Pla general de la Torre de Minerva, a la muralla romana de Tarragona, coberta per la bastida i les obres paralitzades, amb uns turistes

Reparen els forats de la Torre de Minerva de Tarragona

També s'han retirat algunes pedres que suposaven perill pels passejants del Passeig Arqueològic

Aquest divendres ha acabat l'actuació d'urgència feta a la Torre de Minerva de Tarragona per reparar els forats causats al monument per l'empresa que va instal·lar una bastida. Segons ha explicat l'Ajuntament de Tarragona en un comunicat, els treballs han consistit a aspirar la pols acumulada als forats i s'han consolidat les parets interiors de les perforacions.

L'actuació s'ha fet sota la supervisió tècnica de l'Ajuntament de Tarragona, l'Arquebisbat de Tarragona —propietari del monument— i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que ha fet l'informe i la proposta per a la reparació.

Cal recordar que la passada setmana, els operaris encarregats de muntar la bastida que havia de permetre les obres de restauració van fer dotze forats a la torre —que forma part de la muralla romana—, un dels quals sobre el relleu dedicat a la deessa.

Pinedo desitja que aquest episodi sigui un «punt d'inflexió» en la gestió del patrimoni de Tarragona

El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha expressat el desig que «aquest lamentable episodi signifiqui un punt d'inflexió en la manera com gestionem el patrimoni de Tarragona», alhora que ha agraït la col·laboració institucional i el compromís «absolut» de totes les administracions i entitats implicades.

El consistori tarragoní ha explicat que les primeres actuacions fetes per reparar els forats que es van fer durant la col·locació de la bastida, han consistit a aspirar la pols acumulada als forats. Després, s'ha sostret el tac de plàstic sense malmetre els carreus —excepte en el forat del relleu de Minerva, per evitar riscos a l'espera de la restauració definitiva— i s'han consolidat les parets interiors de les perforacions.

Finalment, s'ha aplicat morter tradicional de calç i sorra en els orificis amb el mateix to de la pedra sense afegir-hi colorants ni pigments. Un cop tapats els forats per evitar la degradació del monument, es procedirà a la reintegració completa dels orificis en una intervenció integral posterior.

També s'han executat les actuacions d'emergència

A banda de la reparació dels forats, s'han executat actuacions d'emergència sobre les zones degradades de la Torre de Minerva, retirant-se totes les pedres amb risc de despreniment i que podien posar en perill la integritat dels vianants usuaris del Passeig Arqueològic.

També s'ha efectuat una poda, desarrelament i aplicació de biocida en les plantes parietàries i superiors que estaven arrelades entre els carreus de la muralla, excepte en el cas de les tapereres, ja que és una espècie protegida i s'ha d'estudiar millor la seva eliminació o control.