El director del Museu Bíblic de Tarragona, Andreu Muñoz, mostra un dels punts de la segona planta del refugi antiaeri de la Guerra Civil

Reformaran el refugi antiaeri del Museu Bíblic de Tarragona: serà tot visitable

L'Ajuntament invertirà 18.000 euros per arranjar la segona planta de l'espai, que actualment no és visitable ni accessible

La segona planta del refugi antiaeri de la Guerra Civil que està ubicat al carrer de les Coques es museïtzarà gràcies a un conveni entre l'Ajuntament de Tarragona i el Museu Bíblic. Els treballs, que suposaran una inversió de 18.000 euros per part del consistori, suposaran l'arranjament de l’espai, que actualment només és visitable en la primera planta. Així, s’electrificarà la zona, d’uns 90 metres lineals, s’adequarà el sòl i se senyalitzarà.

La previsió del consistori tarragoní és que el refugi sigui visitable completament a principis de l'any vinent, tot i que encara no s'ha fixat un calendari d'obres. Malgrat el bon estat de conservació del refugi antiaeri del Museu Bíblic de Tarragona, la segona planta no és visitable ni accessible, una qüestió que se solucionarà amb els treballs que s'hi faran.

Una inversió de 18.000 euros per fer visitable la segona planta del refugi

La intervenció prevista a la segona planta del refugi antiaeri consistirà en l’adequació del sòl, l’electrificació de tota la planta —que actualment es troba a les fosques— i la senyalística per posar en context l’espai. De moment, però, les obres no tenen calendari, tot i que el consistori tarragoní preveu que estiguin enllestides a principis del 2023, amb un termini d'execució d'uns sis mesos.

Segons ha explicat el director del Museu Bíblic de Tarragona, Andreu Muñoz, el principal tret diferencial d’aquest espai —ubicat a tocar de la Catedral— es troba en les construccions prèvies que els republicans van aprofitar a l’hora d’excavar les dues plantes del refugi antiaeri. Entre altres, es troben cisternes que van ser utilitzades durant l’època medieval i una exedra romana, que afegeixen valor patrimonial i històric al refugi.

Un espai amb una capacitat per a 700 persones

Mentre va estar en ús, el refugi tenia una capacitat per a 700 persones entre les dues plantes. Ara bé, cap bomba de l'aviació franquista va impactar a les proximitats d’aquest refugi, sent aquest un dels motius pels quals s’ha conservat tan bé. En els treballs previs d’arranjament de la primera planta, s’hi va localitzar una inscripció del desembre de 1937, una data que o bé marcava l’inici de les excavacions o per contra, de finalització dels treballs.

Ara, en aquesta segona fase d’obres, es preveu arranjar l’espai i a priori, els experts descarten fer-hi cap nova troballa. Després d’aquesta segona fase d’adequació, la voluntat del Museu Bíblic és la de col·locar una estructura transparent en un dels cinc accessos pels quals s’entrava al refugi antiaeri.

Concretament, es tracta de l’entrada que dona al carrer de les Coques, des d’on es podrà visualitzar els deu metres de fondària del refugi. Ara per ara, però, no es compta amb pressupost per aquesta actuació.