España, a l'esquerra de la imatge, fa la compra a gent gran de la zona que són població de risc

Els veïns, la barrera solidària que els barris de Tarragona han aixecat contra el coronavirus

Les entitats veïnals estan cridades a tenir un paper fonamental en la fase de la crisi econòmica de la Covid-19

El  coronavirus  ha sacsejat el dia a dia de la ciutat de Tarragona i de tot el territori. L'interès informatiu s'ha centrat, com és normal en una situació de  pandèmia, en la resposta sanitària. En l'àmbit social s'ha parlat dels balcons, escenari de la  vida social  de Tarragona durant el confinament més estricte.

Ara bé, s'ha deixat de banda els  barris, part indispensable per entendre Tarragona. Més enllà del centre, la vida a Ponent o al nord de la ciutat, s'ha vist també afectada pel coronavirus. Per saber com han viscut aquesta experiència, ens hem apropat a Sant Salvador, Campclar i Tarragona centre. Volem conèixer com ho han viscut i què els hi preocupa en aquesta fase de desconfinament.

El desconfinament és una etapa en la qual les  associacions de veïns estan cridades a tenir un paper important, com a detectors de les necessitats de la classe mitjana greument afectada per la crisi econòmica generada pel coronavirus. Per poder complir amb aquest paper, el primer grup de l'oposició a la plaça de la Font, el PSC, ha proposat mantenir la mateixa quantitat econòmica que l'any passat pel que fa a les línies de subvencions destinades a les entitats veïnals.

«El veïnat ha sigut, en general, molt responsable»

Interblocs Sant Salvador
L'associació de veïns de Sant Salvador ha detectat que alguns veïns de la zona d'Interblocs no han respectat el confinament. | Tarragona Digital

L'exregidor de Ciutadans a l'Ajuntament de Tarragona, Pedro Sánchez, és una persona fortament lligada als seus barris, Sant Ramon i Sant Salvador. Sánchez, també vicepresident de l'associació de veïns de la zona, ens explica el punt de vista de l'entitat: «El coronavirus  ha tingut un  impacte molt fort. Nosaltres continuem amb la mateixa manca de coneixement sobre el tema que a l'inici de la pandèmia i també vivim la situació amb la mateixa  incredulitat  que a l'inici de l'estat d'alarma». 

«L'associació», ha afegit Pedro Sánchez, «s'ha posat a  disposició del veïnat  per a qualsevol necessitat. Els veïns de més edat, a través de les xarxes socials, ens han traslladat les seves inquietuds. A alguns d'ells els hem visitat perquè ens donessin la llista de la compra i els hi poguéssim portar menjar a casa».

«Vull afegir que el veïnat, en general, ha sigut molt responsable. Ara bé, a  Interblocs, que és una zona on, fins i tot, la policia entra poc, hem tingut casos d'inconscients que s'han dedicat a  reunir-se, igualment, sense respectar el confinament».

«Guardem a la memòria, el record dels veïns que no han pogut superar aquesta maleïda pandèmia»

Paco Morcillo, president de l'associació de veïns de  Campclar, ens presenta a Rosa España, la dona que porta la botiga d'alimentació que hi ha als baixos del domicili de Morcillo. España s'ha dedicat aquestes setmanes a portar la compra  a casa de la gent gran, del grup de risc, perquè no haguessin de sortir al carrer. «També molts fills s'han bolcat  amb els  pares, ja grans, per portar-los el menjar» afegeix aquest líder veïnal de Ponent.

Paco Morcillo vol que recordem que «molts veïns han donat un cop de mà, des de casa,  fent  mascaretes que després han repartit entre el veïnat». Morcillo té sempre present, «guardem a la memòria», a «aquells veïns de tota la vida del barri que no han pogut superar aquesta  maleïda  pandèmia. Desitgem que tot plegat acabi aviat i recuperem la normalitat».

Al centre, preocupats per la dificultat per mantenir la distància de seguretat

«Les mesures preses han tingut una resposta molt positiva al centre de Tarragona. Et poso un exemple: hem pogut gaudir de tenir el  cotxe a prop de casa durant dos mesos» explica Núria Sabat, presidenta de l'associació de veïns de Tarragona centre. Les facilitats per trobar plaça d'aparcament, en una zona de molt difícil aparcament, són fruit de la decisió de  suspendre la  zona blava durant moltes setmanes d'aquest estat d'alarma.

Imatge de gent asseguda a les terrasses de la plaça Corsini de Tarragona en el primer dia de la fase 1
Els veïns de la zona cente de Tarragona es mostren preocupats pel fet que les terrasses puguin tenir més espai durant el desconfinament | Àngel Ullate

«També», afegeix Sabat, «ens ha agradat molt que la Rambla Nova sigui per a vianants i ens plantegem si aquesta mesura no es podria fer estable. Les  dificultats per mantenir la  distància de seguretat  les patim i, en concret, i per posar un exemple, a la passera que et porta a la platja, on la gent no respecta les indicacions per circular».

«Un altre  obstacle per mantenir la distància de seguretat és la decisió de donar  més espai per a les  terrasses als locals de restauració. Entenem la difícil situació que travessen però fer per vianants certes zones, com ara el carrer Governador González, Unió o Fortuny, farà que els  veïns no tinguin  espai  per a circular. Hem de reivindicar l'espai pels veïns» manifesta la presidenta de l'associació de veïns de Tarragona centre.

Núria Sabat no vol acabar sense recordar que «anem cap a l'estiu i si els locals tindran més terrasses, els veïns  no podran viure de la sorollada  que hi haurà al carrer, hauran de tancar les finestres quan més necessari és tenir-les obertes, per la calor».