La Torre dels Escipions de Tarragona ha estat tancada i acordonada després que li caigués un llamp

La rehabilitació de la Torre dels Escipions trigarà mesos a completar-se

La Generalitat ha d'inspeccionar la part superior el monument romà per fer el diagnòstic complet dels danys provocats per un llamp al monument

Aquesta setmana, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya inspeccionarà a fons la Torre dels Escipions de Tarragona, després que fa uns dies patís l'impacte d'un llamp. La directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), Mònica Borrell, ha explicat que l'impacte ha afectat sobretot un revestiment de la cara principal de la torre que es va fer fa deu anys.

Així mateix, el llamp també va provocar dany en alguns correus del monument, que forma part del conjunt romà de Tarraco, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco l'any 2000. En aquest sentit, Borrell ha assenyalat que per fer un projecte de rehabilitació de la torre cal inspeccionar primer la part superior del monument, cosa que es farà durant aquesta setmana.

A causa de l'impacte del llamp, la Torre dels Escipions de Tarragona s'ha tancat perimetralment de forma preventiva per tal d'evitar que els visitants s'hi apropin.

El diagnòstic complet, pendent de la inspecció de la part superior de la torre

Ara com ara, els tècnics han pogut fer una inspecció visual a nivell de terra, però per fer un diagnòstic complet consideren que és necessari inspeccionar la part superior del monument. Així mateix, segons ha explicat la directora del MNAT, aquesta setmana es faran treballs per assegurar «el carreu de la part de dalt, que és el que genera més dubtes».

Borrell ha afegit que la part més afectada per l'impacte del llamp «és la central», que era la que tenia revestiments que no eren de pedra i que «era la part més feble». Cal recordar que el monument funerari, datat del segle I dC ja tenia una esquerda entre els dos relleus, però l'impacte del llamp`de fa uns dies l'ha fet més evident.

La directora del MNAT ha assenyalat que «quan abans puguem fer la inspecció, millor, perquè ens interessa tenir la informació per anar prenent decisions». En aquest sentit, Borrell ha avisat que la restauració del monument romà tardarà «mesos» a completar-se.