Menjador La Granja

El projecte 'Dinem en companyia' ha repartit prop de 700 àpats en quatre mesos

Aquesta prova pilot, que es desenvolupa a la Llar de Jubilats de La Granja, ofereix menús econòmics perquè la gent gran no dini sola

El projecte ‘Dinem en companyia’, que s’ofereix a la Llar de Jubilats de La Granja, ha repartit gairebé 700 àpats des que es va posar en marxa el passat 3 de juny. Així ho ha anunciat la presidenta de lInstitut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST), Carla Aguilar-Cunill, en una visita a l’equipament. Concretament, fins al dia d’avui, s’han servit 689 àpats, distribuïts de la següent manera: juny, 213; juliol, 202; agost, 151; i setembre, 119.

 

Aquesta iniciativa, que va nèixer com a prova pilot,  té l'objetiu que la gent gran del barri no dini sola, mitjançant l'oferta de menús casolans, variats i equilibrats a preu econòmic. El projecte 'Dinem en companyia' va més enllà i busca potenciar un envelliment actiu i saludable.

 

 

El president de la Llar de La Granja, Cristóbal Castro, va ser l’impulsor d’aquest servei, després de constatar que «molta gent gran del barri estava sola i la soledat és una enfermetat». Així, es va posar en contacte amb Serveis Socials de l’Ajuntament, on la tècnica municipal, Cèlia López, i el gerent de l’IMSTT, Josep Miquel Bertran, van agafar el guant ràpidament.

 

L’IMSST va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació Formació i Treball (FIT), que s’encarrega de gestionar el projecte, que té una durada d'un any. Actualment la FIT porta a terme, en col·laboració amb l’IMSST el projecte de Menjador Social de Tarragona ‘Taula Amiga’.

 

Menjador La Granja
La consellera Carla Aguilar-Cunill saluda alguns dels usuaris de la Llar de Jubilats La Granja. | Tarragona Digital

 

Les persones que vulguin participar han de sol·licitar-ho a través del registre general de l’Ajuntament. Els requisits que han de tenir les persones interessades són estar empadronades a Tarragona, tenir més de 65 anys i ser persones autònomes i amb les capacitats cognitives adequades per poder mantenir relacions socials.

 

El dinar casolà s’elabora a diari i se serveix de dilluns a divendres, no festius. El menjador, que va a càrrec d’una treballadora de la FIT i del monitor de Gent Gran Activa, s’obre de les 13 a les 15 hores. El preu és de 5,60 euros per dinar, que van a càrrec de l’usuari, excepte aquells usuaris que són derivats des de Serveis Socials.

 

La valoració de la prova pilot del projecte ‘Dinem en companyia’ per part de l’Ajuntament de Tarragona «és positiva», ha assenyalat la consellera Aguilar-Cunill, que ha anunciat que dues llars de gent gran més, concretament les de Bonavista i Sant Pere i Sant Pau, s’han interessat per tenir també aquest servei.

 

Una quinzena d'usuaris habituals

Cristobal Castro ha assenyalat que «hi ha una quinzena de persones que fan servir el servei de manera habitual». Alguns venen cada dia, mentre que altres ho fan de manera regular, dos o tres cops per setmana.

 

Menjador La Granja
Teresa Melero i Magín Rioné, mentre dinaven aquest dijous a la Llar de Jubilats de La Granja. | Tarragona Digital

 

Una de les usuàries habituals és la Teresa Melero, que el pròxim 10 de novembre farà 66 anys. Explica que és vídua i que té una pensió de poc més de 400 euros que li permet poques alegries. A través del l’IMSST, la Teresa té els àpats gratuïts. «Estar sola es molt trist i aquí tinc companyia, com per exemple amb el senyor Magí i el senyor Antonio», comenta.

 

Una de les persones que comparteix taula amb la Teresa és el Magín Rioné, de 85 anys, que ens comenta que «vaig tornar fa tres anys després d'estar 20 anys a Amèrica, estic sol i agraeixo poder venir a dinar aquí cada dia i compartir estones amb altres persones».