Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Nanos de Tarragona.

El Seguici Popular de Tarragona es reinventa per celebrar una Santa Tecla marcada pel coronavirus

Els balls parlats es retransmetran per les xarxes socials | Les entitats volen mantenir el «compromís amb la ciutadania»

Dames i Vells de Tarragona.
Dames i Vells ha enregistrat els seus parlaments. | Àngel Ullate

El Seguici Popular de Tarragona es reinventa per Santa Tecla 2020. En una celebració marcada per la pandèmia del coronavirus, on diversos actes emblemàtics s'han cancel·lat, com la Baixada de l'Àliga de Tarragona, el Seguici ha decidit apostar per la 'via telemàtica' i retransmetran els parlaments dels diversos balls per la televisió i les xarxes socials.


Un dels participants del Seguici que va defensar des d'un bon principi l'enregistrament dels parlaments va ser el  Ball de Dames i Vells. Un dels seus representants, Joan Carles Blanch, opina que el paper del públic és important també per al Ball, però les restriccions de seguretat no han d'impedir que es pugui  representar.


Una de les altres entitats que també reivindica l'essència 'popular'  de Santa Tecla són els  Nanos Vells de Tarragona, que van descartar l'opció de traslladar el seguici al Camp de Mart, amb aforament i espai limitat. Un dels membres de la colla,  Jorge Pérez, explica que la retransmissió és «la millor manera d'acostar el Seguici a tots els tarragonins», en un moment en què això sembla difícil.

Balls parlats retransmesos per TAC12 i xarxes socials

Tot i les reticències d'algunes entitats en un inici, finalment el Seguici Popular  s'ha posat d'acord per retransmetre els parlaments a través de les xarxes socials i TAC12. Serà un dels pocs actes que realitzarà el Seguici, a banda d'algun acte individual, sempre amb la voluntat de «mantenir el caràcter popular  de les festes», com manifesta Jorge Pérez.


Segons els  Nanos Vells, aquest és l'esperit de la festa i de la cercavila del Seguici, que «no es podria entendre sense la gent» i, per tant, no tenia cap sentit traslladar-lo enlloc, com al  Camp de Mart, que l'aforament limitat i les restriccions farien perdre l'essència de la festa, el seu caràcter popular. «Nosaltres no tenim ball parlat, però estem contents que els que sí que en tenen l'hagin gravat perquè el vegi tothom», confessa Pérez.


En la mateixa línia apunta Joan Carles Blanch, del Ball de Dames i Vells, que no només reivindica una Santa Tecla per a tothom, sinó que afegeix que el Seguici compleix una «funció social», sobretot les Dames i Vells. «El nostre ball parlat critica els personatges del moment i se'n riu de fets que han passat durant l'any. En certa manera, complim una funció  de crítica i reivindicació», explica Blanch.

Un compromís amb la gent

De fet, les  Dames i Vells parlen del seu «compromís amb la gent» i expliquen que des de l'inici de la pandèmia es va parlar d'enregistrar el ball parlat per poder arribar a tota la població tarragonina. Tot i això, «si quan fas un gag no riu ningú, l'acte desllueix molt», explica Blanch, que ha avançat que per a l'enregistrament s'ha comptat amb la presència de 50 persones de públic.


En un espai obert, amb mascareta i mantenint la distància, com sempre, però complint amb aquell paper que té el públic també dins el Ball, que és el de riure i donar caliu als membres de l'entitat. Aquests també s'han hagut d'adaptar i portaran mascareta i una pantalla de protecció, però que amb prou enginy «també donarà el seu joc al ball» confessa, entre rialles, Joan Carles Blanch.

Reinventar-se per mantenir el vincle

Mesures excepcionals, per a moments excepcionals. Però el que és clar és que les entitats estan abocades a mantenir el  compromís  amb els tarragonins i amb els membres de cada grup. La junta dels Nanos Vells de Tarragona va ser renovada fa dos anys i, venint d'un període de poca activitat, amb la pandèmia s'ha hagut de  reinventar per mantenir el vincle amb la colla.


Després de diverses activitats a les xarxes socials, el passat 17 de setembre els Nanos Vells van celebrar el 'Sigues Nano per un dia', acte que habitualment es feia de manera presencial, però que ara s'ha hagut de transformar en un concurs d'Instagram, on els tres guanyadors van rebre un lot de marxandatge, en un acte a porta tancada i sense públic, només amb els guanyadors.


«Ens hem hagut de reinventar per pensar activitats per a la gent, sense córrer riscos», detalla Jorge Pérez. És el que toca. Aquest és el pensament d'alguns dels membres del  Seguici Popular de Tarragona,  reinventar-se per subsistir de la manera que es pugui, perquè tenen un compromís amb la ciutadania. Perquè ells també són Santa Tecla. I perquè, malgrat tot, és festa major.