Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del simulacre al Port de Tarragona

Simulacre d'accident químic al Port de Tarragona per un vessament de metanol

L’exercici ha consistit en resoldre una emergència a causa d’un vessament de metanol al tanc d’un vaixell atracat al Moll de la Química

Imatge del simulacre al Port de Tarragona
Els bombers del Parc Químic durant el simulacre al Port de Tarragona | cedida

El Port de  Tarragona, Tepsa i Protecció Civil han dut a terme aquest divendres, 15 de novembre, un simulacre d’emergència al Moll de la Química. L’exercici ha consistit en el suposat sobreeiximent d’un tanc de l’empresa Tepsa durant la descàrrega del vaixell, amb el conseqüent vessament de 13.183 quilos de metanol. Aquesta suposat accident ha obligat a activar el Pla d’Autoprotecció del Port de Tarragona (PAU) a nivell 2, així com el PLASEQCAT i el Pla Interior Marítim (PIM) en fase d’alerta.

Al simulacre hi han participat efectius dels Bombers de la Generalitat, Protecció Civil de la Generalitat, bombers del Parc Químic, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i mitjans sanitaris del PrevenPort, d’Activa Mútua, el Centre de Coordinació i Salvament (CCS), la Capitania Marítima, Salvament Marítim, Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil del Port i la Policia Portuària del Port de Tarragona en coordinació amb la terminal portuària Tepsa.

La primera acció, evacuar es treballadors i donar l'avís

La intervenció ha començat quan a la terminal portuària TEPSA s’ha detectat el vessament de metanol, fent activar el seu pla d’autoprotecció i PIM. La primera actuació ha sigut evacuar tot el personal que estava operant a la cubeta afectada i confinar-lo a l’edifici d’operacions. A continuació, Tepsa  ha donat el senyal d’alarma i l’avís al telèfon d’emergències 112, al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i al Centre de Coordinació i Vigilància del Port de Tarragona (CCV), que  han avisat als serveis d’emergència previstos en els diferents plans activats.

Després de rebre l’avís, l’equip del Parc Químic del Port i Parc Químic Sud i els Bombers de la Generalitat han acudit a les instal·lacions per controlar el vessament, recollir les restes del residu i analitzar la situació per gestionar els possibles efectes. Alhora, el Centre Coordinació de Salvament (CSS) ha enviat una embarcació al lloc de l’incident per comprovar si existia vessament al mar. Per altra banda, Activa Mutua i SEM s’han presentat a les instal·lacions amb l’ambulància i s’han preparat per si fos necessària alguna d’assistència tècnica.

Els Bombers de la Generalitat, un cop al lloc del succés amb una bomba urbana pesada i un vehicle de comandament, han dirigit les tasques d’intervenció des del CCA i han establert una zona calenta de 50 metres. Posteriorment, coordinats amb els bombers del Parc Químic i l’empresa, han revisat la instal·lació i han garantit la seguretat a l’interior i exterior de la zona de l’accident.

Pel que fa als Mossos d’Esquadra, han liderat el grup d’Ordre i conjuntament amb la Policia Portuària i Guàrdia Urbana de Tarragona i han garantit el control de trànsit, definint els controls d’accés i zones de seguretat ciutadana a l’exterior. El Sistema d’Emergències Mèdiques ha activat un vehicle de comandament que s’ha coordinat amb els serveis sanitaris del Port a través del Centre de Comandament Avançat (CCA) i la Sala Regional del SEM. En aquest simulacre no hi ha hagut cap ferit.

Port de Tarragona, Tepsa i Protecció Civil de la Generalitat realitzen amb èxit un exercici d’emergència al Moll de la Química
Port de Tarragona, Tepsa i Protecció Civil de la Generalitat realitzen amb èxit un exercici d’emergència al Moll de la Química | cedida

Protecció Civil ha activat el PLASEQCAT

Protecció Civil ha participat al simulacre amb tècnics d’operacions territorials del servei de Tarragona, així com el personal de guàrdia del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil. El CECAT, un cop avaluada la informació de l’incident, ha activat el PLASEQCAT en fase d’emergència. En aquest cas concret, el CECAT no ha fet sonar les sirenes d’avís a la població perquè no hi havia afectació sobre la població més enllà de les instal·lacions del port.

El personal de l’operativa territorial de protecció civil s’han incorporat al Comitè Tècnic Assessor del PAU de l’Autoritat Portuària i al Centre de Comandament Avançat (CCA). Un cop rebut l’avís d’activació del PLASEQCAT, dos tècnics del Grup de Control Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat s’han encarregat de fer el seguiment del núvol tòxic i la seva avaluació per determinar l’afectació sobre la població i el medi.

Aquest simulacre ha pretès estudiar i analitzar diferents aspectes. Per una banda la capacitat de resposta, coordinació i organització en la presa de decisions en incidents d’aquesta índole. Per altra banda, coordinar els diferents plans que s’activen en aquests casos i comprovar el bon funcionament de les comunicacions durant les actuacions.