Contenidors Bonavista

Seguretat i neteja, principals preocupacions de les entitats veïnals de Tarragona pel 2020

La majoria reclama també la necessitat de millorar el paviment de les voreres i la necessitat de nous equipaments | La FAVT destaca el moment «molt complicat» de la seguretat a Sant Salvador i Campclar

La neteja i la seguretat continuen sent les principals reclamacions veïnals a Tarragona. Aquests són els dos àmbits «prioritaris» que «cal solucionar» de cara a l'any 2020, tal com han informat des de diverses entitats veïnals de la ciutat. En aquest sentit, la FAVT assenyala Campclar i Sant Salvador com a dos dels barris amb una situació de seguretat «crítica». Barris com la Granja o la Part Baixa reclamen un pla integral per millorar la imatge dels carrers, el Serrallo i Cala Romana demanen el soterrament del cablejat elèctric i la Part Alta vol «resultats efectius» del pla de seguretat «Vibio» engegat pels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana

Dels robatoris a la Part Alta a la «necessitat» d'un Pla Integral per la Part Baixa

«La neteja és primordial. La Part Alta segueix tan bruta com sempre». Són les paraules de Manel Rovira, president de l'associació de veïns del nucli antic de la ciutat. Rovira insisteix en el fet que «calen noves i millors mesures» perquè «el barri que més gent rep durant l'any estigui net». Però no només això: «Encara no he vist efectiu el Pla de Seguretat. Els robatoris segueixen a l'ordre del dia», manifesta. Aquest 2019, els delictes a la Part Alta han augmentat més d'un 20%. Per altra banda, el president recalca que «cal tallar la circulació de vehicles», un fet que fa anys que es planteja però mai s'acaba d'executar al cent per cent. 

Imatge d'una furgoneta d'Atestats de la Guàrdia Urbana de Tarragona a la plaça de les Cols.
Imatge d'una furgoneta d'Atestats de la Guàrdia Urbana de Tarragona a la plaça de les Cols. | TarragonaDigital

A l'altra banda de la ciutat, a la Part Baixa, les reclamacions passen per la seguretat i la neteja, però també per la «necessitat» d'un Pla Integral que millori la imatge del barri. «És un problema generalitzat. El barri està en decadència», etziba Mari Carmen Puig. Els aiguats també han provocat molts problemes, amb inundacions en molts carrers i pàrquings. És per això que Puig torna a recordar que «cal instal·lar un nou col·lector d'aigües», un fet amb el qual s'ha compromès l'Ajuntament i que ja compta amb dotació pressupostària. 

Operaris de neteja treuen aquest dilluns la brossa que ha quedat a la claveguera del pont que connecta la Part Baixa amb el Serrallo.
Operaris de neteja treuen la brossa que va col·lapsar la claveguera entre el Serrallo i la Part Baixa. | Jordi Sanvisens

El barri mariner del Serrallo també té una llarga llista de reivindicacions. El president de l'entitat veïnal, David Martín, explica que la junta ha aprovat centrar els esforços per aconseguir la pacificació del barri i el soterrament total o parcial del cablejat. «A més de la neteja, que cal millorar-la, així com la il·luminació i la seguretat», diu a TarragonaDigital. 

Cala Romana reclama carrils bici i la Móra el compliment del Pla de Millores promès

Als barris de Llevant les demandes se centren en la millora dels serveis de transport, neteja i recollida de brossa, a més de la seguretat. Des de l'associació de veïns de Cala Romana destaquen la necessitat de crear carrils bici que connectin el barri amb el centre. «Som tan ciutat com la Rambla Nova», defensa el president, Saül Garreta, qui lamenta que «en 30 anys no s'han gastat ni un euro a la urbanització». És per aquest motiu que suma a la llista de reivindicacions la instal·lació de càmeres de videovigilància —fet que demanen també a Boscos, Monnars o Solimar— i el soterrament de les línies elèctriques. 

Accés Cala Romana
Cala Romana està ubicada a tocar de l'N-340 i és la porta d'entrada a la platja Llarga. | Àngel Ullate

A la Móra-Tamarit ja han deixat clares les seves intencions. Convertir-se en Entitat Municipal Descentralitzada és una «prioritat» per l'entitat veïnal del barri, que espera veure com es compleix el Pla de Millores acordat amb el consistori i que la mateixa associació —amb l'ajuda dels tècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya— redactarà. 

Sant Salvador i Campclar, punts «molt complicats» en l'àmbit de la seguretat

«Hi ha diversos focus amb la seguretat en moments molt dolents. Dos dels punts molt complicats son la zona d'Interblocs, a la part de dalt de Sant Salvador, i el barri de Campclar». Són paraules d'Alfonso López, president de la Federació d'Associacions de Veïns. A Ponent han patit, en les últimes setmanes, diversos episodis de crema de vehicles i de robatoris a xalets. Pel que fa a Sant Salvador, el president de l'entitat veïnal del barri, Toni Garcia, demana «dignificar Interblocs» perquè «hi ha molta gent nouvinguda que no s'ha adaptat a conviure en una societat amb normes i requisits». És per aquest motiu que tots dos demanen eines per millorar la situació. 

Interblocs Sant Salvador
Imatge de la zona d'Interblocs, al tarragoní barri de Sant Salvador. | Tarragona Digital

Garcia explica també que s'han incrementat els robatoris i s'ha creat «alarma social» al voltant de Sant Salvador, Sant Ramon i Santa Isabel. «Han de millorar la seguretat i la vigilància», diu. Per altra banda, planteja l'eliminació dels contenidors soterrats com una «solució» en l'àmbit de la neteja i recorda que al barri hi falten equipaments esportius. «A més d'una connexió a peu en bici fins a Tarragona. Són tres quilòmetres i no n'hi ha, això s'ha de solucionar», acaba dient. 

Quelcom semblant reclamen des del barri cooperativista de Sant Pere i Sant Pau. L'associació de veïns La Unió ja va deixar clar, el passat mes de novembre en una roda de premsa, que la llista de reivindicacions és llarga. Destacaven, però, l'increment de zones per animals i de zones esportives. La seguretat viària i la neteja també eren punts conflictius, a més de la reobertura del punt de lectura i la millora en l'atenció al CAP. 

El monument a la Sardana de Sant Pere i Sant Pau es restaurarà 46 anys després d'haver-se inaugurat.
El monument a la Sardana de Sant Pere i Sant Pau està pendent d'una restauració, que ja està licitada pel consistori. . | IEC

El president de l'associació de veïns de Sant Pere i Sant Pau, Luis Trinidad, manifestava que la seguretat ciutadana és un tema «cabdal». «Estem a l'espera d'una comissaria de districte», explica. Pel que fa a la via pública, Trinidad recorda que la plaça de la Sardana i la plaça Catalunya estan pendents d'una remodelació i que «cal millorar el manteniment de les instal·lacions municipals», com la piscina o la pista poliesportiva. En aquest sentit, destaca que «necessitem habilitar una zona esportiva oberta a l'antic aparcament de camions». 

La Granja i Torreforta, dos barris amb «molt per arreglar»

«Ens vam reunir amb el regidor Hermán Pinedo, però no ens va assegurar res. Necessitaria un pergamí per escriure tot el que cal arreglar». Així de contundent es mostra Francisco Rosillo, president de l'associació de veïns de La Granja. Assegura que «ens cal un pla integral» que permeti millores en voreres i accessibilitat. «Però per la gent necessitada no hi ha diners», etziba. També arriben aquestes queixes des de Torreforta, una zona de la ciutat on el paviment també ha aixecat crítiques, a més de la neteja, «deficitària» segons el veïnat. 

Un dels barris en més bon estat, en canvi, és l'Albada. Tal com recollia TarragonaDigital en un reportatge, hi ha algunes mancances, però les infraestructures es troben en bon estat. Ho assegurava el president de l'associació de veïns, Ángel Juárez. L'enllumenat i la falta de comerç, però, també preocupen al veïnat, la majoria famílies joves. 

Barri tarragoní de l'Albada
Imatge de la pista esportiva de l'Albada. | TarragonaDigital