Pla general dels representants de les entitats defensores del delta de l'Ebre que convoquen concentracions per reclamar la mobilització de sediments a l'Ebre

«Sediments, ja!»: Organitzen concentracions per exigir la baixada de sediments a l'Ebre

Tenen previst manifestar-se a les portes de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona

El pròxim 28 de novembre es duran a terme dues concentracions per part de les entitats defensores del delta de l'Ebre.

Amb el lema de  'Sediments, ja!', s'acostaran a la subdelegació del govern espanyol a Tarragona  per exigir que el Pla Hidrològic de conca del riu Ebre (PHE) contempli l'opció d'obrir els desguassos de les comportes dels embassaments, amb la intenció d'augmentar el volum de sediments que arriben al territori.

Escassetat de sediments

Gràcies a la mobilització de l'entitat per portar a la capital tarragonina l'acció reivindicativa, podran «ensenyar el tipus de sediments» que volen que baixi pel riu. Matilde Font, de la PDE  ha afegit que «a veure si es donen per assabentats».

Les entitats defensores estan preparant al·legacions per al nou PHE, i les presentaran abans del 22 de desembre, la data que han fixat. Creuen que realment no aborden el problema «real» del delta de l'Ebre, que no és cap altre que l'escassa arribada de sediments.

És per això que, a banda de la manifestació a les portes de la subdelegació del govern el 28 de novembre a les 10 hores, dues hores més tard seguiran la concentració al parc fluvial de Deltebre. Tanmateix, aquestes no seran les úniques protestes abans del dia 22 del mes que ve.

Uns objectius clars i prioritaris

L'acció reivindicativa és «clara i senzilla». Volen que el Ministeri per a la Transició Ecològica i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), incloguin al PHE accions immediates que puguin permetre l'obertura dels desguassos de les comportes de les preses dels embassaments, on queden estancats els sediments que baixen riu avall.

Per les entitats defensores, aquestes mesures són «primordials» per salvar el territori, i exigeixen que la primera prova es faci a l'embassament Riba-roja, l'últim gran pantà abans del Delta, suposant un «primer pas» en l'obertura dels més de 190 embassaments que hi ha a la conca.

Pla contrapicat dels portaveus de les entitats defensores del delta de l'Ebre que convoquen concentracions per reclamar la mobilització de sediments a l'Ebre

Segons ha explicat Jordi Pares, portaveu de l'Associació Sediments, les comportes a l'embassament de Riba-roja estan a la meitat de la presa. «Seria fàcil obrir, deixar passar l'aigua que arrossegaria sediments. És un buidatge, però el cost és que aquesta aigua no turbinarà i Endesa  no farà negoci», ha afegit acusant l'empresa elèctrica.

Falta de voluntat política

Les entitats defensores creuen que aquesta gestió no és «tècnicament complicada», però es tracta d'una qüestió de falta de voluntat política del govern espanyol i la CHE i recorden que els científics saben que el Delta «té prou recursos per ell mateix per salvar-se» si es comença a prendre mesures immediatament.

Les entitats defensores que es concentraran el pròxim 28 de novembre a Tarragona i després al Deltebre han animat a la ciutadania a participar en les manifestacions i no acceptar un PHE que assumeix la disminució del 20% de les aportacions del riu Ebre al Delta pel canvi climàtic.