Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un dipòsit de CLH

El Suprem ratifica l'anul·lació del POUM de Tarragona aprovat el 2013

El tribunal reitera que es va obviar un informe estatal «substancial»

La secció cinquena de la sala del contenciós del  Tribunal Suprem  ha ratificat  la sentència  dictada el 2018 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·lava íntegrament  el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tarragona  aprovat el 2013, segons ha avançat el 'Diari Més'.

[predef]telegramtgndigital-604[/predef]

En una sentència dictada el 26 d'octubre a la qual ha tingut accés l'ACN, els magistrats desestimen  els recursos  de cassació presentats per l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat contra aquesta resolució, que deriva d'un recurs interposat  per l'empresa Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH). El Suprem insisteix que a l'hora d'elaborar el planejament es va ometre l'informe previ estatal en matèria d'hidrocarburs, considerat un tràmit «substancial».

El POUM  de 2013 qualificava els terrenys  on s'ubica la companyia CLH  com a  sòl urbà no consolidat a ordenar mitjançant un pla de millora urbana -el PMU 40-. La finalitat era convertir l'ús industrial existent en terciari a la zona confrontant amb el polígon Francolí i residencial a la zona que toca al riu, més pròxima a la ciutat. També es preveia regenerar la façana fluvial, adequar-hi un parc públic lineal i construir-hi un pont, entre d'altres.

L'Ajuntament estudia la sentència

La sentència del TSJC, però, destacava que les previsions en relació amb les instal·lacions d'emmagatzematge d'hidrocarburs líquids podia afectar l'exercici de les competències estatals per les connexions que té aquesta empresa amb la refineria, la xarxa nacional d'oleoductes, el moll i la gavarra del port de Tarragona, a més de la seva proximitat a les principals vies de comunicació. 

Concloïa el TSJC que la de CLH és una ubicació estratègica, tant per a la recepció de productes com per a la seva distribució i connexió amb terceres empreses logístiques, atesa la proximitat amb la refineria, una estació de bombeig que serveix d'enllaç amb la xarxa nacional d'oleoductes, amb el punt d'entrada i sortida del combustible per via marítima i amb els principals eixos viaris.

En la resolució dictada l'octubre passat, el Suprem conclou que hi ha afectació  en les  competencials estatals en matèria de planificació d'hidrocarburs atès que l'ordenació concerneix, almenys, «a les previsions relatives a instal·lacions de transports i emmagatzematge de productes petrolífers». Aquesta afectació, afegeixen els set magistrats de la sala, determina el caràcter preceptiu de l'informe de l'administració estatal en matèria d'hidrocarburs. L'Ajuntament de Tarragona està valorant la sentència i estudiant l'afectació que genera.