Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Arkadii Filonov, el refugiat rus que ha arribat a Tarragona per «resar en pau»

Ell i la seva família son Testimonis de Jehovà, una religió prohibida a Rússia i que s'equipara amb l'ISIS | Visites de la policia a casa, repressió i bullying a l'escola els van obligar a fugir

Arkadii Filonov treballa de reposador amb un contracte de mitja jornada des del novembre.
Arkadii Filonov treballa de reposador amb un contracte de mitja jornada des del novembre. | Ángel Ullate

 

Es diu Arkadii Filonov, és rus, viu a Tarragona des de fa un any i tres mesos amb la seva família i treballa com a reposador en una botiga. Però la seva història i la dels seus va més enllà. No van arribar a Catalunya per gust, sinó per fugir de la repressió i l'assetjament que patien al seu país. Els motius eren estrictament religiosos. Filonov, la seva dona, els seus dos fills i la seva sogra són Testimonis de Jehovà, una religió prohibida a Rússia que es qualifica d'«extremista» i es compara amb l'ISIS o el moviment neonazi. «A Tarragona estem bé. Podem anar a missa els diumenges tranquil·lament, la policia no es presenta a casa nostra i al meu fill no li fan bullying a l'escola per la seva condició religiosa. M'agradaria quedar-me aquí sempre», expressa Filonov. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Quan una nova llei t'obliga a agafar les maletes i fugir del teu país

20 d'abril de 2017. El Tribunal Suprem rus, a través del màxim magistrat, Yuri Ivanenko, declara organització extremista al Centre de Direcció dels Testimonis de Jehovà a Rússia i prohibeix la seva tasca al país, on la comunitat aplega més de 175.000 persones. A més, els obliga a entregar les seves propietats a la Federació Russa. Les detencions a membres de la comunitat comencen a estendre's. La repressió és «forta». «Fins i tot entren als nostres temples per prohibir-nos fer missa», explica Arkadii Filonov. 

Juliol de 2017.  Només dos mesos i mig després de l'entrada en vigor de la llei, Filonov i la seva família fan les maletes per fugir. «Mai havia imaginat que això pogués passar», assegura. Pare, mare, fills i sogre compren bitllets d'avió per deixar la seva ciutat, Voronezh, i dirigir-se a Barcelona. Des que ells van marxar, les detencions a Testimonis de Jehovà i els empresonaments han augmentat.

Segons dades oficials dels Testimonis de Jehovà, actualment hi ha  25 persones empresonades i 18 més en situació d'arrest domiciliari. A més, comptabilitzen més de 30 entrades de la policia en domicilis dels creients només durant el passat mes d'octubre de 2018. L'última condemna va arribar a finals de desembre, quan un home de 70 anys va ser condemnat a 120 hores de treballs comunitaris per repartir propaganda de la seva religió. 

Aquesta mesura del govern rus contra els Testimonis de Jehovà és, segons la membre de la Càtedra Unesco per al Diàleg Intercultural a la Mediterrània, Lurdes Rubio, una «criminalització de la diferència» que «no és pròpia d'una democràcia». «Estan legalitzant la persecució de la diferència. La llibertat religiosa s'ha de respectar, és un dret humà», sentencia Rubio. 

Repressió, assetjament i bullying: els efectes de la llei contra Filonov i la seva família

L'entrada en vigor de la llei que qualifica els Testimonis de Jehovà d'extremistes va provocar que Arkadii Filonov i els seus patissin repressió policial, assetjament i episodis de bullying a l'escola. «La meva dona Natasha veia com la policia entrava al jardí de casa. Aleshores, fèiem silenci perquè no ens descobrissin», recorda Filonov. 

Nikita, el fill menor de Filonov, és un dels membres de la família que més va patir durant aquells mesos. «A l'escola li feien bullying, eren violents amb ell per la seva condició religiosa», assegura. De fet, la pressió a què estava sotmès era tan alta que «ja no vol tornar a Rússia». «Si les coses canviessin allà, jo no sabria què fer, però el Nikita té clar que vol quedar-se a Tarragona», explica l'Arkadii. 

 
L'Arkadii, en un dels passadissos de la secció d'Electricitat del Leroy Merlin, lloc on treballa.
L'Arkadii, en un dels passadissos de la secció d'Electricitat del Leroy Merlin, lloc on treballa. | Ángel Ullate

 

Arkadii i la seva família s'adapten a Tarragona

Quan Arkadii Filonov i la seva família van arribar a Barcelona, van dirigir-se a tramitar la petició d'asil. Creu Roja els va incloure en el seu programa d'acollida i, després de dos mesos vivint a un hostal de la ciutat comtal, van traslladar-se a Tarragona. Els tècnics tarragonins que els han acompanyat des que van arribar han fet una tasca importantíssima amb la família Filonov. «Ens han ajudat moltíssim, estic molt agraït», expressa. 

Gràcies a aquest programa, compten amb una ajuda que els permet pagar un lloguer i comprar menjar. El Nikita va a una escola de la ciutat on «ja no el maltracten psicològicament», el seu fill gran treballa a un restaurant i la seva dona «està buscant feina i està aprenent català per trencar la barrera lingüística». Reconeix que el primer any de la família a la ciutat va ser «difícil», però que el treball i l'aprenentatge del català està «millorant moltíssim la nostra situació».

Cada matinada, l'Arkadii va fins al seu lloc de treball en bicicleta.
Cada matinada, l'Arkadii va fins al seu lloc de treball en bicicleta. | Ángel Ullate
 

Arkadii, que a Rússia es dedicava a la construcció de saunes, banys turcs i piscines, va començar els cursos de formació de Creu Roja amb la voluntat de trobar una feina. Després d'uns mesos de pràctiques al Leroy Merlin de Les Gavarres, on «va començar a la secció de fusteria perquè el producte li era molt familiar», ara  compta amb un contracte a mitja jornada com a reposador.

«No l'hem contractat per la seva condició de refugiat, sinó perquè professionalment és molt vàlid. A més, la gent de l'empresa se l'estima molt, a l'Arkadii», explica Jaume Ravés, del Departament de Recursos Humans del Leroy Merlin. 

La resolució de la petició d'asil marcarà el futur dels Filonov

Arkadii Filonov té un contracte de mitja jornada i està aprenent català per aconseguir una titulació oficial. Aquests dos aspectes l'ajudaran moltíssim per aconseguir que s'accepti la petició d'asil de la seva família. Tot i haver tramitat la petició poc després d'arribar, la resposta del govern pot allargar-se fins a dos anys i mig. 

En cas que els acceptin, Filonov i els seus podran viure a Tarragona. En cas que sigui denegada, quedaran en un llimbs perquè hauran de marxar d'Espanya sense poder tornar a Rússia. «M'encantaria quedar-me a Tarragona. És una ciutat tranquil·la i molt bonica», diu l'Arkadii. Els pròxims mesos seran decisius per ell i la seva família. De moment, però, lluiten per adaptar-se a una nova ciutat i un nou país, lluny de la persecució religiosa que vivien a Rússia

Arkadii junt amb els seus companys de feina, l'Aitana i el Jaume.
Arkadii junt amb els seus companys de feina, l'Aitana i el Jaume. | Ángel Ullate