Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels càntirs de l'Aigua de Sant Magí 2020

Les entitats de Tarragona adapten els actes de Sant Magí per mantenir l'essència de la festa

La festivitat s'ha vist reduïda a tres dies, però mantenint els actes tradicionals més emblemàtics

Imatge dels càntirs de l'Aigua de Sant Magí 2020
Els càntirs es distribuiran en vuit punts de venda, repartits per la ciutat | Twitter
 

ArribaSant Magí, una de les festes grosses de la ciutat, però que enguany ha vist  reduïda la seva mida i adaptat el concepte, a causa d'una pandèmia vírica que ha sacsejat la normalitat de tots els actes quotidians que dúiem a terme fins ara. Han estat uns mesos d'incertesa i preocupació però, finalment, sembla que el patró de Tarragona gaudirà de la seva festivitat.


Organitzar una Festa Major no és una feina fàcil, ja que requereix molts mesos d'antelació per preparar-se, aconseguir espais, finançament, concretar relacions amb altres agents externs, com grups de música i colles convidades en els actes culturals. Per aquest Sant Magí 2020, no s'ha pogut comptar amb aquests mesos de preparació, ja que les entitats estaven confinades i la indústria, en general, paralitzada.


Però, després de tres mesos d'estat d'alarma, amb el desconfinament el motor va tornar a funcionar, les rodes van començar a girar i s'ha pogut organitzar una  Festa Major, tot i que en format reduït, de només tres dies, però que des de l'Ajuntament de Tarragona asseguren que «mantindrà l'essència  de Sant Magí».


Per conèixer com ha evolucionat la pandèmia dins el teixit associatiu  de la ciutat, saber amb quines dificultats o peculiaritats s'han trobat, i conèixer com estan els ànims de cara a pròximes edicions, TarragonaDigital ha pogut parlar amb diversos  organitzadors dels actes de Sant Magí, que han hagut de ser adaptats  a les mesures de seguretat per evitar contagis de coronavirus.

L’Arribada de l’Aigua de Sant Magí, els actes tradicionals es mantenen

Un dels actes més concorreguts i que cada any genera més expectació  durant les festes és la Baixada de l'Aigua de la Brufaganya, a qui se li atribueixen tradicionalment propietats curatives i medicinals. Per a l'edició d'enguany, l'Ajuntament de Tarragona ha volgut mantenir l'essència i les tradicions religioses de Sant Magí, així que aquest 2020, l'Aigua també arribarà a la ciutat.


Ho farà, però, en un format  totalment diferent. El coordinador dels Portants de l'Aigua de Sant Magí, Carles Salvador, ha explicat que per aquest any, l'Aigua serà portada amb un  vehicle històric, en comptes dels habituals carros i cavalls. «L'arribada amb carros és una tradició que vam recuperar, però enguany hem hagut d'adaptar-ho. És una mesura excepcional, però segura», explica Salvador.

Imatge de l'Arribada de l'Aigua de Sant Magí 2019
La Baixada amb carros s'ha hagut d'adaptar a les mesures de seguretat | TarragonaDigital
 

Es tracta d'una solució que s'ha decidit prendre des de l'entitat i l'ajuntament per poder complir amb un dels actes més tradicionals, ja que, com declara Carles Salvador, la voluntat  del consistori sempre ha estat que «l'Aigua arribi a Tarragona». Per altra banda, el coordinador també ha avançat que per aquest 2020 no s'han nomenat portants, ja que seran els mateixos membres de la junta els que faran la Baixada.


«En un moment excepcional, les festes també han de ser excepcionals», manifesta Salvador, qui ha al·legat també que, malgrat tot, qui vulgui gaudir de la festa, ho podrà seguir fent. En aquest sentit, el coordinador ha explicat que, perquè l'Aigua de la Brufaganya arribi a tothom igual, es repartirà en vuit punts de venda que van des de Bonavista, Sant Pere i Sant Pau, el barri del Pilar, el Serrallo i la Part Alta; en uns càntirs preparats especialment per a l'ocasió.


Des dels Portants de l'Aigua de Sant Magí  s'ha valorat molt positivament que l'Ajuntament de Tarragona hagi decidit apostar per celebrar la Festa Major, ja que després de la pandèmia, la població també mereix celebrar les festivitats locals.

La Imaginada es trasllada al Teatre Auditori, preservant l’essència fora del parc

Un dels actes que també mantindrà la seva vigència és  La Imaginada, la programació alternativa de Sant Magí, com l'anomenen alguns, que tradicionalment se celebra al Camp de Mart, però que enguany ha hagut de desplaçar-se, no gaire lluny, fins al Teatre Auditori dins el mateix parc.


«Durant els mesos de confinament, no teníem clara la continuïtat de la festa, perquè s'estava suspenent tot», ha afirmat el Manel, un dels organitzadors de La Imaginada, qui també ha celebrat que finalment s'hagi pogut dur a terme, encara que sigui en un format reduït, ja que s'ha passat de 100 actes en quatre dies, a només 13.


En Manel també ha aclarit que, normalment, comencen a treballar en l'organització del certamen a principis d'any, i aquest 2020, des del gener que ja estaven en alerta. «No vam haver de readaptar cap acte, ja que directament ja vam començar a definir el projecte amb la presència de la Covid-19», aclareix l'organitzador.


Finalment, la majoria d'actes es conduiran cap al Teatre Auditori del Camp de Mart, que ha estat habilitat per poder acollir a  La Imaginada 2020, amb aforament limitat i restriccions, tot i que des de l'organització ja s'ha avançat que es comptarà amb les 800 localitats de l'equipament.

Un acte de la iMAGInada a l'auditori del Camp de Mart
El Teatre Auditori del Camp de Mart serà el principal escenari d'aquest 2020 | La iMAGInada
 

En aquest sentit, en Manel ha instat a l'administració a què aquest fet no sigui  excepcional, com a mesura adoptada contra el coronavirus, el de celebrar actes culturals i festius dins el Teatre Auditori. «És un equipament molt potent, que és una llàstima que no s'aprofiti més i s'hi celebrin actes durant l'any», detalla l'organitzador.


Tot i això, des de La Imaginada també s'ha declarat la voluntat de «mantenir l'essència» del certamen, el de la vida al Camp de Mart  i als jardins, i ha informat que, a banda dels actes al Teatre Auditori, també han aconseguit concretar actes a l'aire lliure, com els  Sopars del Món, que van tenir una gran demanda des del seu anunciament.


«Amb la primera fase de llançament d'entrades, les invitacions es van esgotar en qüestió de dies. En 24 hores en vam vendre 1000, d'un total que ha acabat sent de  3000 entrades», relata, content, en Manel, que ha agraït la bona rebuda i les ganes dels assistents, tot i la pandèmia del coronavirus.

Colla Jove de Tarragona: «No treballem per tornar al més aviat possible, sinó per tornar de la millor manera possible»

Malgrat tot, un dels actes que no es podrà celebrar, per la seva concepció, és la  Diada Castellera  de Sant Magí. Els castells  són un esport de contacte on la poca distància entre els seus participants no només predomina, sinó que és ínfima. Aquest fet, no només a Tarragona, provoca que el món casteller s'hagi vist paralitzat, fins a nou avís.


Però, fer castells és quelcom més que enfilar-se un damunt de l'altre i tenir equilibri. L'expresident de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Dani Milà, ha explicat que, encara que enguany no hi hagi castells per Sant Magí, les colles hi seran molt presents. Hi haurà una retransmissió castellera adaptada, «amb les millors actuacions històriques de cada colla per Sant Magí», tot i que també activitats per «mantenir la pinya».

Imatge de la Diada Castellera de Sant Magí 2019
Tot i que enguany no hi hagi castells, les colles hi seran molt presents | TarragonaDigital
 

Segons detalla Milà, encara que enguany no es puguin fer castells, «hem de mantenir uns lligams socials». A banda dels castells, una colla castellera  és un  grup d'amics que comparteix emocions, riures, plors, alegries, tristeses i també moltes hores junts. «Si perdem tot això, ens costarà molt reactivar-nos quan hi puguem tornar», relata Daniel Milà.


Activitats per a la canalla, caminades, tallers, entre altres, són algunes de les activitats que la Colla Jove  està organitzant per mantenir la  pinya unida, mentre duri aquesta pandèmia, conscients que va per llarg. «No treballem per tornar al més aviat possible, sinó per tornar de la millor manera possible», es referma el casteller.


En aquest sentit, Daniel Milà ha valorat quina ha estat la posició de l'ajuntament, la de seguir donant valor als castells, encara que enguany per Sant Magí no hi hagi Diada Castellera. Hi ha moltes coses, molts actes i moments que no es podran reviure aquest Sant Magí 2020, però, del que es tracta és de mantenir l'essència, per mantenir viva  la ciutat.