Àliga de Tarragona dins de la Catedral.

El programa d'actes de la Festa Major de Santa Tecla 2021 a Tarragona

La Festa Major de Santa Tecla 2021 de Tarragona recupera una gran quantitat d'actes i durarà des del 15 al 24 de setembre

La Festa Major de Tarragona, Santa Tecla, ha recuperat diversos actes aquest 2021, totalment adapats a l'emergència sanitària. Podeu consultar el programa d'actes sencer en aquest enllaç. Tot seguit us deixem els actes més destacats de la festa major tarragonina.

Dimecres 15 de setembre. La Crida

19h, muralles de la ciutat. La Crida. La introduirà la consellera de Festes, Inés Solé Guillén, i, com mana el costum, l’alcalde, Pau Ricomà Vallhonrat, convidarà simbòlicament la ciutadania a participar de la festa gran de la ciutat. Enguany aquest acte tan emblemàtic i ritual, per segon any consecutiu, s’ubica en aquest espai excepcional. Les muralles de la ciutat i el seu Passeig Arqueològic seran testimoni, forçosament restringit, d’aquest moment tan especial. Només assistiran a l’acte els homenatjats, els músics, els balladors, la Perpetuadora, les Tecleres i els Teclers d’Honor, els representants de les entitats del Seguici Popular i els membres del Consell Municipal.

Toc d’obertura per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal. Aquest toc donarà pas a l’acte protocol·lari de nomenament de la Perpetuadora i de les Tecleres i els Teclers d’Honor.

Homenatge a la Perpetuadora Roser Olivé i Aymerich.

Alhora també s’homenatja les Tecleres i els Teclers d’Honor 2021

A l’acabar, Ball d’Homenatge a la Perpetuadora, les Tecleres i els Teclers d’Honor. Des de l’any 2016, i de la mà de l’Esbart Santa Tecla, els homenatjats reben aquest emotiu present dansat.

La postal d’aquest any està dedicada al Magí de les Timbales, element emblemàtic, característic i indestriable del nostre Seguici Popular. Es distribuiran les postals de l’any 2020, dedicada a la Banda Unió Musical de Tarragona, que per raons dels protocols de la Covid-19 no es va poder lliurar l’any passat, i de l’any 2021, enguany dues postals!

Tot seguit, Toc de Crida i Tronada. El Toc de Crida per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, que anuncia protocol·làriament l’inici de Santa Tecla. Tot seguit, l’alcalde, com mana el costum, crida el Visca Santa Tecla! Finalment, l’alcalde i la Perpetuadora donaran pas als simbòlics Onze Morters de Santa Tecla i la primera Tronada de la Pirotècnia Estalella, de Viladecans (Baix Llobregat), que ens oferirà el seu saber fer en aquest art de les tronades. Les campanes de la ciutat, amb motiu del 700 aniversari de l’arribada de la relíquia de santa Tecla, acompanyaran aquest moment sonor, que s’escamparà per tota la ciutat.

21h. La llum de Santa Tecla. La Mediterrània, punt de connexió entre les terres on va viure santa Tecla i Tarragona, serà l’origen de la llum que s’endinsa a la ciutat pel costat de l’estàtua de Roger de Llúria, arriba fins a la cruïlla dels Despullats i puja fins a la plaça de la Font, el carrer Major i la Catedral, com a punts neuràlgics de la part més protocol·lària de la festa. Una intervenció artística que reflexiona i posa en un mateix pla tradició i modernitat. La llum que persisteix i marca els camins de la festa.

Idea original: Antoni Arola Organitza: Ajuntament de Tarragona T-700

21 h, Teatre Tarragona, Rambla Nova, 11. Ballada de festa major de l’Esbart Dansaire de Tarragona. Després de més d’un any sense pujar als escenaris, tots els membres de l’Esbart Dansaire volen aportar el seu gra d’arena per trencar l’aïllament que ens ha portat aquesta pandèmia i esperen transmetre la força de la dansa tradicional a través dels balls que més els defineixen com a entitat. Un bon moment per començar a retrobar-nos i per poder gaudir, en la mesura que es pugui, de la Festa Major i de la dansa tradicional. Reserva d’invitacions a entrades.tarragona.cat.

Organitza: Esbart Dansaire de Tarragona Col·labora: Ajuntament de Tarragona

21 h, diverses localitzacions i visible des de tota la ciutat. Els voladors de Santa Tecla. Repetint l’experiència de la Santa Tecla passada i adaptant-la al programa d’actes d’enguany, els grups de foc de Tarragona tornaran a impregnar la ciutat d’olor de pólvora per anunciar l’inici de la festa. El Ball de Diables, el Drac de Sant Roc, el Bou, el Griu, la Víbria, el Ball de Serrallonga i els Diables Voramar llançaran voladors per tots els racons de la ciutat sense excepció.

Organitzen: grups de foc de Tarragona Col·labora: Pirotècnia Catalana

21 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. La Xaranga Tocabemolls presenta Toca Bemoll! Acompanyada dels (H)istrionis Teatre, la Xaranga Tocabemolls ens proposa un espectacle comicomusical que ens portarà a fer un viatge per les festes de Santa Tecla a través d’un divertit programa de ràdio. Ens acompanyeu a tenyir de groc aquesta primera nit de festes? Preu: 5 €. Aforament limitat. Venda d’entrades a entrades.tarragona.cat.

Organitza: Xaranga Tocabemolls Col·labora: Ajuntament de Tarragona

Dijous 16 de setembre

19.30 h, jardins de Saavedra. La Terrasseta Familiar. Concert amb Anna Andreu (pop / Barcelona). Després de diversos discos coliderant el projecte Cálido Home, Anna Andreu debuta en solitari amb el disc Els mals costums (Hidden Track Records, 2020). L’acompanya Marina Arrufat amb la bateria, arrodonint un projecte amb lletres preciosistes i replet de calidesa i màgia. A Els mals costums hi trobem cançons que parteixen d’una sola paraula, d’altres que troben la inspiració en les persones que l’envolten i encara unes altres que parlen sobre ella mateixa, de tendres costums que no es perden i es repeteixen, encara que no sempre funcionen. Preu: 2 € (despeses de gestió). Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

21 h. La llum de Santa Tecla. La Mediterrània, punt de connexió entre les terres on va viure santa Tecla i Tarragona, serà l’origen de la llum que s’endinsa a la ciutat pel costat de l’estàtua de Roger de Llúria, arriba fins a la cruïlla dels Despullats i puja fins a la plaça de la Font, el carrer Major i la Catedral, com a punts neuràlgics de la part més protocol·lària de la festa. Una intervenció artística que reflexiona i posa en un mateix pla tradició i modernitat. La llum que persisteix i marca els camins de la festa.

Idea original: Antoni Arola Organitza: Ajuntament de Tarragona T700

21 h, Teatre Tarragona, Rambla Nova, 11. L’Esbart Santa Tecla presenta Cinquanta anys en dansa, un recorregut per les danses ballades durant els cinquanta anys d’història de l’entitat en el marc de la ballada de festa major i amb una aclucada d’ull a les propostes de futur immediat, en aquest cas amb l’estrena d’una nova coreografia per a la composició musical de Les altres músiques de Santa Tecla. Direcció: Jaume Guasch Llorach. Espectacle gratuït amb aforament limitat. Reserva d’invitacions a entrades.tarragona.cat.

Organitza: Esbart Santa Tecla Col·labora: Ajuntament de Tarragona

21h, jardins de Saavedra. La Terrasseta. DJ i sopars a la fresca amb food trucks. Espai amb aforament limitat.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

22h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Conteclada. Avui, contes amb l’Imma Pujol i la Muntsa Plana. Espectacle gratuït amb aforament limitat. Inscripció prèvia obligatòria a entrades.tarragona.cat.

22.30 h, jardins de Saavedra. La Terrasseta. Cinema a la fresca i sopar amb fira food trucks: Thelma & Louise (1991), de Ridley Scott. Preu: 2 € (despeses de gestió). Espai amb aforament limitat.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

Divendres 17 de setembre. La Marató de Sang

9h, Recinte Firal, davant de l’estació de tren, ininterrompudament fins a les 21 h. Santa Tecla Solidària. Santa Tecla Solidària - Marató de Donació de Sang. Una Santa Tecla i una Marató diferents, però, més que mai, #etsimprescindible en la donació de sang. La Marató s’adapta a la nova situació. Durant dos dies, 17 i 18 de setembre, i 12 hores ininterrompudes, us convoquem a donar sang al Recinte Firal, un espai ampli i segur on podreu donar sang o plasma. Informacions i reserves a www.donarsang.gencat.cat. Vine a la #msangtgn i #viuifesviure!

Organitzen: Banc de Sang i Teixits, Associació de Donants de Sang del Tarragonès i Ajuntament de Tarragona

18h, Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Sigues nano per un dia! Enguany els Nanos Vells ofereixen una activitat alternativa per garantir la seguretat i la higiene sense renunciar a la seva activitat més popular: han organitzat un concurs a través de les seves xarxes socials en què els guanyadors tindran l’oportunitat d’emprovar-se els caps dels nanos. L’acte s’emetrà a través de les xarxes oficials de l’Ajuntament de Tarragona.

Organitza: Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona

18.30 h, Catedral. Visita guiada: El Retaule de Santa Tecla, l’escultura a escena. Dins del cinquantè aniversari de l’Esbart, també se celebren els trenta anys de la creació del Retaule de Santa Tecla. És per això que l’Esbart, juntament amb Argos Tarragona, proposen una visita explicativa per conèixer millor el retaule de la Catedral i l’espectacle que té lloc cada 20 de setembre. Preu: 10 €. Reserves a reservas@argostarragona.

Organitzen: Esbart Santa Tecla i Argos Tarragona

19.30 h, jardins de Saavedra. La Terrasseta. DJs Ganjanights amb SoundSystem. Ganjanights és un col·lectiu de selectors de ska, early reggae, rocksteady, punk, boogaloo, northern soul…, establerts a Tarragona des de l’any 2009. Com ja és tradició, Ganjanights ens acompanyarà durant dues hores per delectar-nos amb els seus ritmes jamaicans envinilats. Podrem gaudir de sets d’alguns dels components, entre elles Dijei Luna, Monzon-Hero i Monkey Punch, que us esperen per gaudir de Santa Tecla! Preu: 2 € (despeses de gestió). Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

20.00h, jardins de la Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Presentació dels nous coloms de les Àligues de la ciutat. Enguany l’Àliga celebra el 35è aniversari de la seva recuperació i els 490 anys de la seva primera referència històrica escrita. Des de la seva recuperació, l’any 1986, l’Àliga ha dut, igual que en moltes altres poblacions, un colom al bec. Per celebrar aquest doble aniversari, l’escultor i ferrer Antoni Mas, pare i creador de la nostra Àliga, culmina 35 anys després la seva obra substituint els coloms dissecats per uns d’escultòrics, utilitzant la mateixa tècnica amb què va cisellar l’Àliga, amb una concepció moderna de l’art aplicat al bestiar festiu. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia d’invitacions a entrades.tarragona.cat.

Organitzen: Ball de Diables i Àliga de Tarragona Col·labora: REPSOL

20.30 h, jardins de Saavedra. La Terrasseta. Concert amb Rudymentari (reggae / Menorca). Rudymentari, projecte nascut el 2019 a Menorca, és una de les promeses musical en el panorama de la música jamaicana. Presenta l’EP Contracorrent, un al·legat anticapitalista que elogia l’autogestió, l’ajuda mútua i l’acció directa a ritme de roots, rocksteady i 2 tone, impregnats de les cultures rudeboy i sound system i del Mediterrani insular. Preu: 2 € (despeses de gestió). Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

Idea original: Antoni Arola Organitza: Ajuntament de Tarragona T700

21 h, Catedral. Els Ministrers del Consell Municipal de la ciutat de Tarragona presenten Thecla 700. Un concert pensat per fer del marc de la celebració del 700 aniversari de l’arribada del Braç de Santa Tecla a Tarragona un moment magnífic per gaudir d’un repertori sonor de músiques festives, rituals i religioses a l’entorn de la celebració de Santa Tecla. De ben segur que el marc incomparable de la Catedral ens transportarà a moments viscuts els darrers 700 anys d’història a la nostra ciutat. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a entrades.tarragona.cat. Organitzen: Ajuntament de Tarragona i Ministrers del Consell Municipal

Amb la col·laboració i el suport del Capítol de la Catedral de Tarragona T700

21h, jardins de Saavedra. La Terrasseta. Sopars a la fresca amb food trucks. Espai amb aforament limitat.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

21.30 h, Teatre Tarragona, Rambla Nova, 11. Veus de Festa Major & La TGN Big Band. Enguany la TGN Big Band es vesteix de festa major amb cantants tarragonins que durant anys han estat formant part de diferents formacions i àmbits de la música i de l’escena a la ciutat. Ens acompanyaran Ramonet Domènech (membre de les orquestres La Principal de la Bisbal, Caravana i Xavier Cugat i fundador del grup Doble R), José Granadero (Orquestra Europa, duo Último Vinilo), Jordi Freixa (Paper de Tornassol, Jordi Català), Joan Reig (Els Pets, Mesclat…) i Oriol Grau (La Gramola de la Iaia). Tots ells ens interpretaran temes clàssics de festa major en aquest espai més teatral i íntim, i com sempre amb arranjaments propis per a big band. Preu: 10

€. Aforament limitat. Venda d’entrades a entrades.tarragona.cat. Organitza: Rambla Music

22h, jardins de Saavedra. La Terrasseta. DJs Ganjanights amb SoundSystem. Ganjanights és un col·lectiu de selectors de ska, early reggae, rocksteady, punk, boogaloo, northern soul…, establerts a Tarragona des de l’any 2009. Com ja és tradició, Ganjanights ens acompanyarà durant dues hores per delectar-nos amb els seus ritmes jamaicans envinilats. Podrem gaudir de sets d’alguns dels components, entre elles Dijei Luna, Monzon-Hero i Monkey Punch, que us esperen per gaudir de Santa Tecla! Preu: 2 € (despeses de gestió). Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

23h, jardins de Saavedra. La Terrasseta. Soweto homenatja Toots & The Maytals. La banda catalana de referència del roots jamaicà, bons amics de La Terrasseta, ens fan aquest regal tan especial d’aniversari. Un concert únic i inèdit d’homenatge a la gran figura del reggae i l’ska, el jamaicà Toots Hibert, desaparegut ara farà un any. Ens delectaran amb les grans cançons de la banda, referència per a tantes generacions d’amants de la música reggae i dels clàssics de l’ska de la primera època de The Maytals. Soweto ens han preparat un repertori de gala i comptaran amb col·laboracions de luxe de l’escena ska catalana. Preu: 2 € (despeses de gestió). Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

Dissabte 18 de setembre. La Nit del Patrimoni

Durant tot el dia, i de manera simultània a les quinze ciutats declarades Patrimoni de la Humanitat, se celebra als recintes històrics municipals la Nit del Patrimoni, un conjunt d’activitats culturals impulsades pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat. Per aquest motiu i de forma extraordinària els següents espais seran d’accés gratuït durant tot el dia i estaran oberts extraordinàriament fins a les 23 h, tot i que l’horari límit d’accés del públic seran les 22.30 h:

  • Pretori i Circ Romà, pl. del Rei - Rambla Vella
  • Passeig Arqueològic i Muralles - av. Catalunya, s/n
  • Amfiteatre Romà - parc de l’Amfiteatre, s/n
  • Fòrum de la Colònia - c. Lleida, s/n

20.30 h, pl. de la Pagesia. Representació del Ball de Sebastiana del Castillo. El darrer ball parlat incorporat al corpus festiu de la Santa Tecla contemporània s’ha consolidat amb poc temps com a peça imprescindible del nostre teatre popular. Quan la tradició esdevé peça actual i provocadora és que la tradició és ben viva. Sebastiana! Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a entrades.tarragona.cat.

21.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. La Banda Unió Musical de Tarragona presenta Amparito Rock, els grans èxits del rock internacional i   català:   The Beatles,   Coldplay, Guns N’ Roses, Els Pets… Un nou espectacle ple de llum i energia on no podrem deixar de seguir el ritme de la banda i del cantant George Five. T’apuntes a la nit de rock simfònic més tarragonina? Amparito Rock és una producció en suport a la Fundació La Muntanyeta i la Fundació Estela. Preu: 3 € (socis BUMT) / 6 € (entrada general). Aforament limitat. Venda d’entrades a entrades.tarragona.cat.

Organitza: Banda Unió Musical de Tarragona Col·labora: Ajuntament de Tarragona amb el suport de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla

Diumenge 19 de setembre. La Santa Tecla Petita

10h, Tinglado 1 del Moll de Costa. Festa per a Tothom, la fórmula inclusiva de les persones amb discapacitat a les festes de Santa Tecla i que ja celebra la 31a edició. Les actuacions de la Cia. Anna Confetti (A la fresca) i Los Barlou i l’acompanyament musical de la Txaranga Band Tocats, amb l’Agus Ferré com a presentador de l’acte, ens convidaran a gaudir d’una matinal festiva i alhora reivindicativa de les necessitats de les persones amb discapacitat. Acte gratuït amb aforament limitat.

Organitza: Conselleria de Capacitats Diverses Col·laboren: AVCT Llegat 2018 i Penya Festa x Tothom Amb el suport de Dow

12h, pl. de la Pagesia. Balls parlats petits. Els balls parlats petits tarragonins faran les seves representacions, de manera excepcional, en aquest espai especialment habilitat per les exigències sanitàries del moment. Per l’ordre de sortida del Seguici, els més petits de la casa ens oferiran la representació sencera del seu ball parlat: Ball de Diables Infantil, Ball de Serrallonga petit, Ball de Pastorets Petits i Ball de Gitanes Petit. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria a entrades.tarragona.cat.

17h, pl. de la Font. Tanda de lluïment del Seguici Petit. Enguany la plaça de la Font esdevindrà el punt neuràlgic del nostre Seguici, i els primers a participar seran els més petits. Dalt de l’escenari actuaran un per un tots els elements de la Santa Tecla Petita: Ball de Diables Infantil, Drac Petit, Bou Petit, Vibrieta, Griu Petit, Ball d’en Serrallonga Petit, Aligueta, Mulasseta, Cucafereta, Lleonet, Negritos Petits, Gegants Moros Petits, Gegants Vells Petits, Nanos Nous Petits, Ball de Bastons Petit de Tarragona, Ball de Pastorets Petit, Ball del Patatuf Petitet, Ball de Cercolets Petit, Ball de Bastons Petit de l’Esbart Santa Tecla, Ball de Gitanetes, Ball de Cossis Petit, Ball dels Set Pecats Capitals Petit, i la Banda Petita de la Unió Musical de Tarragona. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria d’entrades a entrades.tarragona.cat.

Dilluns 20 de setembre. El Retaule

17 h, pl. de la Pagesia. Representacions dels balls parlats. Els balls parlats tarragonins faran les seves representacions, de manera excepcional, en aquest espai especialment habilitat per les exigències sanitàries del moment. Els balls de Diables, d’en Serrallonga, de Pastorets, de Gitanes i de Dames i Vells faran, com és tradicional, un repàs de l’actualitat local, nacional i mundial amb la crítica, la burla, la reflexió agra i el llenguatge gruixut com a eines per deixar les coses clares (o no). Espai amb aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria d’invitacions a entrades.tarragona.cat.

21.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Zoo i Cultrum en concert. Els Zoo tenien pendent aquesta visita a Tarragona des de fa molt de temps i, tot i ser un any particular, enguany tocava tant sí com no. De ben segur que en el marc incomparable del Camp de Mart ens oferiran un concert d’aquells que recordarem sempre. El seu darrer treball discogràfic, Llepolies, ha aconseguit posicionar aquesta banda en un dels llocs de privilegi musical als Països Catalans. Sobre una base de rap, hip-hop, rock, ska i ritmes electrònics s’han consolidat entre els més grans. Els acompanyaran la banda tarragonina de fusió Cultrum. El seu tercer disc, Avui, destil·la l’essència del carpe diem i renova les característiques músiques festives amb pinzellades electròniques que els situen al nivell dels nous grups punters de l’escena mestissa. Preu: 12 €. Venda d’entrades a entrades.tarragona.cat.

22.30 h, Catedral. El Retaule de Santa Tecla. Després de l’obligat parèntesi de l’any passat i en plena celebració dels seus trenta anys, el Retaule torna amb forces renovades. En el marc del 50è aniversari de l’Esbart Santa Tecla i els 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat, la representació de la vida, la conversió i el martiri de la santa d’Iconi agafa més protagonisme que mai. Un nou concepte i encaix escènic al magnífic escenari de la catedral de Santa Tecla, sota la direcció de Lluís Calduch i embolcallat per la Cobla La Principal de la Bisbal

—dirigida pel mestre Francesc Cassú—, faran d’aquest Retaule 2021 un moment especial per a les tarragonines i els tarragonins. Aforament limitat a la capacitat de la Catedral. Imprescindible reserva prèvia a entrades.tarragona.cat.

Organitza: Esbart Santa Tecla

Dimarts 21 de setembre. El Pregó

19h, pl. de la Font. El Pregó de Santa Tecla. Obertura solemne del balcó principal de l’Ajuntament, sortida dels Macers de la Ciutat i, com mana el costum, primer Toc de Pregó a càrrec de les dues trompetes del Consell Municipal. Tot seguit, l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà Vallhonrat, glossarà des del balcó principal el pregoner de la Festa Major 2021, el cantant Àngel Òdena. A continuació, segon Toc de Pregó de les trompetes del Consell Municipal, que donarà pas al Pregó.

En acabar, tercer i últim Toc de Pregó, que anuncia l’aparició de la Senyera de la ciutat, mentre esclaten les vint-i-una salves dels morterets. Alhora, des del campanar de la Catedral, els Tocs de Pregó s’afegeixen a un dels moments sonors més esperats. Finalment, la Tronada del Pregó a càrrec de la Pirotècnia Igual, de Canyelles (Garraf), trons que des de la plaça més tarragonina s’escamparan per tots els racons de la ciutat. En acabar, primer Amparito Roca de les festes a càrrec de Tradiband, Banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona. El pasdoble Amparito Roca és la banda sonora de Santa Tecla. Els tarragonins i les tarragonines el portem al cor, perquè és la música que fa ballar el nostre Seguici, però no és l’única. L’accés a la plaça de la Font i el seu entorn estarà restringit a un aforament limitat per complir estrictament el protocol sanitari. Per assistir-hi caldrà inscriure’s prèviament a entrades.tarragona.cat. Acte retransmès en directe per Tac 12 i Tarragona Ràdio.

20h, pl. de la Pagesia. Representacions dels balls parlats. Els balls parlats tarragonins faran les seves representacions, de manera excepcional, en aquest espai especialment habilitat per les exigències sanitàries del moment. Els balls de Diables, d’en Serrallonga, de Pastorets, de Gitanes i de Dames i Vells faran, com és tradicional, un repàs de l’actualitat local, nacional i mundial amb la crítica, la burla, la reflexió agra i el llenguatge gruixut com a eines per deixar les coses clares (o no). Espai amb aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria d’invitacions a entrades.tarragona.cat.

21.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Roba Estesa i Balkan Paradise Orchestra en concert. Les Roba Estesa han batejat la seva música com a “folk calentó” i aposten per la fusió de folk, rumba catalana, cúmbia i cançons populars i d’autor. Consideren que la música tradicional i popular se situa en un canvi i una transformació constants, i per això reinterpreten cançons i en modifiquen els ritmes i melodies. Avui, a Tarragona, ompliran aquesta nit emblemàtica de Santa Tecla del 21 de setembre de música i reivindicació. Les acompanyaran les Balkan Paradise Orchestra, una banda que neix a principis del 2015 als carrers de Barcelona i que ha anat demostrant, actuació rere actuació, que és un grup únic i trencador. Una formació composta per onze instrumentistes de vent i percussió que dona un aire fresc i alegre al panorama de les fanfàrries del nostre país. Preu: 5 €. Venda d’entrades a entrades.tarragona.cat.

Dimecres 22 de setembre. La Vigília

12h, campanar de la Catedral. Els Tocs de Vigília de Festa. El protagonisme de les campanes es fa sentir el dia de la vigília. Santa Tecla és a tocar!

12 h, pl. de la Font. L’Entrada de Músics. Enguany els nostres músics tradicionals recuperaran de manera simbòlica el carrer. Tots aquells grups que a la tarda i l’endemà acompanyaran els elements del Seguici ens aniran oferint una peça dalt de l’escenari: Tradiband, Ministrers El Tecler, La Virolla, Esperidió, Sonagralla, Alfàbrega, Sacaires de Tarragona, Mitja Cobla Mitja Lluna Bufalodre, Tresmall, Bordons, Quatre Garrofers, Tocaferro, Bufalodre, Faktoria Folk i So Nat. En acabar concert a càrrec de la Tradiband.

L’accés a la plaça de la Font i el seu entorn estarà restringit a un aforament limitat per complir estrictament el protocol sanitari. Per assistir-hi caldrà inscriure’s prèviament a entrades.tarragona.cat.

17.30 h, pl. de la Font. Tanda de lluïment del Seguici Popular de Santa Tecla. Després de no veure el Seguici complet l’any passat i de trobar-lo tant a faltar, ara és el moment de tornar-lo a gaudir en tota la seva essència. Un per un i per l’ordre que estem acostumats aniran pujant a l’escenari i ens mostraran els seus millors balls i representacions. Ells també tenen moltes ganes de veure-us, i és per això que, si teniu entrada, no la menystingueu! Per primer cop en aquesta Santa Tecla podrem veure el Ball de Diables, el Drac, el Bou, la Víbria, el Griu, el Ball d’en Serrallonga, l’Àliga, la Mulassa, la Cucafera, el Lleó, el Magí de les Timbales, els gegantons Negritos, els Gegants Moros, els Gegants Vells, els Nanos Vells, els Nanos Nous, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Turcs i Cavallets, el Ball del Patatuf, el Ball de Cercolets, els Bastoners de l’Esbart Santa Tecla, el Ball de Gitanes, el Ball de Valencians i el Ball de Cossis, i les representacions al·legòriques dels Set Pecats Capitals i de la Moixiganga, tot en un ambient festiu i distès. Serà durant aquesta tanda de lluïment que el Lleó de Tarragona ens oferirà per primera vegada el seu ball protocol·lari amb una coreografia de Jaume Guasch Llorach. Durant l’entrada del públic la Banda Unió Musical anirà amenitzant amb el seu millor repertori. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria d’invitacions a entrades.tarragona.cat.

TAC 12 i Canal Tecla

18.30 h, Catedral. Visita guiada: El Retaule de Santa Tecla, l’escultura a escena. Dins del cinquantè aniversari de l’Esbart, també se celebren els trenta anys de la creació del Retaule de Santa Tecla. És per això que l’Esbart, juntament amb Argos Tarragona, proposen una visita explicativa per conèixer millor el retaule de la Catedral i l’espectacle que té lloc cada 20 de setembre. Preu: 10 €. Reserves a reservas@argostarragona.

Organitzen: Esbart Santa Tecla i Argos Tarragona

20.30 h, pl. de la Font. Tanda de lluïment del Seguici de Santa Tecla. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria d’invitacions a entrades.tarragona.cat.

20.45 h, pl. de la Pagesia. Representació completa de la Moixiganga, amb So Nat - Grallers de Tarragona. Representació de manera continuada de totes les figures plàstiques o misteris amb la llum de les atxes i en un espai únic. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria d’invitacions a entrades.tarragona.cat.

21.45 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Barraques 2021. És evident que la realitat sanitària ens ha obligat a replantejar moltes activitats. El Col·lectiu Barraques de Tarragona ha hagut de transformar i adaptar la seva proposta, sempre pensada per a l’espai que els distingeix, el passeig de les Palmeres, a l’espai referent dels espectacles a la ciutat des de fa més de cinquanta anys: el Teatre Auditori del Camp de Mart. Enguany ens suggereixen començar la nit amb el projecte musical dels Fetitxe 13, una proposta nascuda l’any 2009 de la mà de Zime, àlies de Joël Prieto Prats, ànima inquieta, MC i activista en pro del hip-hop i de la difusió de la contracultura, comunicador i escriptor en constant aprenentatge. Tot seguit, de la mà dels Tremenda Jauría, un col·lectiu madrileny de caràcter DIY de música urbana que compta amb el reggaeton, la cúmbia i altres sonoritats com a crit de guerra, la nit més teclera de totes donarà pas al dia central del ritual festiu més tarragoní: el dia de Santa Tecla. Preu: 1 €. Aforament limitat. Inscripció prèvia obligatòria a entrades.tarragona.cat.

Organitza: Col·lectiu Barraques de Tarragona

Dijous 23 de setembre. Diada de Santa Tecla

7h. Toc de matinades pels diferents carrers de la ciutat: Sonagralla, La Virolla, L’Alfàbrega, L’Esperidió, Tocaferro, Els Quatre Garrofers, So Nat, Pelacanyes, Els Bordons, Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo, Castellers de Sant Pere i Sant Pau i Grallers de la Mulassa.

La diada castellera de Santa Tecla sempre ens ha portat molt bons moments tant a les colles locals com al públic casteller. Al llarg de tot el dia podrem gaudir dels millors castells realitzats pels Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau en aquesta diada tan marcada al calendari.

10 h, Catedral. L’Ofici de Santa Tecla, que s’inicia amb el trasllat processional de la relíquia des de la seva capella fins a l’altar major. Missa pontifical presidida per l’arquebisbe, Dr. Joan Planellas, i amb assistència del Capítol de la Catedral, les parròquies, altres comunitats cristianes i l’Ajuntament.

Al final de l’Ofici, cant popular dels Goigs de la santa a càrrec del Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral.

10.30 h, pl. de la Pagesia. Representació del Ball de Dames i Vells. Amb la necessitat d’adaptació a les exigències sanitàries i amb la voluntat de no faltar a la cita anual amb la ciutat, el Ball de Dames i Vells, en el marc del 40è aniversari de la seva recuperació, ens ofereix la seva particular visió de la ciutat i el món amb la crítica corrosiva, enginyosa, lúcida i punyent que els distingeix. Toca, Peron! Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria a entrades.tarragona.cat.

11h, pl. de la Font. Tanda de lluïment del Seguici de Santa Tecla. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria a entrades.tarragona.cat.

En acabar, després de l’absència de l’any passat, les quatre colles castelleres de la ciutat tornen a la Plaça de la Font per acompanyar al Seguici Popular el dia de la seva patrona.

13h, pl. de la Pagesia. Representació del Ball de Dames i Vells. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria a entrades.tarragona.cat.

16.30 h, Catedral. La Catedral obrirà les portes perquè els tarragonins i les tarragonines puguin visitar i honorar la patrona de la ciutat.

17 h, pl. de la Pagesia. Representació del Ball de Dames i Vells. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria a entrades.tarragona.cat.

17.30 h, pl. de la Font. Tanda de lluïment del Seguici de Santa Tecla. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria d’invitacions a entrades.tarragona.cat.

18.15 h, pl. de la Pagesia. Representació del Ball de Dames i Vells. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria d’invitacions a entrades.tarragona.cat.

19h, parc Saavedra. Ballada de sardanes de Santa Tecla. El 2020 la tradicional ballada de sardanes de Santa Tecla es va reinventar en un magnífic concert al Teatre Tarragona de la mà de les cobles Maricel i Reus Jove, sota el títol de Canya i metall. Enguany la situació sanitària ens permet retrobar aquesta tradicional ballada amb la Cobla Reus Jove en aquest espai adaptat a les noves necessitats. Aforament limitat. Cal fer reserva prèvia a tarragonadansa@gmail.com.

Organitza: Agrupació Sardanista Tarragona Dansa Col·labora: Ajuntament de Tarragona

Divendres 24 de setembre. La Mercè

8 h. Matinades pels diferents carrers de la ciutat amb els grallers dels Xiquets de Tarragona, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, dels Xiquets del Serrallo i dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

22 h, des d’un punt indeterminat de la ciutat, tossuda i compassada tronada final de Festa Major i audible des de tota la ciutat, disparada pels artistes pirotècnics de la Pirotècnia Igual, de Canyelles (Garraf). Un final de la Santa Tecla 2021 que esperem que sigui el presagi de grans moments per a les festes majors que han de venir.