Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'Antiga Audiència

L'Ajuntament de Tarragona demanarà una pròrroga pel projecte Porta Tarraco

El consistori aporta el 50% del finançament i l'altra meitat, la Generalitat

Si la vacuna s'obre pas, el turisme, un dels motors econòmics del nostre territori, tornarà. La ciutat de Tarragona  es prepara per fer front a aquest esdeveniment i ho fa donant un impuls a un projecte  heretat de l'anterior govern municipal: Porta Tarraco

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Però què és Porta Tarraco? Porta Tarraco és un projecte que cerca dignificar l'arribada  dels turistes  a l'antiga Tarraco romana i ho pretén fer mitjançant una experiència «immersiva», segons ha explicat a TarragonaDigital el conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo. Porta Tarraco està construït sobre tres pilars: el  Camp de Mart; la  Volta del Pallol i l'Antiga Audiència. Pinedo ho ha comentat per parts: «Volem que la peixera del Camp de Mart, un espai gairebé abandonat, que s'utilitza molt poques vegades a l'any, sigue el primer espai que rebi als turistes quan baixin de l'autobús al Camp de Mart. Es preveu que hi hagi un espai per avituallament i banys públics, entre altres. Serà la recepció». No debades, i segons fonts municipals, més del 60% dels visitants que arriben a Tarragona ho fan al Camp de Mart. 

«Després», ha prosseguit el titular del departament de Patrimoni del consistori de Tarragona, «tindrem la Volta del Pallol, on anirà tot el procés de l'experiència immersiva. Aquesta fase es troba en procés de contractació. I per últim, impulsarem un gran centre  de recepció turística a l'Antiga Audiència. Volem que vagi més enllà de Tarragona i es transformi en un dels grans centres de recepció turística de Catalunya. Treballem en aquest sentit». 

De fet, la setmana passada es va fer públic que l''Ajuntament de Tarragona ha aprovat la primera fase del projecte executiu de rehabilitació  integral del beateri de Sant Domènech, conegut com Ca l'Agapito. El cost de l'obra és exactament de 1.230.201,70 € IVA inclòs, dels quals 470.000 van a càrrec del consistori i la resta es cobrirà amb la subvenció de l'1,5% cultural del govern espanyol.

Durant la primera fase de les actuacions, que començaran aquest mes de juny i tindran una durada mínima de vuit mesos, es restaurarà la volta romana i la façana de l'edifici principal. La remodelació de Ca l'Agapito està destinada, en paraules del conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, a suposar «un salt qualitatiu en el marc de la visita a Tarraco. Dignificarà l'edifici i la plaça». 

Un projecte a mitges amb el govern de la Generalitat de Catalunya

El pressupost  de Porta Tarraco és de 600.000 euros. Una meitat la posa l'Ajuntament de Tarragona i, l'altra, la posa el govern de la Generalitat de Catalunya. Pinedo ha puntualitzat, al respecte, que «la subvenció inicial que vam rebre, preveia que el projecte estigués enllestit l'any 2022, però per culpa de la COVID, així com endarreriments  de la gestió administrativa, haurem de demanar una pròrroga. La demanarem per comptar amb una mica més de temps».

Imatge del conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo
El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, aspira a fer de Porta Tarraco el gran centre de recepció turística de Catalunya | Àngel Ullate

Porta Tarraco és un projecte que s'emmarca dins l'herència rebuda per part de l'anterior govern municipal. Hermán Pinedo ha assegurat que «hem fet modificacions  sobre el  projecte inicial. Amb tot el respecte, era un projecte bastant pobre, un esborrany al qual hem donat forma i hem impulsat, amb actuacions a un pas de licitar-se». Preguntat per què el qualifica de pobre, Pinedo ha respost que «el que jo vaig veure era un document de poques pàgines, entre 3 i 5, potser, que en realitat era un full de ruta del que es volia fer. Ah, també hi havia un PowerPoint». 

10 anys d'història

Porta Tarraco és un projecte  de llarg recorregut. De fet, per ser precisos, és un projecte hereu del desaparegut Consorci de la Tarraco Romana, un ens ja desaparegut, que va néixer durant el mandat municipal 2011-2015 i que volia ubicar Porta Tarraco al Camp de Mart. L'any 2017, el Patronat Municipal de Turisme, sota les ordres del govern municipal de coalició d'aleshores, PSC-PP, va reformular  el concepte i el va adaptar a un espai més petit del previst inicialment, concretament a la Volta del Pallol.

El darrer govern municipal de Ballesteros va intentar aconseguir diners del Pla de Foment Territorial de Turisme, però no va reeixir en un primer intent. A finals de l'any 2019, sí que van arribar als diners, mitjançant una subvenció del departament d'Empresa i Coneixement de l'executiu català. Ara, Porta Tarraco continua avançant i ho fa amb bona sintonia entre l'Ajuntament de Tarragona i el govern català, com es va poder veure en la visita al projecte que el batlle tarragoní, el republicà Pau Ricomà, acompanyat pel conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, i la regidora de Turisme, Cinta Pastó, va oferir al director general de Turisme del govern català, Octavi Bono, el mes de gener d'enguany.