El local de la Llibreria de la Rambla es troba en obres per acollir un altre negoci.

L'Ajuntament de Tarragona impulsarà una «Oficina de Comerç» per donar suport al sector comercial de la ciutat

La Rambla Nova de Tarragona viu un segon degoteig de tancament de locals que apropa el fantasma de l'anunciada desertització comercial del centre

A finals de primavera i inicis d'estiu d'enguany, els anuncis de tancament d'històrics de negocis del centre de la ciutat es van succeir un rere l'altre. Primer, la pastisseria Sanromà, al carrer López Peláez; després, el reconegut restaurant el Xamfrà del Fòrum i la gota que va fer vessar el got va ser l'anunci del tancament de Discos Arsis, una botiga de música amb 50 anys d'història i molt vinculada a la memòria sentimental dels tarragonins i tarragonines.

Ara, amb el Nadal a la cantonada, la plaga del tancament de locals s'ha situat al cor de Tarragona, a la seva artèria principal, la Rambla Nova.  La Xarcuteria Cuadras ha renunciat a arribar al centenari i ha fet públic que tanca aviat. La botiga d'Adolfo Domínguez, també.

La posició generalitzada és que aquests tancaments arriben per la presència de les grans superfícies comercials als afores de Tarragona. Tanmateix hi ha experts que no ho valoren d'aquesta manera. Així mateix, Pau Ricomà, el batlle de Tarragona, va guanyar l'alcaldia prometent, entre altres, millores per revitalitzar el centre com una de les possibles solucions pel comerç. Quin és el motiu pel qual tanquen els locals? Per què no arriben noves firmes? Té l'Ajuntament alguna proposta pel sector comercial de la ciutat?

«El tancament de negocis als eixos comercials cèntrics no és un fet ni nou, ni exclusiu de Tarragona»

La consellera de Comerç de l'Ajuntament de Tarragona, la republicana María José López, ha explicat a TarragonaDigital que «aquests tancaments no són una bona notícia. Tant pel tancament com per les càrregues afectives i emocionals que comporten per a un conjunt de la ciutadania».

López ha puntualitzat que  «cal tenir en compte que, per desgràcia, el tancament de negocis als eixos comercials cèntrics no és un fet ni nou ni exclusiu de la ciutat de Tarragona»  i ha avançat un reguitzell de mesures «per intentar revertir o mitigar aquesta situació».

Mary López y Toni Pérez-Portabella
Imatge d'arxiu de la consellera de Comerç i Esports, Mary López. | Cedida

Entre altres, la consellera republicana ha avançat que tenen esperances en «la imminent campanya de Nadal, que contemplarà diferents mesures de promoció i dinamització del comerç de la ciutat».

La novetat, però, és una altra: «crearem l'Oficina de Comerç que ha de permetre oferir un espai de referència perquè els comerciants i emprenedors puguin realitzar els tràmits i consultes amb l'administració».

«Aquesta oficina», ha afegit Mary López, «ha de proporcionar indicadors sobre l'evolució del sector comercial a la ciutat». Des de l'equip de govern municipal tarragoní també estan treballant en «l'elaboració d'un Pla Estratègic Comercial de Tarragona» i en l'impuls «de la futura Taula Estratègica de Desenvolupament Econòmic, que tindrà en la promoció del comerç al detall una de les seves prioritats».

ERC també ha recordat una de les seves propostes principal de la campanya electoral de les municipals del mes de maig: «la promoció d'un urbanisme amable que tingui cura de les zones de vianants, la il·luminació i neteja dels carrers, entre altres, i que afavoreixi el passeig dels carrers i zones comercials».

 

Les noves obertures arriben amb comptagotes

L'anunci de la Xarcuteria Cuadras que abaixava definitivament la persiana ha caigut com un gerro d'aigua de freda en milers de tarragonins que tenien a Cuadras com a part del paisatge permanent de la Rambla.

Un economista tarragoní, bon coneixedor del teixit econòmic de la ciutat, ha explicat a aquest mitjà que «crec que el senyor Cuadras ha de tenir una oferta de lloguer molt interessant perquè, si no és així, és difícil d'entendre que hagi renunciat a ser centenari». L'any vinent, l'any 2020, Cuadras hauria complert 100 anys servint a la ciutat.

El fantasma del tancament també planeja sobre una coneguda cafeteria de la part alta, de la Rambla, a tocar del Balcó. Alguns clients de Firmo's han explicat a aquest mitjà que «el propietari està molt cansat i el personal no li funciona. Es planteja seriosament tancar». El propietari del bar, amb més de 30 anys al número 5 de la Rambla Nova, ha negat a TarragonaDigital que tanquin: «marxem de vacances».

La Xarcuteria Cuadras de la Rambla Nova de Tarragona.
La Xarcuteria Cuadras de la Rambla Nova de Tarragona tancarà les seves portes a finals d'aquest mes. | TarragonaDigital

No tot són males notícies. Aquest dimarts, 19 de novembre, 'La Ciutat de Tarragona' avançava que el local de la Llibreria La Rambla, a tocar del Banc d'Espanya, acolliria una clínica dental. Des de fa dies es pot veure a operaris treballant a l'interior de l'establiment que va ser un referent cultural a Tarragona. Així mateix, un nou negoci de restauració ha pres el relleu del conegut restaurant Xamfrà del Fòrum, que va tancar fa poques setmanes.

El cor del problema: «lloguers molt alts i locals molt petits»

Però per què costa trobar firmes que s'animin a instal·lar-se a l'artèria urbana més noble de la ciutat de Tarragona? El propietari d'una de les gestories més destacades de la zona ha explicat a TarragonaDigital que «no conec a ningú que tingui interès per locals al centre de Tarragona. Fins i tot empresaris xinesos estan deixant els seus locals a la zona del centre. El motiu és que es demanen lloguers molt cars per locals petits».

Aquest gestor ha proposat als propietaris de locals que «redueixin expectatives pel que fa als preus del lloguer. És la principal fórmula perquè els locals tornin a ser interessants pels comerciants» i ha advertit que «la majoria d'iniciatives per a la creació de nous negocis són de majoria estrangera i es basen en negocis de poc valor afegit, com ara fruiteries o botigues de comestibles».

Dos locals comercials tancats a la plaça Corsini de Tarragona.
Dos locals comercials tancats a la plaça Corsini de Tarragona | Àngel Ullate