Captura de pantalla que mostra l'alcalde Ricomà i diversos conselleres durant el consell plenari telemàtic de l'Ajuntament de Tarragona

Tarragona aprova el modificatiu de crèdit per tirar endavant la nova Biblioteca de Torreforta

L'Ajuntament tarragoní celebra el seu primer consell plenari telemàtic de la història sense incidències destacables

El primer consell plenari telemàtic de la història de l'Ajuntament de Tarragona, celebrat aquest divendres al matí, ha aprovat un modificatiu de crèdit que inclou una partida pressupostària per tal de poder completar la redacció del projecte de la nova biblioteca de Torreforta, que s'ubicarà a la part desocupada del Mercat de Torreforta.

Tot i ser un ple extraordinari, el govern municipal ha presentat un ordre del dia molt similar al previst per al consell plenari del 20 de març, que va ajornar-se en el seu dia. El modificatiu de crèdit és el mateix que va rebutjar-se el passat mes de febrer, amb l'única excepció de l'aportació municipal a la Volta a Catalunya, cursa ciclista que ha quedat ajornada per la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

Entre altres partides, també s'inclouen aportacions per Trono Serveis Culturals, l'Espai La Palmera, Mare Terra, així com per a la construcció del patinòdrom de Camcplar. Aquesta vegada la proposta ha tirat endavant gràcies als vots favorables d'Esquerra, En Comú Podem, Junts per Tarragona i PSC, mentre que Ciutadans i la CUP s'han abstingut, i el Partit Popular ha votat en contra.

Hi haurà un nou pla anual de Tresoreria

El tinent d'alcalde Jordi Fortuny ha donat compte del pla anual de Tresoreria i ha anunciat que abans del consell plenari del 24 d'abril hi haurà un nou pla en què s'està treballant per tal d'adaptar-lo a les circumstàncies actuals, conseqüència de la crisi del coronavirus. Fortuny, que ha xifrat el descens d'ingressos del consistori en un 90%, no ha descartat que, segons evolucioni la pandèmia, s'hagi de modificar de nou més endavant. 

El responsable de l'àrea econòmica també ha anunciat que en el ple del 24 d'abril es debatran modificatius de crèdit per «afrontar la pandèmia», responent així a les crítiques de la majoria de grups de l'oposició que han lamentat la falta de mesures contra la crisi del coronavirus. En aquest sentit, Fortuny ha afegit que l'Ajuntament de Tarragona ha comprat 12.000 euros en mascaretes, 100 litres de gel desinfectant hidroalcohòlic, 100.000 guants o ulleres protectores, entre altres. 

En aquest àmbit econòmic, l'alcalde, Pau Ricomà, ha reiterat la seva petició per tal que el govern espanyol accedeixi al fet que el romanent del 2019, xifrat en 6,2 milions d'euros, «es pugui utilitzar per fer front a la pandèmia i a la recuperació econòmica posterior» i no s'hagi de destinar en bona part a pagar deute.

Plenari telemàtic sense incidències

El ple, que ha començat amb una declaració institucional i amb un minut de silenci en record de les víctimes de la pandèmia a petició de la consellera de Junts x Tarragona, Cristina Guzmán, s'ha allargat fins a gairebé les tres hores i mitja. Tot i alguna petita incidència, el consell plenari ha transcorregut amb normalitat, tot i que hi ha hagut algun moments tensos, com el viscut entre l'alcalde Ricomà i la socialista Begoña Floria, pels torns establerts, que la consellera ha tancat amb un «que desagradable», dirigit al batlle.

La pròrroga del servei de la Brigada d'Intervenció Ràpida (BIR) ha donat munició al portaveu del PP, José Luis Martín, per recordar a l'alcalde Ricomà els vots contraris i les crítiques d'Esquerra a les pròrrogues de contracte durant l'anterior mandat. La resposta a Martín ha estat clara: «Vostè va deixar el departament de Contractació sec», fet que ha provocat comentaris del mateix portaveu popular i del socialista Pau Pérez.

Altres acords del consell plenari

El consell plenari ha aprovat per unanimitat el nou nom de la Biblioteca de Torreforta, que a partir d'ara serà la Biblioteca Pepita Ferrer Lucas; el trasllat de la proposta al Consell Comarcal del Tarragonès perquè el Museu Bíblic rebi el diploma als serveis distingits; i l'atorgament de la Medalla de la Ciutat al Gremi de Pagesos.

Catedral de Santa Tecla de Tarragona
El ple ha aprovat una modificació puntual del POUM en l'àmbit de la Part Alta. | Miguel Cabrerizo

Així mateix, el ple ha donat llum verda a assumir el 'Text refós de la Modificació Puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal a la zona del centre històric de la Part Alta de Tarragona', que permetrà agilitzar les actuacions en bona part del nucli antic tarragoní. Alhora, s'ha aprovat també l'aprovació definitiva del pla especial per a la implantació d'una església evangelista al carrer Sant Antoni Maria i Claret. 

Un darrer punt que ha tingut el suport de la majoria del consell plenari ha estat la cessió de dos solars propietat de l'Ajuntament a la Vall de l'Arrabassada a SMHAUSA. L'operació preveu la venda d'un dels solars, ubicats al carrer Joan Fuster, per tal de finançar la construcció de 40 habitatges de lloguer social en el segon solar.