments, de la Cia. Lali Ayguadé. Des de la creació de la seva companyia el 2013, Lali Ayguadé ha posat al centre de la seva recerca artística el concepte de transformació: la manera en la qual, a mesura que passa el temps, parts de nosaltres mateixos canvien, ja sigui des de l’aspecte físic, mental o emocional. A Segments, Lali Ayguadé s’atreveix a projectar una mirada sobre el seu recorregut en format de trobades artístiques, símbols d’aquests fragments de la seva trajectòria i aprenentatge, segments de la seva evolució com a artista i coreògrafa. Per a aquest programa especialment concebut per a Tarragona, convida artistes que han nodrit el seu camí al llarg dels últims anys: la cantant i compositora Joana Gomila i els ballarins i creadors Diego Sinniger, Akira Yoshida i Lisard Tranis. Un esdeveniment únic que reitera la versatilitat de Lali Ayguadé i la seva aposta per l’exploració de la bellesa i de la fragilitat a través del moviment. Preu: 3 €. Venda d’entrades a entradium.com. Aforament limitat.

Organitza: Ajuntament de Tarragona

Patrocina: Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat

En directe per: lanochedelpatrimonio.com

Baixada de l'Àliga.
Enguany no hi haurà Baixada de l'Àliga. | Àngel Ullate

Diumenge 13 de setembre

10 h. Anella Mediterrània. Estrella Damm patrocina l’Anella Tapa. Darrera jornada de la iniciativa gastronòmica de les associacions de Carnaval. Horari de 10 a 15 h. i de 18 a 22 h.

11 h i 12 h, Casa de la Festa,  Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a https://www.eventbrite.es/e/entradas-visita-guiada-a-la-casa-de-la-festa-de-tarragona-santa-tecla-2020-117952459983.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

17 h, 18 h i 19 h, Ateneu de Tarragona, c. Sant Magí, 4. Santa Tecla Màgica. Màgia amb els mags del col·lectiu Tarracadabra. Aforament limitat.

17.30 h, Parc Ecohistòric del Pont del Diable.  Visita guiada al Pont del Diable. Coneix tots els secrets d’aquest espai on conflueixen el patrimoni cultural i el natural: l’aqüeducte de les Ferreres, els jardins romàntics dels germans Puig i Valls i el bosc mediterrani. Preu: 5 € per persona. Activitat només amb inscripció prèvia. Informació i reserves a visites@pontdeldiabletarragona.com. Durada aproximada: 90 minuts.

Organitza: Limonium

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

18 h i 19 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a https://www.eventbrite.es/e/entradas-visita-guiada-a-la-casa-de-la-festa-de-tarragona-santa-tecla-2020-117952459983.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

19 h, Parc Ecohistòric del Pont del Diable. Pandemònium presenta La Música del Diable, amb Jazzul. Continua el cicle de concerts estrenat per Sant Magí. En aquest cas, amb un duet amb base al Vendrell, format per David Chueca Folch (guitarra) i Sonia Linares Berroy (veu), que combina composicions pròpies i versions amb un estil pròxim al nu-jazz, i amb influències de pop, soul i nouvelle vague. Tenen diverses referències editades; la darrera, el single Red Orange Yellow Blue Sky (Marlee Records). Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a visites@pontdeldiabletarragona.com. Places limitades.

Organitza: Limonium

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

Dilluns 14 de setembre

18.30 h, fonts de l’Oliva. Visita guiada: Les vistes de Tarragona. Des d’un dels millors miradors encarats cap a la ciutat, l’oblidada muntanyeta de l’Oliva, fem un repàs de les vistes de Tarragona dels últims quatre segles. Material gràfic com ara gravats, pintures i fotografies, sovint d’autors forans, ens serviran per parlar dels canvis de la silueta urbana de Tarragona i acostar-nos d’una manera diferent i reposada a la història de la nostra ciutat. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 1.30 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

Dimarts 15 de setembre. La Crida

11 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Tarragona romana. Descobreix la Tarragona que va enlluernar l’emperador Adrià al segle II amb una visita guiada a peu pels principals monuments que formen part del Patrimoni Mundial de la Humanitat. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

18 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Sébastien Dethise presenta L’Home Circ. Tot ell solet és una companyia de circ. Triga set minuts a enfilar-se a un tamboret. Per què fer-ho senzill quan es pot complicar? De la seva mà, descobrirem l’art de perdre els pantalons o de convertir en poètic el fet de menjar-se un moc. Una espècie d’home orquestra de l’espectacle. Per fi arriba l’únic, l’incomparable, l’Home Circ! Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com Accés a l’espai a partir de les 17 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

18 h, Espai Turisme,  c. Major, 37. Inauguració de la mostra fotogràfica “3D Màgic Modernisme a Tarragona”.

Organitza: Fundació Trencadís. Modernisme i Cultura (FTMiC)

18.30 h, Itinere, des del portal del Roser.  Visita guiada: Santa Tecla a Tarragona. Descobriu la història de la santa que és patrona de la nostra ciutat des de l’edat mitjana. Evocarem pels carrers de la Part Alta l’entrada del braç a Tarragona ara fa set segles. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

19 h, muralles de la ciutat. La Crida. Com mana el costum, l’alcalde, Pau Ricomà Vallhonrat, convida simbòlicament la ciutadania a participar de la festa gran de la ciutat. Enguany aquest acte tan emblemàtic i ritual canvia excepcionalment d’ubicació. Les muralles de la ciutat i el seu Passeig Arqueològic seran testimoni, forçosament restringit, d’aquest moment tan especial. Només assistiran a l’acte els homenatjats, els músics, els balladors, la Perpetuadora, les Tecleres i els Teclers d’Honor i els membres del Consell Municipal.

Toc d’obertura per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal. Aquest toc donarà pas a l’acte protocol·lari de nomenament de la Perpetuadora i dels Teclers i Tecleres d’Honor.

Homenatge a la Perpetuadora Àngels Cantos Franqueza. Cantos és una escultora tarragonina amb una dilatada trajectòria professional, en el camp artístic i el de la restauració, que inclou la intervenció global dels Gegants Moros que es va presentar l’any passat. La carrera d’Àngels Cantos està lligada des dels inicis amb el Seguici Popular i amb el món geganter, tant de Tarragona com de nombroses poblacions del territori. Per les seves mans hi han passat des del Drac de Sant Roc fins a les màscares del Ball dels Set Pecats Capitals, i molts dels elements del Seguici Petit són creacions seves. Enguany li devem un agraïment per la seva tasca, un ofici molt bonic i alhora delicat que ella sap fer tan i tan bé.

Josep Oriol Nicolau Tell, que va sortir amb el Ball de Pastorets des del 1996. També ha participat en les festes amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Grallers de l’Alfàbrega i actualment amb els Grallers de l’Esperidió.

Òscar Atance Rovira, a títol pòstum, ballador del Ball de Valencians.

Miquel Estellé Calixtro, a títol pòstum, membre del Ball de Turcs i Cavallets.

Roger Maset Gaya, membre del Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla.

Ivan Oliver Herrero i Javier Ferré Flores, membres del Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla i balladors del Retaule.

Pablo Perez Herrero i Ángeles Póveda Cardete, membres dels Nanos Vells.

Sergi Gonzàlez Gonzàlez, més de 25 anys posant música a les nostres festes.

Josep Molera Teruel, David Ibañez Morales, Jordi Soberà Fernández, Marina Budesca Muñoz i Leopoldo Foix Merino, castellers i castelleres dels Xiquets de Tarragona amb 25 anys de trajectòria.

Jordi Grau Cerdà, Josep Caparrós Ventura, Christian Borràs Bové i Víctor Pomerol Español, 25 anys de castells amb els Xiquets del Serrallo.

A l’acabar, Ball d’Homenatge al Perpetuador i als Teclers i les Tecleres d’Honor. Des de l’any 2016, i de la mà de l’Esbart Santa Tecla, els homenatjats reben aquest emotiu present dansat.

Enguany la postal està dedicada a la Banda Unió Musical de Tarragona. Per tal de mantenir les exigències sanitàries del moment, ara la tindrem en versió digital i l’any que ve en la versió definitiva en paper.

Tot seguit, Toc de Crida i Tronada. El Toc de Crida per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, que anuncia protocol·làriament l’inici de Santa Tecla. Tot seguit, l’alcalde, com mana el costum, crida el Visca Santa Tecla! Finalment, l’alcalde i la Perpetuadora donaran pas als simbòlics Onze Morters de Santa Tecla i la primera Tronada de la Pirotècnia Gironina.

19 h, jardí del Teatre Metropol. Santa Tecla Petita Teatral amb Histrionis Teatre. Enguany no podrem veure els elements del Seguici Petit passejant per la ciutat, però en podrem conèixer algunes històries. Veniu i gaudiu de l’espectacle teatral que ens porta aquesta companyia tarragonina. Preu: gratuït. Inscripció prèvia a inscribirme.com/santateclapetitateatral. Aforament limitat.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

Col·labora: Colla Jove Xiquets de Tarragona

20 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar.  Concert MFC Chicken (rock’n’roll / Londres i el Canadà). Formats el 2010 sobre una bruta tenda de pollastres fregits a Holloway Road, Londres, amb la missió sagrada de portar el so del rock’n’roll del Pacific Northwest al públic europeu. Els MFC Chicken toquen cançons de rock’n’roll cru, impulsades pel saxofonista Spencer Evoy, que tracten sobre fast-food i desamors. Considerat el xou més excitant del garatge del Regne Unit, aquest 2020 es el seu desè aniversari i presenten a La Terrasseta un nou àlbum ple de rock’n’roll, frat-rock i rhythm and blues. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com. Accés a l’espai a partir de les 19.15 h.

Organitza: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

20 h, canal Youtube Xiquets de Tarragona.  Estrena de l’entrevista a Mariano Borrero ‘Gordito’, història viva dels castells, que ens explicarà com eren els castells a Tarragona fa cinquanta anys.

En línia a: https://www.youtube.com/user/XdT1885

21.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Manel en concert. Els Manel són els únics artistes que han entrat al cim dels charts espanyols quatre vegades consecutives amb discos cantats en català. La banda barcelonina, que ratifica en l’últim disc la seva aposta pel pop contemporani, combinarà en aquest concert les noves dotze cançons amb el seu repertori clàssic, que ja és història. Preu: 30 € + despeses de distribució. Venda d’entrades a www.ticketplus.cat.

22 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar.  Cinema a la fresca i sopar amb fira food trucks: La vida de Brian (1979), de Monty Python. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

El braç de Santa Tecla.
El Braç de Santa Tecla. | Àngel Ullate

Dimecres 16 de setembre

11 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Tarragona romana. Descobreix la Tarragona que va enlluernar l’emperador Adrià al segle II amb una visita guiada a peu pels principals monuments que formen part del Patrimoni Mundial de la Humanitat. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

18 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar.  DJ Capuzzi i Senyoreta X de la Cia. Circ de Jocs. Amb més trucs que mai, aquest renovat espectacle, que barreja la comèdia física amb el circ i el clown, garanteix una estona divertida per a tota la família. Un energètic espectacle amb el claqué, les acrobàcies, la música i l’amor com a ingredients principals. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com Accés a l’espai a partir de les 17 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

18.30 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Santa Tecla a Tarragona. Descobriu la història de la santa que és patrona de la nostra ciutat des de l’edat mitjana. Evocarem pels carrers de la Part Alta l’entrada del braç a Tarragona ara fa set segles. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

19 h, jardí del Teatre Metropol. Presentació del 8è volum de la col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona, enguany dedicat als Nanos Vells de Tarragona: El barret del Nano Capità, amb textos de Foix Huguet i il·lustracions d’Octavius. Editat per l’Associació d’Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació. Preu: gratuït. Inscripció prèvia a inscribirme.com/PresentacioConte. Aforament limitat.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

Col·laboren: Insitu Comunicació, Diputació de Tarragona i Colla Jove Xiquets de Tarragona

19 h, jardí de Casa Canals, c. Granada, 11. Xerrada “Visions del Chartreuse: el licor dels pares cartoixans en la literatura, la música, el cinema i els videojocs”, a càrrec del periodista local Enric Garcia. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Col·labora: Chartreuse Difusion

20 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Concert de Pau Vallvé. El cantant publica aquest setembre el nou disc “La vida és ara” (el seu 17è disc, el 6è signat sota el seu nom), que ha composat i enregistrat en solitari durant el confinament. El presenta amb un nou format d’espectacle, acompanyat a l’escenari p Darío Vuelta, pel músic accionant entre els dos totes les màquines, instruments i llums.

Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.cat  Accés a l’espai a partir de les 19.15 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

21.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Stay Homas en concert.  La història de la música ens diu que en moments difícils acostumen a sortir a la superfície creacions que en temps de normalitat seria més complicat que es manifestessin. Els Stay Homas han acabat sent una referència de la música lliure feta des dels terrats en temps de pandèmia. Avui podrem gaudir de la seva proposta en aquest espai privilegiat que és el Teatre Auditori del Camp de Mart. Entrades exhaurides.

22 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Cinema a la fresca i sopar amb fira food trucks: Do the right thing (1989), de Spike Lee. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.cat.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

22 h, jardí de Casa Canals, c. Granada, 11. Conteclada. Avui, contes amb l’Agustí Ferré i l’Imma Pujol. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Dijous 17 de setembre

11 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Tarragona romana. Descobreix la Tarragona que va enlluernar l’emperador Adrià al segle II amb una visita guiada a peu pels principals monuments que formen part del Patrimoni Mundial de la Humanitat. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

17.30 h, Torre del Pretori, pl. del Rei. Visita guiada: La Mitra i la Corona. Durant l’edat mitjana Tarragona va patir una lluita aferrissada entre els dos senyors més poderosos de la Corona: el rei i l’arquebisbe. Tots dos lluitaven per controlar la ciutat i les seves faldes, i la guerra no només es lluitava al camp o als carrers, sinó també per veure qui organitzava una entrada més espectacular a la ciutat. Aquestes entrades són l’origen del nostre Seguici festiu. Preu: 10 € (adults) / 7 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a reservas@argostarragona.com. Durada: 1.30 h. Places limitades.

Organitza: Argos, Serveis Culturals

17.30 h, local de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Festa de presentació del 8è volum de la col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona, enguany dedicat als Nanos Vells de Tarragona: El barret del Nano Capità, amb textos de Foix Huguet i il·lustracions d’Octavius. Editat per l’Associació d’Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació. Vine i gaudeix del conte a través del contacontes que ens oferirà el polifacètic Joan Reverté, de L’Invisible Titelles. Preu: gratuït. Inscripció prèvia a inscribirme.com/FestaConte. Aforament limitat.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

Col·laboren: Insitu Comunicació, Diputació de Tarragona i Colla Jove Xiquets de Tarragona

18 h, local de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Bateig lila. Entrega de samarretes de la Colla Jove Xiquets de Tarragona als fills de castelleres i castellers nascuts el darrer any.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

Col·labora: Colla Jove Xiquets de Tarragona

18 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. DeseOequilibrio… pero a su tiempo! Dos artistes molt diferents interpreten a la seva manera el temps i l’equilibri, es troben i s’enfronten. El personatge ferm i equilibrat es mou plàcidament per l’aire, però i l’altra artista? Curiosa, s’hi acosta, però alguna cosa no va bé: la música la domina i només amb el temps pot trobar el seu equilibri. Una combinació d’acrodança, verticals, contorsió, cintes i trapezi, i sobretot molt d’humor. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com Accés a l’espai a partir de les 17 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

18 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Sigues nano per un dia!  Enguany els Nanos Vells ofereixen una activitat alternativa per garantir la seguretat i la higiene sense renunciar a la seva activitat més popular: han organitzat un concurs a través de les seves xarxes socials en què tres únics guanyadors tindran l’oportunitat d’emprovar-se els nanos d’aquesta edició, el Nano Capità i els Nanos Andalusos. S’aprofitarà per explicar bé com es vesteix un nano de cap a peus, i la companyia tarragonina (H)istrionis Teatre explicarà qui eren les persones que van inspirar la caricatura dels nanos.

Organitza: Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona

Col·labora: Associació Cultural (H)istrionis Teatre

L’acte s’emetrà a través de les xarxes oficials de l’Ajuntament de Tarragona.

18.30 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Santa Tecla a Tarragona. Descobriu la història de la santa que és patrona de la nostra ciutat des de l’edat mitjana. Evocarem pels carrers de la Part Alta l’entrada del braç a Tarragona ara fa set segles. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

18.30 h, jardí de Casa Canals, c. Granada,  11. Presentació del llibre de músiques de ministrers Escola de Ministrers 2, de Xavier Pallàs i Pere Olivé. Edició a cura d’El Tecler. Actuació a càrrec dels alumnes de l’AMTP El Tecler de Tarragona. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Organitza: El Tecler

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

19 h, Casal Popular Sageta de Foc, c. la Nau, 11. Inauguració de l’exposició fotogràfica “Ut Urrare”, de Lluc Queralt. Instantànies d’arreu del món i de racons propers a Tarragona. Accés limitat a l’aforament de la sala.

Organitza: Casal Popular Sageta de Foc

19 h, Icomar, Riuclar, Parc Riuclar, l’Albada i la Floresta. TradiTrenet.  Els músics són enguany els protagonistes del cartell, i ho seran també de molts moments de la festa. Durant quatre dies i  a sobre del trenet, portaran la música a diverses zones de la ciutat. De ben segur que si aneu passejant o esteu tranquil·lament a casa els podreu escoltar. Hi participen Grallers Els Quatre Garrofers i Grallers de l’Alfàbrega.

19 h, c. Enrajolat. Visita guiada: La Tarragona medieval, urbanisme d’una ciutat eclesiàstica.  El poder dels arquebisbes, la presència dels reis, el paper de la municipalitat, l’auge de les oligarquies urbanes o les penúries del poble. En un món de catedrals i esglésies, endinsa’t en l’urbanisme d’una ciutat medieval i reviu els aspectes més quotidians dels seus habitants. Preu: 8 € (adults) / 4 € (10-16 anys) / gratuït (menors de 10 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a jvila@iberapt.com - 659 111 081. Places limitades.

Organitza: Iber. Arqueologia, Patrimoni i Turisme

20 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Concert amb Fire Balls.  Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia www.laterrasseta.com Accés a l’espai a partir de les 19.15 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

21 h, Teatre Tarragona, Rambla Nova, 46. Homenatge a la música llatina amb la TGN Big Band & Yamilé Wilson i la Jove TGN Big Band & Chloe Carrascal. Aquest any 2020 la TGN Big Band i la Jove TGN Big Band ens presenten un nou concert en el marc de la Festa Major de Santa Tecla, aquesta vegada dedicat a la música llatina. Preu: 10 €. Venda d’entrades a www.tarracoticket.cat.

Organitza: Rambla Music

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

21.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Miguel Poveda en concert.  Sentiment, energia i fusió de flamenc i gèneres musicals variats en aquest escenari tan especial. El seu carisma, el seu compromís social i la passió que aboca a l’escenari converteixen els seus concerts en una experiència única d’amor a l’art i a l’emoció. Preu: 30 € + despeses de distribució. Venda d’entrades a www.ticketplus.cat.

22 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Llegendes de Tarragona. Quan caigui el sol, a la fresca del vespre, farem un recorregut per la Part Alta. Passejarem pels seus carrers, plens d’històries, curiositats i llegendes que us explicarem. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

22 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Cinema a la fresca i sopar amb fira food trucks: Atrapado en el tiempo (1983), de Harold Ramis. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com Accés a l’espai a partir de les 17 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

22 h, jardí de Casa Canals, c. Granada, 11. Conteclada. Avui, contes amb Joan Reverté i Muntsa Plana. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Santa Tecla.
Les aglomeracions no seran una imatge que es veurà. | Àngel Ullate

Divendres 18 de setembre

Des d’avui i fins el dia 24, La Cucafera balla a casa!.  Enguany la Cucafera de forma responsable seguirà hivernant per l'any vinent celebrar amb més força el seu 30è aniversari, per tant fes que balli a casa teva, fent la teva propia cucafera casolana! Del 18 al 24 de setembre envia un vídeo de menys d'1 minut a cucaferatgn@hotmail.com mostrant-la i fent-la ballar. Es publicaran a les xarxes socials sobre la Cucafera de Tarragona amb opció de premi d'un lot de llibres festius per a la més xula! Ah, i conserva la teva creació fins l'any vinent! Més info. a www.cucaferatgn.blogspot.com #CucaferaTGN2020

Organitza: Cucafera de Tarragona.

11 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Tarragona romana. Descobreix la Tarragona que va enlluernar l’emperador Adrià al segle II amb una visita guiada a peu pels principals monuments que formen part del Patrimoni Mundial de la Humanitat. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

15.30 h, diversos indrets de la ciutat. Curs intensiu de pintura i dibuix a l’aire lliure. Si t’agrada dibuixar o pintar i vols viure una experiència diferent, vine a pintar amb nosaltres diferents elements patrimonials de la ciutat. A càrrec de Verònica Bilbao. Horaris: divendres 18 i 25 de setembre, a les 15.30 h; dissabtes 19 i 26 de setembre, a les 8.30 h. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a centrescivics.tarragona.cat. Places limitades.

Organitza: Xarxa de Centres Cívics de Tarragona

17.30 h, Catedral de Tarragona, pla de la Seu. Visita guiada: El Braç de Santa Tecla, d’Armènia a Tarragona. Cada 23 de setembre celebrem Santa Tecla i la Catedral en guarda una relíquia seva: el braç. Però sabeu com va arribar a Tarragona? Com va ser el viatge d’Armènia a la ciutat? Quant es va pagar per comprar la relíquia? Us convidem a una visita guiada per la Catedral per descobrir aquest i altres secrets de la nostra patrona. Preu: 10 € (adults) / 7 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a reservas@argostarragona.com. Durada: 1.30 h. Places limitades.

Organitza: Argos, Serveis Culturals

18 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Circ amb Capitán Maravilla.  Camina tranquil sabent que els carrers són més segurs amb la presència del Capitán Maravilla, el superheroi que es riu del perill, i el món riu amb ell! 45 minuts de superincreïble diversió que pot canviar-te la vida… o llevar-te-la (depèn del vent). Capitán Maravilla és un espectacle unipersonal de petit format i apte per a tots els públics en què es fusionen tècniques de circ amb l’humor. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com Accés a l’espai a partir de les 17 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

18.30 h, Centre Cívic de Torreforta, Biblioteca Pepita Ferré, plaça del Tarragonès s/n.  Presentació del llibre L’Aligueta de l’escola, text de Mònica Tarifa i il·lustracions de Rosa M. Rodes. Un conte infantil pensat i escrit des de Torreforta amb l’aligueta creada a l’escola com a nexe d’unió entre el propi barri, la festa i la  ciutat. Una història encisadora que a més té la seva pròpia cançó.

Acte limitat a l’aforament de l’espai. Inscripció prèvia obligatòria a: https://cultura.tarragona.cat/invitacions

Organitza: Ajuntament de Tarragona

Col·laboren. Centre Cívic i Biblioteca de Torreforta i Editorial Cossetània

21 h, jardins de l’antic Banc d’Espanya, Av. Pau Casals. Simona en concert.  Un collage com la seva vida, un estol de gèneres que volen sense por, sense prejudicis. Accés limitat a l’aforament de l’espai.

Organitza: Escola Municipal de Música

18.30 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Santa Tecla a Tarragona.  Descobriu la història de la santa que és patrona de la nostra ciutat des de l’edat mitjana. Evocarem pels carrers de la Part Alta l’entrada del braç a Tarragona ara fa set segles. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

19 h, des del portal del Roser. Visita guiada: Arqueologia oculta a la Part Alta. Deixarem de banda el fantàstic Patrimoni de la Unesco (Muralles, Fòrum Provincial, Circ i Amfiteatre) per descobrir les nombroses restes arqueològiques que hi ha amagades en cada racó de la Part Alta: aqüeductes, epigrafia, torres, monuments visigòtics… Preu: 9 € (adults) / 8 € (jubilats) / 3 € (7-16 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a info@nemesisarch.com - 977 249 107. Durada: 2 h. Places limitades (dos grups, un en català i un en castellà).

Organitza: Nemesis, Arqueologia i Difusió Cultural

19 h, trobada virtual. Jornada Tarracolúdica de Santa Tecla.  Activitat popular alternativa a altres activitats tradicionals per a majors de 18 anys i famílies amb nens. Jugarem a jocs divertits, refrescants i familiars (a partir de 8 anys). Preu: gratuït. Inscripció prèvia a clubdiogenestarragona@gmail.com. Places limitades.

Organitza: Associació Ludicocultural Club Diògenes de Tarragona

En línia a: clubdiogenestarragona.org

19 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. La Gresca Lila dels 40 amb el Reggae per a Xics. Vine a gaudir del primer acte de la Gresca Lila dels 40 amb el Reggae per Xics. Una proposta on música, humor i pedagogia van plegats per esdevenir una experiència inoblidable per a totes les edats. Preu: 7 €. Venda d’entrades a www.tarracoticket.cat.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

Col·labora: Colla Jove Xiquets de Tarragona

19 h, Torreforta, la Granja, el Pilar, Campclar i Bonavista. TradiTrenet. Els músics són enguany els protagonistes del cartell, i ho seran també de molts moments de la festa. Durant quatre dies i  a sobre del trenet, portaran la música a diverses zones de la ciutat. De ben segur que si aneu passejant o esteu tranquil·lament a casa els podreu escoltar. Hi participen Grallers Pelacanyes i So Nat Grallers.

19 h, Espai La Palmera, pl. Imperial Tàrraco. Concert semifinal Sona9 2020. La plataforma més important de la música emergent en català creix, i en la 20a edició la ciutat acull per quart any una semifinal en directe, en aquesta ocasió amb dos grups, que s’uneix a les semifinals del BAM a Barcelona, l’Acústica de Figueres i el Mercat de Música Viva de Vic. Enguany comptarem amb la presència de Maria Jaume i Relat. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a entrades@capsademusica.com. Accés a l’espai a partir de les 18.40 h.

Organitza: Sona9

Col·laboren: Ajuntament de Tarragona i Associació de Músics de Tarragona

Patrocina: Estrella Damm

19.30 h, jardí de Casa Canals, c. Granada, 11. Projecció del documental “Los Glosters. 30 anys a la carretera”, a càrrec de Produktiva Films, dirigit per Nando Caballero. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

20 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Circ amb Capitán Maravilla. Camina tranquil sabent que els carrers són més segurs amb la presència del Capitán Maravilla, el superheroi que es riu del perill, i el món riu amb ell! 45 minuts de superincreïble diversió que pot canviar-te la vida… o llevar-te-la (depèn del vent). Capitán Maravilla és un espectacle unipersonal de petit format i apte per a tots els públics en què es fusionen tècniques de circ amb l’humor. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia awww.laterrasseta.com Accés a l’espai a partir de les 19.45 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

20.30 h, Teatre Tarragona, Rambla Nova, 11. Acte de lliurament dels XXVI Premis Ones Mediterrània. Tarragona torna a ser l’escenari d’una cita ineludible que reuneix persones de reconegut prestigi a la nostra ciutat. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a www.mare-terra.org. Aforament limitat.

Organitza: Mare Terra Fundació Mediterrània

22 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Llegendes de Tarragona.  Quan caigui el sol, a la fresca del vespre, farem un recorregut per la Part Alta. Passejarem pels seus carrers, plens d’històries, curiositats i llegendes que us explicarem. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

22 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar.  Cinema a la fresca i sopar amb fira food trucks: The Mask (1994), de Chuck Russell. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com. Accés a l’espai a partir de les 17 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

22 h, jardí de Casa Canals, c. Granada, 11. Conteclada. Avui, contes amb Carles Alcoy i Karme González.

Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

23 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. La Gresca Lila dels 40 amb The Penguins. I com a segon acte tindrem la gresca divertida i original dels The Penguins. Quina nit que ens espera! Preu: 9 €. Venda d’entrades a www.tarracoticket.cat.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

Col·labora: Colla Jove Xiquets de Tarragona

Dissabte 19 de setembre

9.30 h, Centre Cívic de Torreforta, pl. Tarragonès, s/n. Taller de lettering. Aprèn tècniques com el brushpen per endinsar-te en el món del lettering i fer les teves pròpies creacions. A càrrec de Can Hippie Home. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a centrescivics.tarragona.cat. Places limitades.

Organitza: Xarxa de Centres Cívics de Tarragona

10.30 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: 1811, el setge de Tarragona. Adam Gerard Quigley, investigador d’arxius britànics, ens ofereix un relat inèdit dels tràgics fets de la Guerra del Francès passejant per les Muralles, el pla de la Seu i els carrers de la Part Alta. Preu: 10 € / 8 € (reduït). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

10.30 h, Catedral de Tarragona. Visita guiada: La Catedral, de la porta fins al campanar.  Recorrerem la Catedral des de la façana fins al capdamunt del campanar, tot seguint la petjada d’un personatge fascinant de la nostra història: l’arquebisbe Fernández de Heredia, ambaixador a Roma, virrei a Nàpols, president de la Generalitat… Un home que ho va ser gairebé tot, que va viure el Renaixement a Itàlia i va tornar a una Tarragona encara molt medieval. Tot i així, va llegar importants obres a la Catedral, autèntics tresors que us descobrirem en aquesta visita guiada que inclou la pujada al campanar. Pugeu amb nosaltres i gaudiu d’una història apassionant! Preu: 15 €. Informació i reserva prèvia obligatòria a reservas@argostarragona.com. Durada: 1.30 h. Places limitades.

Organitza: Argos, Serveis Culturals

11 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Tarragona romana per a la canalla. Una activitat dissenyada especialment per als més petits en què descobriran com vivien els nens romans de fa dos mil anys. Recorregut per la maqueta, el Circ i l’Amfiteatre amb material didàctic molt divertit. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

11 h, Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau, camí Pont del Diable, s/n. Concert familiar: Les aventures de la Bababoom.  Espectacle que adapta text i format per a persones amb discapacitats auditives. A càrrec de la Cia. Bababoom. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a centrescivics.tarragona.cat. Places limitades.

Organitza: Xarxa de Centres Cívics de Tarragona

11 h i 12 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa.  Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a https://www.eventbrite.es/e/entradas-visita-guiada-a-la-casa-de-la-festa-de-tarragona-santa-tecla-2020-117952459983.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

18 h, Residència Estela. Festa per a Tothom. Espectacle amb Cris Guasoski.  Enguany Festa per a Tothom es trasllada als centres per fer arribar als seus membres esdeveniments especials d’aquesta Santa Tecla. Les autoritats adverteixen que les calamitats del directe poden provocar somriures i rialles irreversibles: barrets volant, cordes girant, somriures, plats en equilibri, màgia, alegria, malabars amb ganivets, monocicle… Acte exclusiu per als residents.

Organitza: Festa per a Tothom

18 h, Pastisseria Conde, c. Comte de Rius, 5. El Goig de Santa Tecla. Tota una troballa gastronòmica, un bescuit de xocolata amb toc de Chartreuse. La pasta ideal de sobretaula que es farà indispensable en els nostres àpats de Festa Major. No us quedeu sense la vostra! Existències limitades. Preu: gratuït. Inscripció prèvia a inscribirme.com/GoigSanta Tecla. Aforament limitat.

Organitza: Pastisseria Conde

18 h i 19 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a https://www.eventbrite.es/e/entradas-visita-guiada-a-la-casa-de-la-festa-de-tarragona-santa-tecla-2020-117952459983.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

18 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Espectacle de clown amb Betu el pallasso. Un recull de números propis que, ja convertits en clàssics, es mesclen en aquesta proposta totalment adaptable. Petits espectacles que han estat passejats per escenaris d’arreu, petits i grans, sempre amb el segell de l’autenticitat com a bandera. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com. Accés a l’espai a partir de les 17 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

18.30 h, Fòrum de la Colònia, c. Lleida, s/n. Tecletes Mares de Tarragona presenten contacontes i el concert familiar.  En un format necessàriament reduït i adaptat a les exigències dels protocols del Covid-19, viurem una tarda íntima. Els Vivim del Cuentu expliquen contes a tort i a dret. Durant el confinament ens han regalat cada dia un conte desexplicat, i ara els volem veure en directe! Tot seguit, el carismàtic i polifacètic Lluís Gavaldà ens oferirà en format acústic, i acompanyat del mestre Joan Pau Chaves, un joc musical participatiu que definirà el repertori del concert. Preu: 5 €. Venda d’entrades a entradium.com.

Organitza: Tecletes Mares de Tarragona

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

18.30 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Santa Tecla a Tarragona. Descobriu la història de la santa que és patrona de la nostra ciutat des de l’edat mitjana. Evocarem pels carrers de la Part Alta l’entrada del braç a Tarragona ara fa set segles. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

19 h, des del portal del Roser. Visita guiada: Un tomb per les Muralles de Tarragona. Una sorprenent passejada de més d’un quilòmetre per descobrir més de dos mil anys d’història a través de les Muralles. Preu: 9 € (adults) / 8 € (jubilats) / 3 € (7-16 anys). Informació i reserves a info@nemesisarch.com - 977 249 107. Durada: 2 h. Places limitades (dos grups, un en català i un en castellà).

Organitza: Nemesis, Arqueologia i Difusió Cultural

19 h, Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau. TradiTrenet. Els músics són enguany els protagonistes del cartell, i ho seran també de molts moments de la festa. Durant quatre dies i  a sobre del trenet, portaran la música a diverses zones de la ciutat. De ben segur que si aneu passejant o esteu tranquil·lament a casa els podreu escoltar. Hi participen Grallers La Virolla i Sonagralla.

20 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Concert de Joan Garriga amb Madjid Fahem (rúmbia / la Garriga). Fundador de Dusminguet i ànima de La Troba Kung-Fú, Joan Garriga és una figura clau per entendre l’evolució de la música popular del segle XXI feta a Catalunya. El codescobridor de la rúmbia —barreja de rumba i cúmbia amb denominació d’origen vallesana— acaba de debutar amb un àlbum, El ball i el plany (2020), firmat amb el seu nom, que la crítica ha definit ja com un clàssic instantani. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com. Accés a l’espai a partir de les 17 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

20 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. La Cia. Sala Trono presenta La Marató de Nova York, d’Edoardo Erba. Al principi, un d’ells s’hi resisteix. Diu que no està fet per als esports durs, però el seu amic hi insisteix. Han d’entrenar-se dos cops per setmana per a la Marató de Nova York. No existeix un vencedor perquè, com a la vida, el primer acaba sent l’últim, com si tot fos una fantasia equivocada. Un somni. Amb Joan Negrié i Albert Triola. Direcció: Joan Carlos Martel. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 60 minuts.

Organitza: Sala Trono

22 h, Especial La Cucafera Baixa en línia, 7 edicions des del testimoni de les princeses i cavallers que han domat la bèstia. No us perdeu aquest especial en vídeo repassant l'origen de l'acte i l'experiència dels nens i nenes que han participat en la representació de la llegenda a la mateixa hora que celebrariem la popular baixada. Mira-ho a www.cucaferatgn.blogspot.com i al Facebook @cucaferadetarragona. També trobareu el vídeo independent recordant cada edició i el seu testimoni del 21 al 27 de setembre a les 20h. #CucaferaTGN2020

Organitza: Cucafera de Tarragona

22 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Llegendes de Tarragona. Quan caigui el sol, a la fresca del vespre, farem un recorregut per la Part Alta. Passejarem pels seus carrers, plens d’històries, curiositats i llegendes que us explicarem. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

22 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. Amici Mei Produccions presenta No cal anar a l’Havana. Aquesta obra és un brindis pels qui som aquí i pels qui hi han estat abans que nosaltres. Un brindis per celebrar la vida i les havaneres. Un calidoscopi per superar prejudicis, per somriure, per fer-nos companyia i, com diria el mestre Josep Pla, “perquè la vida anà passant imperceptible”. Amb Miquel Malirach, Josep Sobrevals i Cristina Arenas. Direcció: Joan Maria Segura. Opció de sopar mariner previ a l’espectacle. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 85 minuts.

Organitza: Sala Trono

22 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Cinema a la fresca i sopar amb fira food trucks: La historia interminable (1984), de Wolfgang Petersen. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

22 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Izal en concert. Aquest grup de pop-rock i indie-rock originari de Madrid, format per Mikel Izal (cantant i compositor), al davant d’una formació que completen Alejandro Jordá (bateria), Emanuel Pérez, Gato (baix), Alberto Pérez (guitarres) i Iván Mella (teclats), està aconseguint omplir tots els escenaris on toca. Sens dubte, un dels fenòmens musicals del moment. La varietat estilística de les seves cançons és el reflex de les seves diverses influències, com Standstill, Mumford & Sons, Two Door Cinema Club, Love of Lesbian… Entrades exhaurides.

Organitza: Xiquets de Tarragona

22.30 h, Catedral de Tarragona. Concert de la Cobla de Ministrers del Consell Municipal. Des de fa gairebé set segles, els ministrers han acompanyat musicalment els moments més importants de la nostra ciutat. Les diferents formacions han contribuït a crear i dibuixar un paisatge sonor característic de la Festa Major, que amb el temps ha esdevingut patrimoni de tots els tarragonins. Entrada limitada a l’aforament de l’espai.

Nanos de Tarragona.
Els Nanos tampoc sortiran al carrer. | Àngel Ullate

Diumenge 20 de setembre

10 h, Rambla Nova, coca central a la confluència dels carrers Unió i Sant Francesc. Obertura de l’estand informatiu, animalista i solidari de la GAIA (Grup d’Acollides i Adopcions Animals de Tarragona). Vine amb el teu pelut! Obert fins a les 20 h.

Organitza: GAIA Tarragona

10 h, local social dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Xistorrada popular. Preu: entrepà de xistorra i canya, 2,5 €.

Organitza: Castellers de Sant Pere i Sant Pau

10.30 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: 1811, el setge de Tarragona. Adam Gerard Quigley, investigador d’arxius britànics, ens ofereix un relat inèdit dels tràgics fets de la Guerra del Francès passejant per les Muralles, el pla de la Seu i els carrers de la Part Alta. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

10.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. L’Entradeta de Músics. Els petits músics no es podien quedar sense mostrar el que han anat treballant durant l’any, i per això fan una entrada simbòlica a la ciutat. Hi participen grups de l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler i la Xarangueta Els Guirigalls. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

11 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Tarragona romana per a la canalla.  Una activitat dissenyada especialment per als més petits en què descobriran com vivien els nens romans de fa dos mil anys. Recorregut per la maqueta, el Circ i l’Amfiteatre amb material didàctic molt divertit. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

11 h i 12 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a https://www.eventbrite.es/e/entradas-visita-guiada-a-la-casa-de-la-festa-de-tarragona-santa-tecla-2020-117952459983.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

12 h, TAC 12 Televisió. Diada de Santa Tecla - el Primer Diumenge.  La diada de les emocions. Colla Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca. Aquesta diada ha viscut moments molt importants per a la ciutat, però també per a les colles participants. Mitjançant alguns dels seus representants, viurem les emocions i els sentiments que els ha transmès aquesta diada.

12 h, des del pla de Palau. Visita guiada: Ruta dels primers castellers tarragonins: especial 50è aniversari dels Xiquets de Tarragona, amb Jordi Bertran. Descobriu les places i els llocs de vida social de les colles de pagesos i de pescadors tarragonins del segle XIX. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a info@xiquetsdetarragona.cat. Aforament limitat.

Organitza: Colla Castellers Xiquets de Tarragona

17 h, platja del Miracle, caseta de la Creu Roja.  Recollida de residus a la punta del Miracle i a la platja Llarga. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a alcampresiduzero@gmail.com. Aforament limitat.

Organitza: Al Camp Residu Zero

17.30 h, Parc Ecohistòric del Pont del Diable. Visita guiada al Pont del Diable. Coneix tots els secrets d’aquest espai on conflueixen el patrimoni cultural i el natural: l’aqüeducte de les Ferreres, els jardins romàntics dels germans Puig i Valls i el bosc mediterrani. Preu: 5 € per persona. Activitat només amb inscripció prèvia. Informació i reserves a visites@pontdeldiabletarragona.com. Durada aproximada: 90 min.

Organitza: Limonium

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

18 h i 19 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a https://www.eventbrite.es/e/entradas-visita-guiada-a-la-casa-de-la-festa-de-tarragona-santa-tecla-2020-117952459983.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

18 h, des del pla de Palau. Visita guiada: Ruta dels primers castellers tarragonins: especial 50è aniversari dels Xiquets de Tarragona, amb Jordi Bertran. Descobriu les places i els llocs de vida social de les colles de pagesos i de pescadors tarragonins del segle XIX. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a info@xiquetsdetarragona.cat. Aforament limitat.

Organitza: Colla Castellers Xiquets de Tarragona

18 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. La Cia. Matito presenta l’espectacle de titelles La sirena hidràulica. La Greta va cada dia a cosir a la platja, al costat de la seva caseta de bany. És l’única que encara la fa servir. Té una cistella plena de trastos, però n’hi ha un que encara acaricia amb una il·lusió especial… Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com. Accés a l’espai a partir de les 17 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

19 h. Cala Romana, Boscos, Monnars i la Móra. TradiTrenet. Els músics són enguany els protagonistes del cartell, i ho seran també de molts moments de la festa. Durant quatre dies i  a sobre del trenet, portaran la música a diverses zones de la ciutat. De ben segur que si aneu passejant o esteu tranquil·lament a casa els podreu escoltar. Hi participen Grallers Els Bordons, Grallers de l’Esperidió i Grallers Tocaferro.

19 h, Espai La Palmera, pl. Imperial Tàrraco.  Teclautors 2020 presenta Yuhniversia i Maurici Gené i Adrià Salvador (The Devil’s Bridge Brothers) en concert. Yuhniversia va ser la guanyadora del premi del jurat del Portautors 2019, un viatge còsmic únic que va captivar públic i jurat. Tot seguit dos dels nostres millors músics, barbuts i amants del pop, el folk i l’americana, compartiran escenari i cançons per primer cop. El reusenc Maurici Gené va publicar l’any passat el seu primer llarga durada en solitari, Golden days. I el tarragoní Adrià Salvador és conegut per haver liderat diversos projectes com Febrero o Azote. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a entrades@capsademusica.com. Accés a l’espai a partir de les 18.40 h.

Organitza: Ajuntament de Tarragona

Col·laboren: Portautors i Associació de Músics de Tarragona

19 h, des del portal del Roser. Visita guiada: Arqueologia oculta a la Part Alta. Deixarem de banda el fantàstic Patrimoni de la Unesco (Muralles, Fòrum Provincial, Circ i Amfiteatre) per descobrir les nombroses restes arqueològiques que hi ha amagades en cada racó de la Part Alta: aqüeductes, epigrafia, torres, monuments visigòtics… Preu: 9 € (adults) / 8 € (jubilats) / 3 € (7-16 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a info@nemesisarch.com - 977 249 107. Durada: 2 h. Places limitades (dos grups, un en català i un en castellà).

Organitza: Nemesis, Arqueologia i Difusió Cultural

19 h, local de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Kahoot dels 40. Qui sabrà més sobre la història de la Colla Jove Xiquets de Tarragona? Qui s’endurà els premis en joc? La Jove, a més de fer un repàs històric, vol premiar així les persones amb més coneixement sobre la seva història. Preu: gratuït. Inscripció prèvia a inscribirme.com/kahoot40. Aforament limitat.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

Col·labora: Colla Jove Xiquets de Tarragona

19 h, Parc Ecohistòric del Pont del Diable. Pandemònium presenta La Música del Diable, amb TMN. El cicle de concerts al peu del Pont del Diable, estrenat per Sant Magí, acabarà amb aquest duet tarragoní de synth-pop format per Sara Alija (veu) i Juan Antonio Moreno (sintetitzadors i altres màquines). Sons evocadors dels anys 80 amb una veu i unes lletres amb personalitat que ja han donat llum a dos discos de llarga durada: Matinada (2018) i La Crida (2019). Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a visites@pontdeldiabletarragona.com. Places limitades.

Organitza: Limonium

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

19.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. La Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona  presenta El cara a cara de Santa Tecla: música vs. festa? En unes festes especials, una actuació molt especial. La Banda Unió Musical de Tarragona ens ha preparat un concert festiu, singular i ple de sorpreses, on mantindrà un cara a cara amb la Xaranga Tocabemolls. Una actuació musical amb dosis teatrals que ens portarà, al llarg de l’espectacle, a moure el cos i molt de bon rotllo. Un projecte fet a casa i per a tots els públics. No hi falteu! Preu: 3 €. Venda d’entrades a www.tarracoticket.cat.

Organitza: Banda Unió Musical de Tarragona

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

20 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar.  La Cia. Matito presenta l’espectacle de titelles La sirena hidràulica. La Greta va cada dia a cosir a la platja, al costat de la seva caseta de bany. És l’única que encara la fa servir. Té una cistella plena de trastos, però n’hi ha un que encara acaricia amb una il·lusió especial… Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com. Accés a l’espai a partir de les 19.15 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

20 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. La Cia. Sala Trono presenta La Marató de Nova York,  d’Edoardo Erba. Al principi, un d’ells s’hi resisteix. Diu que no està fet per als esports durs, però el seu amic hi insisteix. Han d’entrenar-se dos cops per setmana per a la Marató de Nova York. No existeix un vencedor perquè, com a la vida, el primer acaba sent l’últim, com si tot fos una fantasia equivocada. Un somni. Amb Joan Negrié i Albert Triola. Direcció: Joan Carlos Martel. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 60 minuts.

Organitza: Sala Trono

22 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Llegendes de Tarragona.  Quan caigui el sol, a la fresca del vespre, farem un recorregut per la Part Alta. Passejarem pels seus carrers, plens d’històries, curiositats i llegendes que us explicarem. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

22 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. Amici Mei Produccions presenta No cal anar a l’Havana.  Aquesta obra és un brindis pels qui som aquí i pels qui hi han estat abans que nosaltres. Un brindis per celebrar la vida i les havaneres. Un calidoscopi per superar prejudicis, per somriure, per fer-nos companyia i, com diria el mestre Josep Pla, “perquè la vida anà passant imperceptible”. Amb Miquel Malirach, Josep Sobrevals i Cristina Arenas. Direcció: Joan Maria Segura. Opció de sopar mariner previ a l’espectacle. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 85 minuts.

Organitza: Sala Trono

22 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Cinema a la fresca i sopar amb fira food trucks: E.T. (1992), de Steven Spielberg. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com. Accés a l’espai a partir de les 17 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

Dilluns 21 de setembre. El Pregó

13 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Vermut Xaranguero. Aquest acte, de nova creació el 2019, va tenir molt d’èxit. Per aquest motiu, enguany s’han adaptat i faran un concert festiu a l’escenari del Camp de Mart. Hi participen les xarangues Tocabemolls, Pujats de To i Guirigalls. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Organitza: Xaranga Els Guirigalls

17.30 h, jardí del Teatre Metropol, c. Armanyà, 11. Acte de lliurament del 43è Premi El Balcó, convocat per Òmnium Cultural del Tarragonès. Aquest guardó honorífic és un projecte històric de l’entitat i es concedeix des de l’any 1978 sota els valors generals de llengua, cultura i país i amb el reconeixement de la projecció del país i el territori. De manera extraordinària, i degut a la situació sanitària, aquest acte, que es du a terme tradicionalment al Saló de Plens del Palau Municipal, es farà en aquest espai emblemàtic de la ciutat. La llengua dels signes acostarà l’esdeveniment a la comunitat sorda. I també es repartiran llacets verds en solidaritat amb el Dia Mundial de l’Alzheimer. Accés amb invitació. Aforament limitat.

Organitza: Òmnium Cultural del Tarragonè

18.30 h, fonts de l’Oliva. Visita guiada: Les vistes de Tarragona. Des d’un dels millors miradors encarats cap a la ciutat, l’oblidada muntanyeta de l’Oliva, fem un repàs de les vistes de Tarragona dels últims quatre segles. Material gràfic com ara gravats, pintures i fotografies, sovint d’autors forans, ens serviran per parlar dels canvis de la silueta urbana de Tarragona i acostar-nos d’una manera diferent i reposada a la història de la nostra ciutat. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

19 h, des del portal del Roser. Visita guiada: Un tomb per les Muralles de Tarragona.  Una sorprenent passejada de més d’un quilòmetre per descobrir més de dos mil anys d’història a través de les Muralles. Preu: 9 € (adults) / 8 € (jubilats) / 3 € (7-16 anys). Informació i reserves a info@nemesisarch.com - 977 249 107. Durada: 2 h. Places limitades (dos grups, un en català i un en castellà).

Organitza: Nemesis, Arqueologia i Difusió Cultural

19 h, pl. de la Font. El Pregó de Santa Tecla. Obertura solemne del balcó principal de l’Ajuntament, sortida dels Macers de la Ciutat i, com mana el costum, primer Toc de Pregó a càrrec de les dues trompetes del Consell Municipal. Tot seguit, l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà Vallhonrat, glossarà des del balcó principal la pregonera de la Festa Major 2020, l’actriu Agnès Busquets Tarrasa. A continuació, segon Toc de Pregó de les trompetes del Consell Municipal, que donarà pas al Pregó.

En acabar, tercer i últim toc de Pregó, que anuncia l’aparició de la Senyera de la ciutat, mentre esclaten les 21 salves dels morterets. Alhora, des del campanar de la Catedral, els Tocs de Pregó s’afegeixen a un dels moments sonors més esperats. Finalment, la Tronada del Pregó a càrrec de la Pirotècnia Igual, de Canyelles (Garraf), trons que des de la plaça més tarragonina s’escamparan per tots els racons de la ciutat.

L’accés a la plaça de la Font i el seu entorn estarà restringit  a un aforament limitat per complir estrictament el protocol sanitari. Per assistir-hi caldrà inscriure’s prèviament a cultura.tarragona.cat/invitacions. En el cas que hi hagi més demanda que disponibilitat d’aforament, es farà un sorteig previ.

Acte retransmès en directe per Tac 12 i Tarragona Ràdio

19.45 h, pl. de la Font. Primer Amparito Roca de les festes a càrrec de Tradiband,  Banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona. El pasdoble Amparito Roca és la banda sonora de Santa Tecla. Els tarragonins i tarragonins el portem al cor, perquè és la música que fa ballar al nostre seguici, però no és la única. Aquest any la resta dels nostres músics tradicionals no les tocaran pel carrer, però les com les tenim emmagatzemades a la nostra memòria, les sentirem!

20 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. La Cia. Sala Trono presenta La Marató de Nova York, d’Edoardo Erba. Al principi, un d’ells s’hi resisteix. Diu que no està fet per als esports durs, però el seu amic hi insisteix. Han d’entrenar-se dos cops per setmana per a la Marató de Nova York. No existeix un vencedor perquè, com a la vida, el primer acaba sent l’últim, com si tot fos una fantasia equivocada. Un somni. Amb Joan Negrié i Albert Triola. Direcció: Joan Carlos Martel. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 60 minuts.

Organitza: Sala Trono

20.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Estrena del documental commemoratiu Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella, de Maria Roig Alsina. Enguany celebrem els 50 anys d’aquell Concurs que va marcar un punt d’inflexió tècnic i social dels castells moderns. L’Antiga plaça de braus va ser l’escenari del desafiament més esperat del moment, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell intentarien bastir els seus millors castells en un moment de clara progressió tècnica i social del món casteller. Un documental imprescindible per entendre la realitat castellera actual. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Organitza: Biennal de Castells

21 h, jardins de l’antic Banc d’Espanya, Av. Pau Casals. Vilart Ensemble en concert.  Format per un grup de joves músics que decideixen tornar a l’origen per compartir les vivències i aprenentatges que els han acompanyat en països com Espanya, Regne Unit, Holanda o Alemanya. Accés limitat a l’aforament de l’espai.

Organitza: Escola Municipal de Música

22 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Llegendes de Tarragona.  Quan caigui el sol, a la fresca del vespre, farem un recorregut per la Part Alta. Passejarem pels seus carrers, plens d’històries, curiositats i llegendes que us explicarem. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

22 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. Amici Mei Produccions presenta No cal anar a l’Havana. Aquesta obra és un brindis pels qui som aquí i pels qui hi han estat abans que nosaltres. Un brindis per celebrar la vida i les havaneres. Un calidoscopi per superar prejudicis, per somriure, per fer-nos companyia i, com diria el mestre Josep Pla, “perquè la vida anà passant imperceptible”. Amb Miquel Malirach, Josep Sobrevals i Cristina Arenas. Direcció: Joan Maria Segura. Opció de sopar mariner previ a l’espectacle. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 85 minuts.

Organitza: Sala Trono

Dimarts 22 de setembre. La Vigília

11 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Tarragona romana.  Descobreix la Tarragona que va enlluernar l’emperador Adrià al segle II amb una visita guiada a peu pels principals monuments que formen part del Patrimoni Mundial de la Humanitat. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

12 h, campanar de la Catedral. Els Tocs de Vigília de Festa. El protagonisme de les campanes es fa sentir el dia de la vigília. Santa Tecla és a tocar!

18 h, Centre d’Educació Especial La Muntanyeta. Festa per a Tothom. La Cia. Toc de Gresca presenta Adelina i el país del somriure. Espectacle visual on l’Adelina ens explica que el país del somriure està en perill, i que necessitarà trobar la complicitat i l’ajuda dels assistents per poder-lo recuperar i no deixar el món sense somriures. Acte exclusiu per als residents.

Organitza: Festa per a Tothom

18 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Barraques 2020. És evident que la realitat sanitària ens ha obligat a replantejar moltes activitats. El Col·lectiu Barraques de Tarragona ha hagut de transformar la seva proposta, sempre pensada per a l’espai que els distingeix: el passeig de les Palmeres. Enguany ens ofereixen unes barraques d’un sol dia i amb dos formats ben diferenciats. A la tarda una proposta esbojarrada amb la participació d’El Artriste, The Feos Experience i Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Organitza: Col·lectiu Barraques de Tarragona

18.30 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Santa Tecla a Tarragona.  Descobriu la història de la santa que és patrona de la nostra ciutat des de l’edat mitjana. Evocarem pels carrers de la Part Alta l’entrada del braç a Tarragona ara fa set segles. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

19 h, Espai La Palmera, pl. Imperial Tàrraco. Concert amb Los Glosters i Los Doctores. Els Glosters, grup tarragoní de pop, celebren trenta anys d’impecable trajectòria, comptats des de la creació del seu anterior projecte, Pirats. Tres dècades en el món de la música impliquen atresorar una enorme creativitat que requereix esforç i constància per fer-se realitat amb una convicció irreductible, com ha estat el cas. Puri Pedrola (baix), Evan Dedes (bateria), Hèctor Mir (orgue), Ramón Cuenca (veu) i Carlos García (guitarra) han fet història i el mèrit ja no els hi treu ningú. Els precediran els barcelonins Los Doctores. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a entrades@capsademusica.com. Accés a l’espai a partir de les 18.40 h.

Organitza: Ajuntament de Tarragona

Col·laboren: Portautors i Associació de Músics de Tarragona

20 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. La Cia. Sala Trono presenta La Marató de Nova York,  d’Edoardo Erba. Al principi, un d’ells s’hi resisteix. Diu que no està fet per als esports durs, però el seu amic hi insisteix. Han d’entrenar-se dos cops per setmana per a la Marató de Nova York. No existeix un vencedor perquè, com a la vida, el primer acaba sent l’últim, com si tot fos una fantasia equivocada. Un somni. Amb Joan Negrié i Albert Triola. Direcció: Joan Carlos Martel. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 60 minuts.

Organitza: Sala Trono

20.15 h, Seminari, claustre de Sant Pau. Representació completa de la Moixiganga, amb So Nat - Grallers de Tarragona. Representació de manera continuada de totes les figures plàstiques o misteris amb la llum de les atxes i en un espai únic. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

21.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Els concerts de Barraques 2020.  Segueixen les Barraques 2020 en aquest format tan necessàriament particular. Quan es fa fosc és tradicional que apareguin els concerts musicals de Festa Major. Aquesta nit gaudirem de les propostes d’Els Xatos i Les Ketekalles. Viurem una vigília diferent, en un espai com aquest, que just ara compleix cinquanta anys, un recinte que ha estat històricament una referència de les nits més tecleres. Enguany toca viure la nit del 22 a l’Auditori, a les Barraques! Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Organitza: Col·lectiu Barraques de Tarragona

22 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Llegendes de Tarragona. Quan caigui el sol, a la fresca del vespre, farem un recorregut per la Part Alta. Passejarem pels seus carrers, plens d’històries, curiositats i llegendes que us explicarem. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

22 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. Amici Mei Produccions presenta No cal anar a l’Havana. Aquesta obra és un brindis pels qui som aquí i pels qui hi han estat abans que nosaltres. Un brindis per celebrar la vida i les havaneres. Un calidoscopi per superar prejudicis, per somriure, per fer-nos companyia i, com diria el mestre Josep Pla, “perquè la vida anà passant imperceptible”. Amb Miquel Malirach, Josep Sobrevals i Cristina Arenas. Direcció: Joan Maria Segura. Opció de sopar mariner previ a l’espectacle. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 85 minuts.

Organitza: Sala Trono

22.15 h, Seminari, claustre de Sant Pau. Representació completa de la Moixiganga, amb So Nat - Grallers de Tarragona. Representació de manera continuada de totes les figures plàstiques o misteris amb la llum de les atxes i en un espai únic. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Dimecres 23 de setembre. Diada de Santa Tecla

7 h, des de diferents punts. Toc de matinades pels diferents carrers de la ciutat:  Sonagralla, La Virolla, L’Alfàbrega, L’Esperidió, Tocaferro, Els Quatre Garrofers, So Nat, Pelacanyes, Els Bordons, Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo, Castellers de Sant Pere i Sant Pau i grallers de la Mulassa.

La diada castellera de Santa Tecla sempre ens ha portat molt bons moments tant a les colles locals com al públic casteller. Al llarg de tot el dia podrem gaudir dels millors castells realitzats pels Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau en aquesta diada tan marcada al calendari. 

8 h, capella de Santa Tecla, Catedral. Missa.

8.30 h, des del campanar de la Catedral. Tocs de prima, prima solemne i pontifical.

10 h, Catedral. L’Ofici de Santa Tecla, que s’inicia amb el trasllat processional de la relíquia des de la seva capella fins a l’altar major. Missa pontifical presidida per l’arquebisbe, Dr. Joan Planellas, i amb assistència del Capítol de la Catedral, les parròquies, altres comunitats cristianes i l’Ajuntament. Durant la cerimònia, com és costum, s’ofereix la relíquia de la patrona als fidels per a la seva adoració.

Al final de l’Ofici, cant popular dels Goigs de la santa a càrrec del Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral.

En directe per Tarragona Ràdio

11 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Tarragona romana.  Descobreix la Tarragona que va enlluernar l’emperador Adrià al segle II amb una visita guiada a peu pels principals monuments que formen part del Patrimoni Mundial de la Humanitat. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

11 h i 12 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a https://www.eventbrite.es/e/entradas-visita-guiada-a-la-casa-de-la-festa-de-tarragona-santa-tecla-2020-117952459983.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

17 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. El Pot Petit en concert. El famós grup de música familiar actuarà a Tarragona el mateix dia de Santa Tecla, amb un espectacle que combina la música, els titelles i les danses. Per fi, per Santa Tecla, El Pot Petit! Preu: 16,50 € + despeses de distribució. Venda d’entrades a www.ticketplus.cat.

17 h Catedral.  La Catedral obrirà les seves portes per a que els tarragonins i les tarragonines puguin visitar i honorar la patrona de la ciutat.

18 h, Residència de Grans Discapacitats Físics Sant Salvador.  Festa per a Tothom. Espectacle amb Mortelo & Manzani. Enguany Festa per a Tothom es trasllada als centres per fer arribar als seus membres esdeveniments especials d’aquesta Santa Tecla. Dos pallassos excèntrics arriben carregats d’un munt d’objectes i d’instruments que els porten a situacions d’allò més inesperades. Un espectacle sense paraules, a través del llenguatge universal del clown, ple de música en directe, humor absurd i moltes sorpreses més! Acte exclusiu per als residents.

Organitza: Festa per a Tothom

18 h i 19 h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa.  Descobriu els secrets i les anècdotes del Seguici Popular a través d’aquest recorregut pels seus elements. Apta per a tota la família. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a https://www.eventbrite.es/e/entradas-visita-guiada-a-la-casa-de-la-festa-de-tarragona-santa-tecla-2020-117952459983.

Organitza: Imaginautes Serveis Culturals

19 h, Teatre Tarragona, Rambla Nova, 11. Canya i metall, concert de música de cobla amb les cobles Reus Jove i Maricel.  La canya i el metall són l’essència de la música de cobla. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Organitzen: Associació Sardanista Tarragona Dansa i Casal Tarragoní

19 h, Espai La Palmera, pl. Imperial Tàrraco. 30è L’Hora del Jazz - Memorial Tete Montoliu, amb Irene Reig Trio i Joan Fort Group. Preu: 5 €. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a entrades@capsademusica.com. Accés a l’espai a partir de les 18.40 h.

Organitza: Associació de Músics de Tarragona

20 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. La Cia. Sala Trono presenta La Marató de Nova York, d’Edoardo Erba. Al principi, un d’ells s’hi resisteix. Diu que no està fet per als esports durs, però el seu amic hi insisteix. Han d’entrenar-se dos cops per setmana per a la Marató de Nova York. No existeix un vencedor perquè, com a la vida, el primer acaba sent l’últim, com si tot fos una fantasia equivocada. Un somni. Amb Joan Negrié i Albert Triola. Direcció: Joan Carlos Martel. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 60 minuts.

Organitza: Sala Trono

20h. Catedral Repic de campanes anunciant a la ciutat que es tanca la relíquia del braç de Santa Tecla tot esperant celebrar ben aviat els 700 anys de la seva arribada a la nostra ciutat.

21 h, diverses localitzacions i visible des de tota la ciutat. Els voladors de Santa Tecla. Enguany els grups de foc de Tarragona no podran sortir al carrer a disparar les seves carretilles i sortidors, però no volen deixar passar l’oportunitat d’impregnar amb olor de pólvora cada racó de la ciutat. El Ball de Diables, el Drac de Sant Roc, el Bou, el Griu, la Víbria, el Ball de Serrallonga i els Diables Voramar faran un llançament de voladors per tots els racons de la ciutat sense excepció, com cada any, en el moment més nostrat de la festa: l’Entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral.

Organitza: grups de foc de Tarragona

Col·labora: Pirotècnia Catalana

22 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. Amici Mei Produccions presenta No cal anar a l’Havana. Aquesta obra és un brindis pels qui som aquí i pels qui hi han estat abans que nosaltres. Un brindis per celebrar la vida i les havaneres. Un calidoscopi per superar prejudicis, per somriure, per fer-nos companyia i, com diria el mestre Josep Pla, “perquè la vida anà passant imperceptible”. Amb Miquel Malirach, Josep Sobrevals i Cristina Arenas. Direcció: Joan Maria Segura. Opció de sopar mariner previ a l’espectacle. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 85 minuts.

Organitza: Sala Trono

23 h, Teatre Auditori Camp de Mart. Músiques de canya. Ball de gralles. L’esforç i els assajos es posen de manifest en aquest espai tan emblemàtic. Un punt de trobada ineludible per als amants de la bona música de ball, servida amb gralla i timbal. Hi participen els grallers L’Alfàbrega, Els Bordons, L’Esperidió, Pelacanyes, Els Quatre Garrofers, Sonagralla, So Nat, Tocaferr i La Virolla. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Organitzen: grups de grallers locals

Dijous 24 de setembre. La Mercè

8h. Matinades amb els grallers dels Xiquets de Tarragona, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, dels Xiquets del Serrallo i dels Castellers Sant Pere i Sant Pau.

La Diada de la Mercè i, més en concret, el pilar caminant és un moment casteller únic a la ciutat. Aquesta tradició està envoltada d'anècdotes i curiositats que podreu desvetllar el mateix 24 tot passejant per aquests 410 metres que cada any recorren els pilars caminant.

11 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Tarragona romana. Descobreix la Tarragona que va enlluernar l’emperador Adrià al segle II amb una visita guiada a peu pels principals monuments que formen part del Patrimoni Mundial de la Humanitat. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

19 h, local de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Els pilars liles. La Colla Jove Xiquets de Tarragona farà un repàs dels pilars caminant de la seva història. Un esdeveniment a mig camí entre l’audiovisual i el col·loqui que ens permetrà aprofundir una mica més en aquesta entitat que enguany celebra el 40è aniversari. Preu: gratuït. Inscripció prèvia a inscribirme.com/PilarsLiles. Aforament limitat.

Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona

Col·labora: Associació d’Amics de la Colla Jove

Es podrà seguir en directe a través de les pàgines de Facebook i YouTube de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

22 h, des d’un punt indeterminat de la ciutat, tossuda i compassada tronada final de Festa Major i audible des de tota la ciutat, disparada pels artistes pirotècnics de la Pirotècnia Igual, de Canyelles (Garraf). Un final de la Santa Tecla 2020 que esperem que sigui el presagi de grans moments per a la Festa Major 2021.

I després de Santa Tecla…

Divendres 25 de setembre

9 h, Recinte Firal, davant de l’estació de tren, ininterrompudament fins a les 21 h. Santa Tecla Solidària. I Mitja Marató de Donació de Sang. La Marató també s’adapta a la nova situació i durant dos dies, 25 i 26, i dotze hores ininterrompudes, et convida a donar sang al Recinte Firal, un espai ampli i segur. Dona sang i suma’t a la festa de la vida! Reserva prèvia a www.donarsang.gencat.cat.

Organitzen: Banc de Sang i Teixits, Associació de Donants de Sang del Tarragonès i Ajuntament de Tarragona

22 h, trobada virtual. Jornada Tarracolúdica de Santa Tecla. Per acabar les festes, partida de rol del joc Against the Darkmaster al Club Diògenes de Tarragona. Preu: gratuït. Inscripció prèvia a clubdiogenestarragona@gmail.com. Places limitades.

Organitza: Associació Ludicocultural Club Diògenes de Tarragona

En línia a: clubdiogenestarragona.org

Dissabte 26 de setembre

9 h, Recinte Firal, davant de l’estació de tren, ininterrompudament fins a les 21 h. Santa Tecla Solidària. I Mitja Marató de Donació de Sang. Segona jornada. Reserva prèvia a www.donarsang.gencat.cat.

Organitzen: Banc de Sang i Teixits, Associació de Donants de Sang del Tarragonès i Ajuntament de Tarragona

Les exposicions

Centre d’Art Tarragona. Casa Canals, c. Granada, 11. “Mai és massa”, d’Àngel Pomerol, en col·laboració amb Marina Vives. De dimarts a dissabte, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h; diumenge i festius, d’11 a 14 h. Fins al 30 de setembre.

Espai Turisme, c. Major, 37. Mostra fotogràfica “3D Màgic Modernisme a Tarragona”. Organitza: Fundació Trencadís. Modernisme i Cultura (FTMiC). Del 15 de setembre al 15 d’octubre. Fins al 24 de setembre, obert de dilluns a dissabte i festius, de 10 a 20 h; diumenge, de 10 a 14 h. A partir del 25 de setembre, de 10 a 14 h i de 15 a 18 h; dissabte, de 10 a 14 h i de 15 a 19 h; diumenge i festius, de 10 a 14 h.

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Tinglado 4 del Moll de Costa. Exposició permanent. De dimarts a dissabte, de 9.30 a 20.30 h; diumenge i festius, de 10 a 14 h.

Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, c. Santa Anna, 8. “Resistències vora el mar”, de Ro Caminal. De dimarts a dissabte, de 16.30 a 20.30 h. Fins al 27 de setembre.

CaixaForum Tarragona, c. Cristòfor Colom, 2. “Faraó. Rei d’Egipte”, del British Museum. Dies feiners, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h; dissabte, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h; diumenge i festius, d’11 a 14 h. Fins al 14 de febrer del 2021.

Espai Nautilus, c. Reding, 9. “Cara a cara”, escultura i joieria d’Àngel Flores. De dilluns a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Del 17 d’agost al 30 de setembre.

Casal Popular Sageta de Foc, c. la Nau, 11. “Ut Urrare”, de Lluc Queralt. Instantànies d’arreu del món i de racons propers a Tarragona.

Ateneu de Tarragona, c. Sant Magí, 4. “Visió de dones: olis i aquarel·la”. De dilluns a divendres, de 18 a 21 h. Fins al 27 de setembre.

Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Podeu visitar gratuïtament el nostre Seguici i endinsar-vos en la festa gran de Tarragona. Horari: de dimarts a diumenge, de 10 a 14 h; de dimarts a dissabte, de 16 a 20 h. Recordeu que cal portar mascareta (aconsellable a partir dels 3 anys i obligatòria a partir dels 6) i que cal respectar les mesures de seguretat i distància de seguretat.