L'altar romà té una inscripció dedicada al déu Júpiter

Recuperen un altar romà dedicat a Júpiter robat als anys 60 a Tarragona

La peça ha estat retornada als responsables del MNAT, d'on va desaparèixer l'any 1962

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) ha recuperat una peça romana que va ser robada l'any 1962 i que s'havia venut il·lícitament a través de cases d'antiguitats. Es tracta d'un altar de petites dimensions —d'uns 12 centímetres d'altura— i marbre blanc que està dedicat al déu Júpiter i que dataria entre el segle I i II aC. La peça formava part del fons del museu des del segle XIX.

Segons s'ha explicat aquest dijous en roda de premsa, actualment es trobava en mans d'un ciutadà nord-americà que l'hauria comprat en una subhasta a Londres el 2010. L'home desconeixia la procedència i el valor de la peça. El cas es va iniciar fa set anys i ha involucrat unitats d'investigació de la policia espanyola, britànica, italiana i nord-americana. Pel que fa al robatori de l'altar, el delicte hauria prescrit, tot i que se'n desconeix l'autoria.

Sis dècades després del seu robatori, la peça ha retornat a Tarragona, posant punt final a una història que ha tingut un final feliç. El retorn de l'altar s'ha exemplificat en un acte en què hi han participat representants dels cossos policials que han participat en la resolució del cas i la directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Mònica Borrell.

El MNAT exposarà la peça recuperada pròximament

La directora del MNAT, Mònica Borrell ha explicat que la voluntat del museu és exposar pròximament la peça, pel seu alt valor patrimonial i per explicar la història de la desaparició i recuperació.

En aquest sentit, ha recordat que l'any 1962 va desaparèixer dues peces, sense tenir cap notícia de la segona. Borrell ha comentat que aquest altar es va trobar al segle XIX durant unes excavacions davant l'actual estació de la RENFE, un espai que va ser la pedrera del nou Port de Tarragona.

L'altar, que segons Borrell «és exemple del que és la cultura romana i la vida quotidiana», té una inscripció que diu 'IOVI OPTIMO MAXIMO CAPITOLINO SACRUM', que traduïda al català vol dir 'Al Sacre Júpiter Capitolí, boníssim i màxim'.