Imatge de la cua de persones que esperen per vacunar-se el primer dia de funcionament del Palau d'Esports com a punt de vacunació massiva

Salut posa en marxa el punt de vacunació massiva del Palau d'Esports Catalunya de Tarragona

El Palau d'Esports Catalunya comença administrant dosis de Pfizer a persones de 70 a 79 anys

El Departament de Salut ha posat en marxa aquest divendres a la tarda el punt de vacunació massiva de Tarragona. L'espai escollit és el Palau d'Esports Catalunya, a l'Anella Mediterrània, amb capacitat per administrar fins a 21.000 dosis setmanals i fins a 24 espais de vacunació. Durant la primera jornada s'administraran 1.000 dosis i per aquest dissabte s'esperen 3.000 persones més. De moment, el col·lectiu escollit és el d'entre 70 i 79 anys, al qual se li subministrarà la vacuna de Pfizer. Tot i això, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha comentat que aquest aspecte canviarà en funció de les dosis que arribin a Catalunya. La consellera ha confiat que seguiran rebent vaccins, fet que permetrà mantenir un ritme alt de protecció de la població.

Vergés ha apuntat que organitzar espais com el del Palau d'Esports Catalunya «no és fàcil». «El més important és l'alegria amb la qual la gent se sent cridada. Se senten cuidats», ha emfatitzat. El pavelló s'ha obert a les quatre de la tarda i des del primer moment ja s'han format cues que fins i tot han arribat a fer la volta al recinte. Un cop a dins, els assistents han de passar per la zona d'administració per confirmar la seva presència i se'ls assigna un dels 24 punts de vacunació. Un cop han rebut la dosi han d'esperar-se quinze minuts en una zona adjacent on hi ha cadires separades entre elles per garantir la distància de seguretat. Si es troben bé, poden tornar a casa i si tenen alguna molèstia hi ha equips sanitaris preparats per atendre'ls.
 

Imatge d'Alba Vergés, Òscar Peris, Pau Ricomà i Ramon Descarrega observant com un ciutadà rep la vacuna de Pfizer.
Alba Vergés, Òscar Peris, Pau Ricomà i Ramon Descarrega observen com un ciutadà rep la vacuna de Pfizer. | Àngel Ullate

Aquest serà l'únic punt de vacunació massiva del Camp de Tarragona. Al país, n'hi haurà fins a sis. Vergés ha indicat que se n'obrirà un a Sabadell i que el de Fira de Barcelona entrarà en funcionament en els propers dies. A Girona, el punt intermig s'ampliarà.

A la regió tarragonina hi ha punts de vacunació intermèdia a Valls i Calafell, i «properament» se n'obrirà un altre a Reus. Tot i això, la consellera ha remarcat que «el principal espai és l'atenció primària», sobre la qual «continuarà pivotant la vacunació fins al final per arribar a tothom», ha assegurat.

Imatge dels compartiments dins del Palau d'Esports Catalunya on es duu a terme la vacunació massiva
L'interior del Palau d'Esports Catalunya, amb els compartiments on es duu a terme la vacunació massiva | Àngel ullatU

Arribada de vacunes

Durant aquest cap de setmana, al pavelló tarragoní s'administraran dosis de Pfizer a persones d'entre 70 i 79 anys. A partir de la setmana que ve hi haurà dies en els quals es posarà AstraZeneca al col·lectiu d'entre 60 i 69 anys. La consellera ha confiat que es pugui mantenir l'alt volum de vaccins subministrats en el futur, si bé això estarà condicionat a si arriben. «La nostra obligació és preparar-nos perquè si aquestes dosis hi són, les puguem administrar en temps i forma», ha subratllat. Tot i això, ha lamentat que nomes Pfizer estigui complint els terminis. «De Moderna, la setmana que ve no tenim clar si arribaran les 30.000 vacunes. D'AstraZeneca n'hem rebut 258.000, però no sabem res més. Anem a cegues, però creiem que la setmana que ve no n'hi haurà», ha pronosticat.

Finalment, ha lamentat els canvis en els protocols sobre les vacunes d'AstraZeneca. «Suposen inconvenients per als equips que estan organitzant» les vacunacions, ha afirmat. A més, ha reclamat «agilitat» al govern espanyol a l'hora de prendre decisions, arran de l'aplaçament sobre la decisió de si s'administra la segona dosi d'Astra Zeneca per fer un nou estudi. «Són puntades endavant que creiem que no ajuden a l'estratègia de vacunació», ha finalitzat.