L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, durant la roda de premsa de presentació dels projectes acollits als fons Next Generation

Tarragona espera rebre 12 MEUR amb els fons Next Generation: els 7 projectes

El consistori ja ha tramitat set projectes i confia arribar a una vintena amb convocatòries que s'obrin en el futur

L'Ajuntament de Tarragona continua treballant per obtenir fons europeus de recuperació, els Next Generation. En una roda de premsa, l'alcalde, Pau Ricomà, i el primer tinent d'alcalde, Jordi Fortuny, han presentat el gruix dels projectes que s'estan treballant. 

Els serveis tècnics de les conselleries dels consistoris fa mesos que elaboren els projectes, molts ja existents. En aquest sentit, les convocatòries europees els aportaran una nova via de finançament per fer-les realitat. Així mateix, també permetran impulsar-ne de nous, com l’ampliació de l’aparcament de Torroja o l’ampliació del dissuasiu del Cementiri.

«El model de ciutat, sostenible i transformadora, impulsat per l’Ajuntament de Tarragona fa que molts dels projectes de mandat previstos encaixin en les línies estratègiques d’aquests fons europeus de recuperació econòmica», subratlla l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.

L’Ajuntament de Tarragona opta a set projectes dels fons europeus de recuperació, Next Generation, un d’ells ja aprovat. «Aquest és un primer paquet de projectes als quals ens hem presentat. Ara estem a l'expectativa d'altres i de properes convocatòries a les quals ja estem preparats per presentar-nos», afegeix Jordi Fortuny.

El conseller resopnsable assegura que l’equip tècnic que treballa en els fons europeus «està permanentment pendent de les convocatòries dels Next Generation que van sortint. Estem satisfets del projecte Tarragona cap al 2030 perquè demostra que tenim projectes molt treballats que ara, a més, rebran un impuls econòmic important. I això ens permetrà destinar la despesa que havíem previst per finançar aquests projectes en altres també necessaris per a la ciutat».

Els projectes aprovats a Tarragona

Tarragona ja té dos projectes finançats pels fons europeus. Un d'ells és el 'Tarragona cap al 2030', que té un cost de 5.337.500 euros i estarà finançat en 3.003.080,67 euros pels Next Generation. El termini d’execució és fins al 31 de desembre de 2024.

Aquest projecte consisteix en l'adquisició de tres autobusos impulsats per hidrogen; l'ampliació de l'aparcament dissuassori Torroja; l'aparcament dissuassori zona nord/Cementiri; la peatonalització del carrer Canyelles; la urbanització dels carrers López Peláez i Josepa Massanes; i la digitalització de l'activitat dels serveis públics de transport.

L'altre projecte és el de 'Ciutats Patrimoni de la Humanitat'. Aquest es dedicarà a la rehabilitació i millora de l'accessibilitat del Fòrum de la Colònia i la resta s'aniran desenvolupant en diferents projectes al voltant del patrimoni que s'hauran d'executar els pròxims anys.

Les actuacions que es finançaran amb aquest programa inclouen la rehabilitació d’immobles considerats Béns d’Interès Cultural, la renovació de paviments i adequació per a persones amb mobilitat reduïda, la substitució de sistemes d’il·luminació per estalviar energia o l’adequació de patrimoni per a ús turístic, entre d’altres.

S'han sol·licitat 3 milions d'euros per aquest projecte que té un termini d'execució fins al 31 d'octubre de 2025.
 

Pendents de resolució quatre projectes presentats

Tarragona té quatre projectes presentats que resten pendents de resolució. Entre tots aquests, l'Ajuntament de Tarragona rebria fins a 6 milions d'euros, que Jordi Fortuny creu que arribaran.

Un d'ells és la transformació digital i modernització d'entitats locals, on el consistori podria rebre fins a 500.000 euros, que finançarien un import global d'1,8 MEUR.

El gruix principal és la proposta 'Tarragona Greenbelt 26', per renaturalitzar espais urbans i periurbans de l'Anella Verda. Un projecte que té un pressupost total de 4.256.978,28 euros. Per aquestes accions s'han sol·licitat 3.604.816,11 euros.

Finalment, s'han demanat 200.000 euros per millorar el sistema audiovisual del Teatre Tarragona i 3.000 euros per la compra de llibres per a la biblioteca de Torreforta.
 

El projecte pendent de presentació

El projecte pendent de presentació està relacionat a la transformació de la ciutat en una destinació més sostenible, innovadora i resilient. Alhora que avança cap a una major cohesió territorial.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà apunta que «Tarragona té una oportunitat en aquesta convocatòria per complementar l’oferta turística actual —sobretot cultural i urbana— amb una oferta de patrimoni natural al voltant del nucli urbà que, amb la gestió adequada, pot esdevenir un recurs de primera per a un ecoturisme sostenible allunyat del model de sol i platja».  

«L’adequació ecoturística d’aquests recursos naturals permetrà diversificar l’oferta turística de manera que la natura complementi la visita cultural, que és el primer motiu de visita dels nostres turistes», afegeix l’alcalde. 

En aquest sentit, el Pla de Sostenibilitat Turística Destí intervindrà en la restauració mediambiental dels recursos naturals de l'àrea litoral. Una actuació que intervindrà en una de les àrees més emblemàtiques de Tarragona: el barri del Serrallo, amb la incorporació de wifi 5G i la pacificació del trànsit dels carrers interiors, col·laborant així a la millora de l'experiència del visitant i, a la vegada, dinamitzant el comerç local, especialitzat en la gastronomia marinera.

També dinamitzarà itineraris que recorrin espais d'interès paisatgístic i unes actuacions que es faran extensibles als senders de l'Anella Verda.

L’oferta es complementarà amb una reconversió sostenible dels serveis que ofereixen les platges urbanes, com ara sistemes per reduir els residus, la incorporació de punts de càrrega per a cotxes i bicicletes elèctrics o la millora de la il·luminació amb tecnologia LED al Front Marítim. 

Per tot això, s'ha sol·licitat 2.617.000 euros i es pot presentar fins al 31 de març d'aquest 2022.