Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La realitat virtual, una nova vida per a la Tàrraco romana

L'aplicació Imageen ha revitalitzat alguns espais l'antiga Tàrraco i aviat estrenarà aplicacions per altres punts de la ciutat romana

L'amfiteatre romà és l'altre gran espai on es poden reviure lluites de gladiadors gràcies a la realitat virtual.
L'amfiteatre romà és l'altre gran espai on es poden reviure lluites de gladiadors gràcies a la realitat virtual. | Cedida

 

Ben poc es devien imaginar els habitants de Tàrraco de fa més de vint segles que avui, 2.000 anys després, podríem reviure de primera mà, i gairebé en primera persona, escenes de la seva vida quotidiana.

L'aposta per aplicar les noves tecnologies al món del turisme ha dotat Tarragona, en els últims anys, d'una nova vida per a alguns dels seus monuments més visitats, els pertanyents al conjunt arqueològic de la Tàrraco romana que, des de l'any 2000, és Patrimoni de la Humanitat.

Certament, punts com ara  l'amfiteatre o la zona que ocupava l'antic circ romà  —el punt on ara s'eleven el carrer del Cós del Bou, la plaça dels Sedassos o la mateixa plaça de la Font— ja eren dels que més èxit tenien entre els turistes que visitaven Tarragona i feien especial èmfasi en el seu passat romà.

Però l'arribada de la realitat virtual ha servit, curiosament, per reforçar de manera notable les visites en altres espais propers que, dades en mà, quedaven en un segon pla abans d'aquesta irrupció tecnològica.

La realitat virtual, una nova vida per a Tàrraco

Com si fos un oxímoron, l'últim crit en tecnologia aplicada al turisme ha revitalitzat restes romanes que havien perdut tota vida des de fa segles i segles. A finals de 2015, després d'anys de treballar-hi de valent, l'Ajuntament de Tarragona va ser pioner en l'aposta per una aplicació anomenada Imageen Reliving.

Després d'anys d'obrir-se camí amb aplicacions mòbils d'informació turística, per primer cop, la ciutat apostava per una app innovadora, que enlloc d'ajudar el turista a visitar la ciutat —que també—, facilitava que la ciutat és fes atractiva, directament, als seus visitants.

L'aplicació permet veure com era el circ romà a la zona on actualment s'estenen la plaça de la Font i el carrer del Cós del Bou.
L'aplicació permet veure com era el circ romà a la zona on actualment s'estenen la plaça de la Font i el carrer del Cós del Bou. | Cedida

 

Gràcies a l'arribada de les noves tecnologies, espais com el Fòrum de la Colònia han doblat visites.
Gràcies a l'arribada de les noves tecnologies, espais com el Fòrum de la Colònia han doblat visites. | Cedida

 

El funcionament de l'aplicatiu era d'allò més senzill:  a través de mòbils i de tauletes, es podia resseguir el perfil de quatre espais cabdals per entrendre la Tarragona romana:  el circ, l'amfiteatre, el Fòrum de la Colònia i el recinte de culte de la catedral.

Enfocant amb la càmera del dispositiu diversos d'aquests espais 'in situ', es podia veure a través de les pantalles com eren abans a través d''slides', és a dir, arrossegant la imatge a banda i banda per veure i comparar l'antiga amb l'actual. «L'Ajuntament tenia cert escepticisme perquè l'aposta era innovadora i no hi havia gaires precedents», reconeix Víctor de Vega, cofundador d'Imageen, en declaracions a TarragonaDigital.

De Vega recorda amb aquesta valoració  la tardor de 2015, quan es va fer el primer llançament d'Imageen Reliving Tarraco. A través de punts wi-fi públics, es va establir una ruta que incloïa, com hem dit, circ, amfiteatre i Fòrum de la Colònia.

Un èxit des de la primera temporada a la Tàrraco romana

Malgrat aquest punt de descrèdit per part del consistori,  les dades de seguida es van posar del costat de l'aposta tecnològica. El circ i l'amfiteatre, a tall d'exemple, van veure incrementada significativament la seva mitjana de visites, que es va situar un 35% per sobre dels anys anteriors. Però, sorprenentment,  la pujada va ser molt més rellevant al Fòrum de la Colònia, un espai menys visitat del conjunt arqueològic: la mitjana de visites va doblar, amb fins a un 102% de creixement.

«Vam aconseguir un dels objectius que inicialment sospitàvem, que era que els monuments romans més coneguts arrosseguessin, en formar part d'una ruta de realitat virtual, els que no ho eren tant», explica Víctor de Vega. Així, en vincular-los entre ells a través d'una eina innovadora, s'aconseguia que part dels visitants del circ i l'amfiteatre baixessin al Fòrum local.

Una imatge virtual de l'imponent circ de la Tàrraco romana.
Una imatge virtual de l'imponent circ de la Tàrraco romana. | Cedida

La realitat virtual s'obre (encara més) camí a la Tàrraco romana

Però com tot a la vida, les coses evolucionen —i encara més, i més ràpidament, a l'esfera de la tecnologia.  Imageen va superar els 'slides' i va oferir animacions completes de realitat virtual, fins i tot amb vídeos que permeten viure de primera mà una lluita de gladiadors o una cursa d'aurigues i quadrigues en ple circ romà. Sumava també les ulleres de realitat virtual com a dispositiu per a poder gaudir de l'aplicació. Era la primavera d'aquest mateix any, 2018: Tarragona apostava per rellançar Imageen i doblar l'aposta.

«Som una ciutat pionera i hem d'apostar per atraure públic interessat per la nostra història però també procliu a viure-la de manera innovadora», explicava la consellera de Turisme de l'Ajuntament de Tarragona, Inmaculada Rodríguez. «A nivell intern, en hotels i càmpings de la ciutat, no hi havia prou coneixement de l'app i calia endegar una campanya», reconeix Víctor de Vega, des d'Imageen.

El resultat s'ha observat i el cert és que en la darrera temporada alta, de maig a setembre, les descàrregues de l'aplicació han experimentat un gran repunt. Encara sense les dades globals de l'any 2018, el cert és que al llarg de l'estiu, l'aplicació va obtenir milers de descàrregues. 

El Pont del Diable, propera parada de la realitat virtual

La realitat virtual, doncs, no s'atura. Imageen té ja preparada una novetat imminent, que es preveu que es pugui posar en marxa aquest mateix gener de 2019: un nou escenari espera, com el Fòrum de la Colònia, veure incrementat el seu atractiu gràcies a la realitat virtual. L'empresa ja té enllestides escenes del Pont del Diable, on es podrà veure no tan sols com era l'aqüeducte, sinó també imatges virtuals de la seva construcció.

Justament, aquest dimarts a dos quarts de nou de la nit es projectarà al Teatre Tarragona el capítol 'Acueductos II' de la sèrie de RTVE 'Ingeniería romana', premiat fa un mes al Festival Internacional de Cinema Arqueològic de Bidasoa, a Irun (Guipúscoa, Euskadi), que és només el darrer dels molts guardins rebuts per la sèrie. Precisament, el pont del Diable és un dels protagonistes del capítol premiat, centrat en els aqüeductes.

Mica en mica, doncs, la irrupció de la realitat virtual va fent reviure Tàrraco sobre una Tarragona que, 2.000 anys després, busca reviure el seu passat.  Un viatge de vint segles a través d'una pantalla.