La consellera Inés Solé i l'alcalde Pau Ricomà amb el cartell de Santa Tecla 2021

La Santa Tecla d'enguany recupera la part més tradicional amb el retorn del Seguici

La Festa Major de Tarragona dona el tret de sortida a la celebració dels 700 anys de l'arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat

Tarragona recuperarà aquesta Santa Tecla els actes més tradicionals de la mà de les entitats del Seguici. Segons ha explicat l'Ajuntament de Tarragona, durant la Festa Major tarragonina el Seguici Popular tornarà a actuar. Així mateix, també es podran veure els balls parlats i les representacions de Dames i Vells, la Moixiganga i el ball de Sebastiana del Castillo.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que ha presentat el programa de festes amb la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, ha explicat que «ens trobem novament —i per segon any consecutiu— amb una Santa Tecla extraordinària, que hem adaptat, amb una suma d’il·lusió i responsabilitat, a les circumstàncies de la pandèmia de la Covid-19».

En aquest sentit, Ricomà ha afegit que «es tracta de la Santa Tecla de la recuperació de la nostra part tradicional, la qual podrem reviure de manera adaptada a la situació, gràcies al treball de tots». L'alcalde ha demanat «un cop més, la complicitat de la ciutadania per, durant aquestes setmanes prèvies a la festa, avançar en la vacunació i, en conseqüència, en la immunitat de grup». 

Les representacions del Seguici, en un escenari a la plaça de la Font

El Seguici actuarà enguany dalt d'un escenari a la plaça de la Font. Tots els elements mostraran els seus millors balls un per un i en l'ordre habitual, fent la seva entrada a plaça acompanyats de la Banda Unió Musical. Seran cinc tandes de lluïment que tindran lloc els dies 22 i 23 de setembre. Prèviament, el 19 de setembre, el Seguici petit farà dues representacions.

Cada passi acollirà 800 espectadors, que s'organitzaran per taules en grups bombolla d'un màxim de 6 persones. Per assistir-hi, caldrà reserva prèvia d'invitació i cada persona podrà reservar un màxim de 6 entrades (els menors de 3 anys, no necessitaran entrada). En aquest sentit, la consellera Solé ha explicat que «no son les circumstàncies que haguéssim desitjat».

Les representacions dels balls parlats del Ball de Diables, d’en Serrallonga, de Pastorets, de Gitanes i Dames i Vells, que enguany celebren el seu 40è aniversari, també actuaran, de manera excepcional, dalt d'un escenari a la plaça de la Pagesia. Així mateix, també es podrà gaudir de la Moixiganga i del ball de Sebastiana del Castillo.

Àngel Òdena, pregoner de Santa Tecla

Com ja s'havia anunciat, Àngel Òdena i Roser Olivé seran dos dels protagonistes d'aquesta Santa Tecla, homenatjats com a pregoner i perpetuadora de la festa respectivament. La Crida i el Pregó repetiran l'esquema de l'any passat i, per una banda, la Crida es farà a les muralles de la ciutat. Per altra banda, el Pregó tornarà a celebrar-se al balcó principal de l'Ajuntament.

Un altre nom destacat aquest any serà el del Retaule de Santa Tecla que, en plena celebració dels seus trenta anys, el 50è aniversari de l’Esbart Santa Tecla i els 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat, torna per representar la vida, la conversió i el martiri de santa Tecla amb un nou concepte i encaix escènic a la Catedral. 

Els castells també seran protagonistes

Got i les circumstàncies, els castells tindran el seu protagonisme per les festes de Santa Tecla. Les quatre colles castelleres de la ciutat, juntament amb l’Ajuntament de Tarragona, treballen perquè hi hagi presència castellera el 23 de setembre, diada de Santa Tecla.

A banda, una taula rodona i una exposició commemoraran els 15 anys de la diada del Primer Diumenge tot repassant les fites viscudes, les colles participants i l’evolució d’una actuació que s’ha convertit en imprescindible en el calendari casteller. 

Zoo, Cultrum, Roba Estesa i Balkan Paradise Orchestra sonaran per Santa Tecla

El Teatre Auditori del Camp de Mart tornarà a ser el centre neuràlgic de Santa Tecla, amb Zoo com a gran concert de festes. Els valencians estaran acompanyats de la banda tarragonina de fusió Cultrum, que presentaran el seu tercer disc, 'Avui'. També Roba Estesa i Balkan Paradise Orchestra ompliran el Teatre Auditori del Camp de Mart amb la seva fusió de folk, rumba catalana, cúmbia i mestissatge.

La xaranga Tocabemolls celebrarà el seu 10è aniversari també en aquest emblemàtic escenari i acompanyada dels (H)istrionis Teatre tot presentant el seu espectacle 'Toca Bemoll!'. La Banda Unió Musical de Tarragona també tindrà el seu espai al camp de Mart.

Barraques 2021 adapta també la seva proposta i es trasllada al Teatre Auditori del Camp de Mart. Enguany engegaran amb el projecte musical dels Fetitxe 13, seguit de la mà dels Tremenda Jauría.

Engega la celebració de la Santa Tecla 700 

El programa de les festes d’enguany donarà el tret de sortida a la celebració dels 700 anys de l’arribada a Tarragona de la relíquia del Braç de Santa Tecla. En aquest marc, se celebraran diverses activitats per contribuir al coneixement i la divulgació de les festes. Una de les propostes serà l’espectacle 'La llum de Santa Tecla', una intervenció artística creada per a l’ocasió per Antoni Arola. 

La Catedral acollirà Els Ministrers del Consell Municipal de la ciutat de Tarragona presentant 'Thecla 700'. La proposta inclou un repertori sonor de músiques festives, rituals i religioses entorn de la celebració dels 700 anys d’història de la festa. 

Un altre dels actes destacats serà l’estrena del documental '700 anys i un dia', de David Aymerich, on a través de les persones que integren el Seguici Popular es mostrarà una visió particular de les festes. 

El Teatre Metropol, acollirà també el debat 700 Tecles, de la mà del periodista i també fester Albert Mercadé. Així mateix, els Mercats de Tarragona proposen commemoraran l'efemèride amb la ruta guiada '700 anys per llepar-se els dits'.

Finalment, dues visites guiades explicaran pels carrers de la Part Alta la història de la patrona de la ciutat des de l’edat mitjana fins als nostres dies; i, a través de la Xarxa Santa Tecla, descobrirem quina era la sanitat i la salut dels tarragonins el 1321.

L’estand de festes 

Des de l’11 de setembre fins al dia de la Mercè, el vestíbul del Teatre Tarragona acollirà l’habitual estand de Festes, l’aparador festiu i el punt d’informació de les festes de Santa Tecla 2021.

Com a novetat, aquest any es poden reservar i comprar els productes oficials de les festes de Santa Tecla de manera virtual a ‘La botiga de les festes de Santa Tecla’, dins de l’aplicació Som Comerç TGN Market. 

Reserva d'invitacions i venda d'entrades 

Seguint la normativa sanitària, moltes de les activitats de Santa Tecla tindran reserva prèvia. Tota la informació està recollida a www.tarragona.cat, i TGN agenda. Les dates de reserva i venda d’entrades son: 

  • Activitats de La Terrasseta - a partir del 26 d'agost a les 12 h a www.laterrasseta.com 
  • Espectacles de pagament - A partir del 31 d’agost a les 11 h a  entrades.tarragona.cat 
  • Actes gratuïts amb reserva prèvia (excepte Tandes Lluïment Seguici) - A partir del 8 de setembre, a les 11 h a  entrades.tarragona.cat 
  • Tandes Lluïment Seguici, Balls Parlats i Dames i Vells - A partir 10 de setembre, a les 11 h a  entrades.tarragona.cat 
  • Espectacles de la Sala Trono - A partir del 16 de setembre a www.salatrono.cat