Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El seguici «sembra» els futurs 'teclers' a les escoles de Tarragona

Acompanyem els Xiquets del Serrallo en un taller a l'escola Cèsar August

Un pilar de tres va tancar el taller dels Xiquets del Serrallo.
Un pilar de tres va tancar el taller dels Xiquets del Serrallo. | Gerard Recasens

 

Dilluns al matí de la setmana de Santa Tecla. A l'escola Cèsar August de Tarragona la canalla entra a l'escola entre cares de son i corredisses matineres. És una setmana especial i els més petits també ho saben:  la canalla també ansia Santa Tecla i, de fet, alguns d'ells vesteixen alguna de les samarretes de les festes, d'enguany o dels darrers anys. «Els nens ens expliquen com viuen les festes, els actes als quals han anat amb els pares durant el cap de setmana... viuen molt Santa Tecla», detalla Goretti González, tutora de segon de Primària.

Però aquest dilluns tecler és encara més especial. Els nens no assisteixen a cap acte de la Festa Major: és Santa Tecla qui va a les escoles, en un programa que es ve desenvolupant des de fa anys i en què els elements del seguici popular tarragoní visiten col·legis, llars d'infants i hospitals. Una manera d'arribar a totes les edats amb l'esperit de Santa Tecla.

Els Xiquets del Serrallo visiten l'escola Cèsar August

Al Cèsar August és un any especial. Després de rebre moltes de les bèsties del seguici, aquest curs visita l'escola, per primera vegada, una colla castellera: els Xiquets del Serrallo. «És una manera d'apropar la cultura popular a l'escola i que els nens la visquin i ajudin a fer gran Tarragona», explica la directora del centre, Blanca Carrión. Assisteixen al taller els alumnes que cursen entre primer i quart de Primària. Tota una experiència per a molts d'ells que, tot i conèixer el món casteller, poden fer, fins i tot, algunes proves.

Elena Guzmán és castellera dels Xiquets del Serrallo i és la persona que dirigeix els tallers que imparteixen els del barri mariner. «Obrim les portes del nostre local i de la nostra entitat, perquè tenim ganes d'implicar-nos amb la ciutat i amb la canalla de Tarragona», comenta, just abans de començar el primer dels tallers. Guzmán els explica qui són els Xiquets del Serrallo, què és una colla castellera, quantes n'hi ha a Tarragona, la nomenclatura castellera i la indumentària de l'activitat. Petites nocions que acaben amb instruccions bàsiques per pujar. I, qui vol, ho prova.

El seguici «sembra» els futurs 'teclers' a les escoles de Tarragona

La canalla que s'hi atreveix és molta i els més petits xalen, mentre que d'altres aplaudeixen les primeres aletes dels seus companys. El pati és una olla de grills. «Qualsevol cosa que signifiqui sortir de l'aula els encanta, però si a més està relacionada amb Santa Tecla i amb la ciutat, encara més», explica una de les tutores de tercer de Primària, Ana Martín. Una desena de castellers dels Xiquets del Serrallo ensenyen als nens què han de fer per pujar i conviden, als més interessats, a apropar-se a la colla. «I acabem amb un recordatori clau: els castells només es fan a la colla castellera, mai a l'hora del pati i sense adults», els diu, insistentment Elena Guzmán.

Pel que fa als castells, l'escola ja els treballa com a unitat didàctica a quart de Primària. Els alumnes d'aquest curs són els darrers a fer l'activitat. Durant l'any treballaran tots els aspectes i els valors que es desprenen del fet casteller. Esverats i entusiasmats per l'activitat, la canalla del Cèsar August torna a l'aula amb la llavor teclera sembrada. Gràcies a la feina del seguici popular, picant pedra entre els més petits, Santa Tecla té una pedrera inacabable.

Els alumnes de primer cicle de l'escola Cèsar August, participant en el taller dels Xiquets del Serrallo.
Els alumnes de primer cicle de l'escola Cèsar August, participant en el taller dels Xiquets del Serrallo. | Gerard Recasens

 

La canalla de l'escola, atenta a les explicacions de la colla serrallenca.
La canalla de l'escola, atenta a les explicacions de la colla serrallenca. | Gerard Recasens

 

Elena Guzmán, dels Xiquets del Serrallo, conduint el taller, dirigit en aquest cas als alumnes de cicle mitjà.
Elena Guzmán, dels Xiquets del Serrallo, conduint el taller, dirigit en aquest cas als alumnes de cicle mitjà. | Gerard Recasens