Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els joves tarragonins que volen allunyar-se del món dels assalariats

Formen part del programa Explorer de Tarragona Impulsa, tenen entre 18 i 31 anys i una idea de negoci al cap que volen fer realitat

Una quarantena d'alumnes formen part del programa d'emprenedoria Explorer al Tarragona Impulsa.
Una quarantena d'alumnes formen part del programa d'emprenedoria Explorer al Tarragona Impulsa. | Ángel Ullate

 

Una quarantena de joves tarragonins lluiten per allunyar-se del món dels assalariats. Per a fer-ho, han començat a formar part del programa Explorer, un curs formatiu dirigit al Tarragona Impulsa i enfocat a l'emprenedoria. Tenen entre 18 i 31 anys i una idea de negoci al cap. L'objectiu, desenvolupar-la i fer-la realitat. «El món de l'emprenedor és dur, però millor treballar dur per mi que no per un altre», asseguren. Tots cooperen, s'ajuden i treballen en equip, però només un dels participants guanyarà un premi de 3.000 euros i un viatge a Silicon Valley per conèixer el principal referent internacional en innovació. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

El programa Explorer, l'espai on les idees poden fer-se realitat

Ivan Plana, 24 anys, Constantí. Aitor Cortés, 18 anys, Alcover. Pier Paolo Chiti, 23 anys, Viderbo (Itàlia). Miquel Morralla, 22 anys, Valls. Valentina Sbocchia, 23 anys, Viderbo. Ells són cinc dels quaranta joves que formen part del programa Explorer. Hi han arribat després d'haver estudiat Antropologia  —el Pier i la Valentina—, Economia  —l'Ivan—, ADE  —en Miquel— o un Grau Superior d'esports —l'Aitor—.

El programa Explorer, antigament anomenat Yuzz, neix de la mà del Centro Internacional Santander Emprendimiento. A la ciutat es pot cursar al Tarragona Impulsa, l'àrea de l'Ajuntament dirigida a les empreses. Allà, dos dies a la setmana de 16.00 hores a 19.00 hores, tutors i mentors formen els alumnes i els guien perquè desenvolupin la seva idea empresarial. La coordinació va a càrrec de la tècnica Montse Llop, qui recalca que «la finalitat d'aquest programa és que comptin amb les eines necessàries per fer realitat el seu projecte».

Per a Llop, el més important és que els participants es formin i adquireixin coneixements en la matèria. L'èxit, diu, «no està assegurat» i, de fet, té clar que «busquem donar facilitats, eines, perquè l'empresa neixi o ara o dintre de deu anys». «No podem donar xifres del nombre d'empreses que han nascut aquí. Potser són poques, però  tots els participants que han vingut, s'han endut alguna cosa», manifesta. 

Montse Llop és la coordinadora del programa Explorer al Tarragona Impulsa.
Montse Llop és la coordinadora del programa Explorer al Tarragona Impulsa. | Ángel Ullate
 

Lletres i números, unides en l'emprenedoria

Tant se val si l'especialització s'ha fet en els números o en les lletres. Sigui Antropologia o Economia, l'objectiu dels alumnes del programa Explorer és engegar una idea de negoci. «He vingut aquí per formar-me, però també per tirar endavant la meva idea de negoci. Vull crear una cadena de restauració de menjar ràpid on la pasta i la pizza siguin les protagonistes», explica convençut Miquel Morralla. A la motxilla ja hi duu un Treball de Final de Grau enfocat a la cristalització de l'empresa, diversos cursos a la Universitat Oberta de Catalunya i el graduat en ADE.

L'Aitor Cortés és el més jove del curs. No ha passat per la universitat, però no li cal. «Fa molts anys que penso en idees per desenvolupar. No puc estar-me quiet. He vingut aquí per aconseguir crear un nou sistema d'entrenament per a 'gamers'», detalla. En la seva curta vida, Cortés ja ha estat capaç de cridar l'atenció de mitjans de comunicació i institucions. Fa tres anys, va ser el creador del «pallasso malèfic» d'Alcover, en un «experiment» per «demostrar que les xarxes socials, mal utilitzades, poden ser molt dolentes». Va treure un 10, però va crear temor i por entre els pares alcoverencs.

La Valentina, el Miquel, el Pier, l'Aitor i l'Ivan durant una classe del programa Explorer.
La Valentina, el Miquel, el Pier, l'Aitor i l'Ivan durant una classe del programa Explorer. | Ángel Ullate

 

La Valentina i el Pier són italians i han estudiat Antropologia. Van arribar a Tarragona al setembre i van endinsar-se en el programa Explorer per «aconseguir crear una plataforma de divulgació antropològica». Saben que la seva branca no s'acostuma a trobar en el món de l'emprenedoria, però volen crear el negoci per «oferir anàlisis antropològics qualitatius a les empreses»

La cooperació guanya a la competitivitat en el programa Explorer

Els quaranta joves que participen en el programa Explorer estan competint. Només un serà el guanyador d'un premi de 3.000 euros i d'un viatge a Silicon Valley (Califòrnia, EUA) per conèixer el principal referent internacional en innovació. Però això els importa poc, perquè tal com expliquen alguns dels alumnes, «ens retroalimentem, ens ajudem i compartim coneixements per aprendre». «No pensem que sigui una competició», recalquen.

El segon i el tercer classificat es faran amb un accèssit de 1.500 euros. A banda, tots competiran també en àmbit nacional, amb alumnes del programa d'altres ciutats. El primer podria guanyar 30.000 euros, el segon 20.000 i el tercer 10.000. «Amb el premi local poca cosa podrem fer, però 30.000 euros són una altra cosa», bromegen. 

El programa Explorer finalitzarà el mes de maig. Amb el d'enguany, ja fa sis anys que aquest projecte es pot cursar a Tarragona. Caldrà veure quin futur espera als participants i quines empreses acaben sortint a la llum. 

La Montse Llop parla amb alguns dels alumnes del programa Explorer.
La Montse Llop parla amb alguns dels alumnes del programa Explorer. | Ángel Ullate