Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Projecte Home va arribar a Tarragona fa cinc anys i l'any 2018 va atendre 229 persones a la província, un 12,8% més que l'any anterior.

Cinc anys de Projecte Home a Tarragona: «Caiem en les drogues perquè no ens hem educat emocionalment»

«Constància» i «voluntat» són les claus per deixar enrere les addiccions | L'any 2018 es van atendre 229 persones a la província, un 12,8% més que l'any anterior

Imatge d'una de les trobades de grup que realitza Projecte Home dues vegades a la setmana.
Imatge d'una de les trobades de grup que realitza Projecte Home dues vegades a la setmana a Tarragona. | TarragonaDigital

 

Projecte Home va arribar a Tarragona fa cinc anys amb l'objectiu d'oferir un servei d'atenció a les persones amb addiccions. Amb el tracte «proper» i «càlid» per bandera, l'organització intenta «reconduir» vides afectades per l'alcohol, la cocaïna, l'heroïna o el joc. «Caiem en les drogues perquè mai no ens hem educat emocionalment», lamenta el Joan, en tractament des de fa un any. Homes d'entre 35 i 40 anys, amb estudis primaris i en atur és la «fotografia» més habitual, però tampoc se'n salven directors de banc o infermers. L'any 2018, l'entitat va tractar 229 persones a la província, un 12,8% més que l'any anterior. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

«He recuperat la meva família. Constància i voluntat són les paraules clau»

L'Albert (35 anys) i el Joan (34 anys) es van conèixer al local de Projecte Home a Tarragona, ubicat a l'Hotel d'Entitats. El primer, addicte a l'alcohol, va començar a tractar-se l'1 de juliol de l'any passat. El segon, per problemes amb la cocaïna, va arribar a l'organització el 15 de setembre del mateix any. Tots dos van dirigir-se a Projecte Home quan havien «tocat fons». Dotze mesos més tard han recuperat la seva família. «Constància» i «voluntat» són, segons ells, les paraules clau per recuperar-se. «Però el més important és fer-ho per tu. A banda de fer-ho per la teva dona, els teus fills o la teva mare, el més important ets tu», assegura el Joan.

Tant l'Albert com el Joan van començar amb Projecte Home després d'intentar-ho amb el Centre d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) de la Generalitat de Catalunya. «Es trobava saturat i només podíem anar-hi un cop al mes. Nosaltres necessitàvem un tractament més constant»,  explica l'Albert. 

Les històries d'ambdós també compten amb recaigudes. De fet, el Joan ja es va tractar quan era jove i feia vuit anys que no consumia. «Però quan arriben els problemes grossos altra vegada, el teu cap desconnecta», relata. L'origen de la seva addicció el té clar: l'educació emocional. «De petit t'eduquen de cara a fora, però no per conèixer-te a tu mateix. Per exemple, si ens haguessin explicat que plorar per tristesa o ràbia no és dolent, les coses serien diferents. Aquí he arribat i m'he obert en canal per buscar l'origen dels meus problemes», detalla el Joan. 

Amb el tractament en el seu procés final, tots dos pacients es plantegen què caldrà fer a partir d'ara. El voluntariat per seguir vinculats a l'organització és una idea que de mica en mica agafa més pes. «Ens serviria de recordatori. Tindríem un vincle sa amb la problemàtica i això ens permetria evitar-la més fàcilment», manifesta l'Albert. 

Projecte Home va arribar a Tarragona fa cinc anys i l'any 2018 va atendre 229 persones a la província, un 12,8% més que l'any anterior.
Projecte Home va arribar a Tarragona fa cinc anys i l'any 2018 va atendre 229 persones a la província, un 12,8% més que l'any anterior. | TarragonaDigital

«Les addiccions toquen a tothom, també als rics i als directors de banc»

Una de les persones que ha tractat amb l'Albert i el Joan és el director del servei de Projecte Home a Tarragona i les Terres de l'Ebre, Juan García Vilchez. Abans d'abocar-se a l'ajuda de les persones amb addiccions, García va ser pacient de Projecte Home. Després, va recuperar-se i va anar a la universitat per formar-se. «De les addiccions no se salva cap col·lectiu. També hi ha rics i directors de banc», assegura, després de reconèixer que el perfil majoritari és el d'un home d'uns quaranta anys amb pocs estudis ni oportunitats. 

El director ressalta el tracte «càlid» que es dóna als pacients, i coincideix amb l'Albert i el Joan sobre la necessitat d'educar-se emocionalment. «El mal coneixement dels seus comportaments, la necessitat de reordenar les seves emocions i de reconduir la seva vida fan que el tractament sigui llarg, de més de dotze mesos», detalla.

Al final del procés, un dels moments més esperats és l'entrada a la borsa de treball. «Tornar a la feina vol dir estar gairebé recuperat, empoderar-se i agafar confiança. Recuperen l'esperança», explica el director de l'àrea d'Inserció Laboral de Projecte Home a Catalunya, Enric Hidalgo.  Gràcies al programa Incorpora de La Caixa, els pacients opten a contractes ben qualificats i els acompanyen en el seu procés per trobar feina. 

Projecte Home ofereix a Tarragona programes de rehabilitació tant per adolescents com per adults.
Projecte Home ofereix a Tarragona programes de rehabilitació tant per adolescents com per adults. | TarragonaDigital

 

Més tractaments i repunt de l'heroïna: un 2018 per analitzar

L'any 2018 Projecte Home va tractar 229 persones a la província de Tarragona, on també compten amb un centre a Tortosa. Es tracta d'una xifra major a la del 2017 i amb un tret característic: l'heroïna ha augmentat en percentatge. «Haurem de veure què passa aquest 2019 i si és preocupant», explica García. L'alcohol i la cocaïna segueixen sent les addiccions més comunes que tracta l'organització —37,3 % i 35,1% respectivament— i els homes, el sexe més tractat —76% per 24% de dones—

D'altra banda, val a dir que el centre de Tarragona ha augmentat les persones tractades en un 45,8% l'últim any, quan ja en fa cinc que l'organització es troba a la ciutat. Compten amb programes per adults i adolescents, i fomenten les teràpies grupals amb un tractament individual personalitzat.