Imatge d'arxiu d'agents dels Mossos d'Esquadra i un de la Guàrdia Urbana de Tarragona

«La seguretat a Ponent ens fuig de les mans»: els veïns tarragonins diuen prou i es mobilitzen

El 14 de març es durà a terme una manifestació reclamant «Una Tarragona Segura»

D'ençà d'inicis d'any, es viu un degoteig permanent de notícies sobre inseguretat  als barris  de Ponent de Tarragona. Robatoris, supermercats de droga, agressions  sexuals o pallisses a jovent s'han transformat en titulars lamentablement habituals per uns barris que han lluitat molt per deixar enrere un passat, amb llums i ombres, que sembla tornar de la mà de la crisi pandèmica.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Els veïns i veïnes de Bonavista, la Granja, Parc Riuclar i altres indrets d'una de les zones més poblades de la ciutat han pres mesures  per fer front a una situació que alguns no dubten a assegurar que «ens fuig de les mans». Un exemple d'aquesta mobilització és com des de la plataforma 'Recuperemos nuestros barrios', una entitat que es defineix com «apolítica», s'ha impulsat una manifestació  agendada pel 14 de març a les 11.30 hores a la plaça de la Font amb el lema «Volem una Tarragona segura». La protesta compta amb el suport de cinc associacions de veïns d'arreu de la ciutat, dues agrupacions de comerciants, quatre entitats de jubilats i una associació musulmana (Associació Musulmana d'Entrevies).

Pas endavant de l'Ajuntament de Tarragona contra la inseguretat

Les administracions  miren de posar-hi remei. De fet, aquest dijous, 4 de març, la conselleria de  Seguretat Ciutadana ha mantingut una trobada amb els Mossos d'Esquadra, i les federacions veïnals de Tarragona per posar fil a l'agulla i aturar la sensació de creixement de la inseguretat  a la ciutat.

La trobada d'aquest dijous ha estat presidida per l'alcalde de Tarragona, el republicà Pau Ricomà. Alfonso López, reelegit president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona, ha valorat la trobada per aquest mitjà: «La reunió ha anat bé, hi ha ganes de treballar i tots volem seguretat  i tranquil·litat pels veïns i veïnes de Tarragona».

López ha explicat que «ens han comentat que la delinqüència va baixar un 30% l'any passat a Tarragona i entenem que és un descens molt remarcable. La feina que es fa és bona». Dess de la conselleria han apuntat que «és evident que el confinament i les restriccions hi han influït, però si es comparen amb descensos del 15% d'altres ciutats properes, es pot veure que a Tarragona el descens ha estat molt més pronunciat».

Imatge d'arxiu d'agents dels Mossos d'Esquadra i un de la Guàrdia Urbana de Tarragona
El consistori de Tarragona vol continuar amb les patrulles mixtes de Mossos i Urbana | Àngel Ullate

La petició dels veïns a la Guàrdia UrbanaMossos i conselleria de Seguretat Ciutadana  ha sigut que «no abaixin la guàrdia. La delinqüència encara ha de reduir-se més». «Els hi hem demanat», ha afegit Alfonso López, que «lluitin contra els punts negres de Tarragona i facin costat a la gent més vulnerable, a qui els incívics fan molt, molt de mal».

En la trobada d'aquest dijous s'ha expressat la voluntat «de continuar treballant plegats» i des de les administracions s'ha traslladat als representants veïnals que volen «continuar amb els dispositius  que han impulsat en altres indrets de la ciutat». Així mateix, i segons fonts consistorials, en la reunió es va avançar el Pla Integral de Seguretat per la ciutat de Tarragona que s'està ultimant amb la Guàrdia Urbana i el Cos de Mossos d'Esquadra.

López ha acabat mostrant el seu agraïment «a l'Ajuntament de Tarragona i als cossos  de  seguretat». Mentrestant, mentre els responsables de l'ordre públic miren d'aturar aquests episodis amb dispositius com el PONDUS, els veïns cerquen solucions.

Bonavista, «un dels barris més perjudicats»

Bonavista és el barri més poblat de la zona de Ponent de Tarragona. La presidenta de l'associació de veïns del barri, Loli Gutiérrez, és una de les veteranes de les reclamacions veïnals a Ponent. Preguntada sobre els problemes de seguretat pública que es viuen a la zona, Gutiérrez afirma que Bonavista  és «un dels barris més perjudicats. Hi ha gent fent estrebades de bosses de mà, enredant a la gent gran per acompanyar-los al banc i prendre'ls els diners, i, entre altres, gent a la tarda-nit que omple el carrer i no respecta el toc de queda».

Segons la presidenta de l'associació de veïns de Bonavista la solució  als problemes que viu el barri passaria per «tenir una o dues patrulles als nostres carrers. Reclamem acabar ja amb la patrulla de la Guàrdia Urbana entrant al barri per un carrer i sortir per un altre, després de fer la seva ruta. Els necessitem patrullant  a Ponent». Gutiérrez és conscient de la situació que viu la plantilla de la policia municipal tarragonina, «estan sota mínims», però adverteix que «el problema  de la inseguretat s'incrementa i cada cop més».

Incendi en un aparcament de Bonavista
En les darreres setmanes, s'han multiplicat els incendis de contenidors, i vehicles, al barri de Bonavista | Facebook / Laura León

Loli Gutiérrez demana als afectats per qualsevol acte de delinqüència que vagin «a denunciar  a la comissaria i no a la seu de l'associació de veïns. Si no ho fan així, els cossos policials no tenen constància dels fets que passen». Com a exemple de la tasca veïnal per fer front a la inseguretat i de la difícil situació que viuen «els més vulnerables», Loli Gutiérrez comenta que «li hem regalat un xiulet al noi que està al quiosc de la ONCE i així, si li passa qualsevol cosa, els veïns el sentirem i el podrem ajudar». La situació dels venedors de la ONCE, discapacitats la gran majoria, no és un tema menor. Aquesta mateixa setmana, un jove ha sigut retingut pels veïns després que, entre Torreforta i la Granja, li robés  10 euros a un venedor de la ONCE i defensés el seu acte assegurant que, va veure els diners i «era una oportunitat».

I del barri més poblat de Ponent, passem al més petit, Parc Riuclar. Marta Ballabriga, vicepresidenta de l'associació de veïns de Parc Riuclar, explica a TarragonaDigital quina és la situació actual que viu la seva zona.

«No patim inseguretat»

Parc Riuclar és l'altra cara de la moneda dels petits delictes que s'han multiplicat a Ponent les darreres setmanes. Segons Ballabriga, «no notem un increment de la inseguretat. Els caps de setmana els nens i nenes surten a jugar al carrer, sols, i de dilluns a diumenge les dones grans van a passejar cada dia».

Ara bé, en cas que succeís alguna cosa, els veïns  de Parc Riuclar també aposten per  autogestionar-se: «Tenim un grup de WhatsApp i de tant en tant preguntem si tot va bé. Si no han notat res estrany i si ho han fet, que ens ho comuniquen. Si es dona el cas, truquem els mossos i així encarem aquesta classe de problemes».

'Recuperemos nuestros barrios'

Paco Fiori és un veí del barri de la Granja que té un gimnàs de karate. Fiori està convençut que el tema de la seguretat ciutadana a Ponent, «ens fuig de les mans». Per això, i perquè vol que els adolescents que van al seu centre puguin anar i tornar de casa seva sense que els atraquin pel carrer, s'ha implicat en la plataforma 'Recuperemos Nuestros Barrios', la plataforma que impulsa la manifestació del diumenge, 14 de març.

Imatge d'un atropellament al barri de Torreforta
La plataforma 'Recuperemos nuestros barrios' també reclama seguretat viària, per evitar atropellaments com el que va tenir a Torreforta a finals del mes de febrer | Facebook / Pedro Guerra

Fiori es defineix com «un veí més, un comerciant més de la Granja». Pel que fa a la manifestació del 14 de març, «Volem una Tarragona Segura», puntualitza que «segura» vol dir: «Seguretat als nostres carrers, amb més  presència policial; seguretat  davant qualsevol alarma o situació d'emergència  que sorgeixi de les petroquímiques; seguretat viària, controlant la velocitat de circulació; i seguretat sanitària, amb una sanitat pública digna». Paco Fiori i tota la plataforma fa incís en la situació que viuen «els jubilats del barri, abandonats i sense cap mena de sortida».

L'any 2021, l'any de la fi de la pandèmia si la vacuna ho permet, els barris de Ponent de Tarragona tornen al passat, tant pel que fa a les coses dolentes—com la inseguretat—, com pel que fa a les coses bones —la lluita, i solidaritat, veïnal—.