La consellera de Cultura, Inés Solé, a la Tabacalera

Tabacalera reobre portes aquest dissabte amb diverses propostes culturals

Aquest dissabte s’inauguren el cicle En Dansa i la instal·lació Dimonis, de cabosanroque

La conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona reobre l’edifici de Tabacalera aquest dissabte i fins a principis de desembre amb diverses propostes culturals. Per una banda, l’espai Tabacalera torna a acollir el cicle En Dansa i, per una altra, el Mòdul 6 acull la instal·lació 'Dimonis', de cabosanroque, de la mà de Mèdol Centre d’Arts Contemporànies.

Aquest dijous, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha visitat l’espai on s’estan acabant d’ultimar els preparatius per a la doble estrena d’aquest dissabte. En aquest sentit, ha assenyalat que «després de desencallar el passat estiu aquest edifici històric amb la primera edició del cicle En Dansa, ara tornem a omplir-lo de vida».

Solé ha comentat que «ens fa especial il·lusió poder ser avui aquí, en primer lloc per què és un reclam de la població des de fa molts anys i era una de les nostres fites amb la nostra entrada al govern». La consellera de Cultura ha afegit que «calia fer-ho, com ho hem fet, adaptant-nos a la situació, fent de la necessitat virtut i aprofitant totes les opcions possibles».

Entrades exhaurides per a les dues primeres funcions del cicle En Dansa

Aquesta edició de tardor de En Dansa, que arriba amb les entrades exhaurides per a les dues primeres funcions, s’estrena aquest dissabte 19 de novembre amb 'Formicaio' de la companyia La Im.perfecta i 'Ying yang, the balance' amb la companyia Vols. La segona cita serà el 3 de desembre amb 'Pequeños Enclaves libres' de la companyia Evohé i 'Un viatge a París' de la companyia Expans’Art.

Aquest hivern, el cicle En Dansa s’expandirà també cap a la Part Alta i el 21 de gener, amb l’Antic Ajuntament com a punt de partida, es podrà veure 'Lucía – Apocalipsi – Pietà' de la companyia La Dama i, el 3 de febrer, 'Latidos' amb el Ballet Amaia Dorronsoro. Les dues actuacions es combinaran en un recorregut per diferents espais ocults de la Part Alta sota el guiatge de Nemesis arqueologia i difusió cultural.

Mèdol envaeix el Mòdul 6 amb 'Dimonis'

D'altra banda, Mèdol Centre d’Arts Visuals envaeix el Mòdul 6 de Tabacalera a partir d’aquest dissabte per presentar la instal·lació 'Dimonis', una producció del grup de música experimental cabosanroque. El local, que va servir de magatzem fins que va tancar la fàbrica l’any 2005, ha estat condicionat per acollir l’últim muntatge destacat de la programació de Mèdol per aquest 2022 i s’incorpora així al mapa d’espais culturals de la ciutat.

La consellera Solé ha dit que «l’arranjament per a usos culturals de l’antic magatzem era una de les grans i històriques reivindicacions ciutadanes». Encara que el Centre d’Arts tingui la seva seu principal a Casa Canals, part de la seva activitat es desenvolupa en altres espais de la ciutat per tal de contribuir a la disseminació de la cultura.

«Aquesta primera activitat de Mèdol a Tabacalera neix amb la voluntat que el Mòdul 6 esdevingui un espai cultural de continuïtat i pugui acollir futures activitats des d’una perspectiva contemporània. Avui reobrim les portes i això ens marca l’inici d’un camí, una nova aventura que iniciem aquest dissabte. Hem engegat la màquina perquè a poc a poc vagin passant coses en aquest espai», ha dit Inés Solé.

La instal·lació 'Dimonis' apropa al visitant al Jacint Verdaguer més desconegut tot endinsant-se en les notes que va prendre entre 1890 i 1893, quan participava com a mossèn en sessions d’exorcisme en un pis del barri del Born, a Barcelona, i fa d’aquells fets una nova interpretació artística. El resultat és una gran instal·lació sonora i plàstica de cabosanroque estrenada el 2020 i ara en itinerància a Catalunya.

Arranjament de la Tabacalera

Des de la conselleria de Cultura de l’Ajuntament s’estan duent a terme uns exhaustius treballs previs de condicionament de tot l’espai tant exterior com interior de l’edifici consistent en neteja, jardineria així com la col·locació de senyalització dels espais accessibles i recorregut de les diferents activitats i circulació dels públics.

Tal com ha explicat la consellera Inés Solé, «es tracta d’un edifici que porta molts anys abandonat i requereix diferents tasques per tal d’adequar-lo a poc a poc – i ha conclòs – perquè no mori un lloc, se l’ha de dotar de vida i això mateix és el que estem fent des del Consistori».

També s’ha treballat en tot un pla de seguretat per tal de condicionar la zona utilitzada i fer viable la circulació del públic assistent a l’activitat de manera segura i controlada.