Pla general del conjunt monumental del Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona

Les obres del Museu de la Necròpolis s'endarrereixen: no començaran abans de 2024

El ministre Miquel Iceta va anunciar que els treballs començarien aquest mes de gener, però els terminis no es compliran

Les obres per reobrir el Museu de la Necròpolis de Tarragona s'endarrereixen. Segons va anunciar a finals del mes de maig passat el ministre de Cultura, Miquel Iceta, els treballs de renovació de l'equipament cultural, tancat des de fa més de 30 anys, havien d'haver començat aquest mes de gener. La realitat, però, és que no serà així i les obres, pressupostades en 7 milions d'euros, no començaran abans de 2024.

La directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), Mònica Borrell, ha explicat que és «impossible» complir els terminis que va donar el ministre Iceta a causa dels processos administratius. Borrell ha assenyalat que durant aquest 2023 està previst que es faci la licitació del concurs d'idees i, «si tot anés bé», les obres començarien durant l'any 2024.

Uns treballs que permetran reobrir el Museu després de més de tres dècades tancat

La majoria de les actuacions previstes es faran a l'edifici del Museu de la Necròpolis, molt deteriorat pel pas del temps i la falta d'ús, ja que va tancar portes l'any 1992. En aquest sentit, s'instal·larà un aïllament a la coberta per millorar l'eficiència energètica, s'impermeabilitzarà el sostre i també s'eliminaran les barreres arquitectòniques.

Finalment, també es restauraran algunes parts de l'edifici, tant a l'interior com a l'exterior. Els treballs també inclouen la substitució de les plaques de fibrociment que cobreixen les tombes funeràries per unes més sostenibles i lleugeres, alhora que també es condicionarà tot el recinte de la Necròpolis. 

Els recursos econòmics previstos per finançar les obres, uns 7 milions d'euros, provenen del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i les actuacions s'han d'executar abans del juny del 2026.