Imatge de La Riojana, el local nocturn ubicat a la carretera N-340.

Tanca La Riojana, l'última casa de barrets de l'N-340 a Tarragona

Nascut als anys seixanta, el local era l'últim d'un seguit d'establiments que tocaven a la carretera | La poca rendibilitat econòmica, la jubilació de la propietària i les cessions infructuoses dels últims anys són les causes del tancament

Tanca les portes per última vegada el darrer local de prostitució  de la carretera N-340 a Tarragona. La Riojana atura la seva activitat després de sis dècades, en què va passar de ser un bar de carretera freqüentat per camioners a un local que oferia serveis de prostitució. Així ho ha avançat el 'Diari de Tarragona', que explica en una peça els motius del tancament.

Els motius del tancament: poca rendibilitat i fi d'un llarg cicle

Més enllà de la pandèmia  de la Covid-19, que l'encarregada del local explica que ha passat factura, ha arribat la fi d'un cicle que s'ha allargat seixanta  anys. La propietària ha arribat a l'edat de jubilació, i donada la poca rendibilitat  dels últims anys, ha decidit desfer-se del local, segons informen fonts de l'establiment. De fet, fa un parell d'anys la propietat va llogar el local, però el negoci va resultar infructuós, fet que n'ha acabat precipitant la venda.

Les fonts del negoci assenyalen també l'exigència que es demana a un local d'aquest tipus, i asseguren que ja hi ha persones interessades en adquirir l'establiment. Tot i això, l'Ajuntament de Tarragona estaria dificultant el traspàs del negoci.

El club La Riojana, ubicat d'esquena al mar a la vora de la rotonda ubicada entre les urbanitzacions dels Boscos de Tarragona i Monnars, va néixer els anys seixanta. Originalment, era tan sols un local nocturn per a camioners, beneficiat per la proximitat a una carretera concorreguda pels transportistes. Tanmateix, a petició dels mateixos clients, el bar, anomenat La Riojana pel fet que la fundadora era nascuda a la Rioja, es va convertir en un prostíbul.

La Riojana era l'últim d'un seguit de prostíbuls situats a la vora de l'N-340

Passades dues dècades del nou segle, La Riojana era l'últim establiment d'aquest tipus. Però circulant per la carretera  N-340 anys abans es podien veure diversos locals de prostitució, situats en direcció a Coma-ruga i Torredembarra. Al nucli vendrellenc hi havia el local Hawai, que fou enderrocat i traspassat l'any 2017. Al límit dels termes municipals de Torredembarra i Creixell s'hi trobava el local Havana, els darrers propietaris del qual van estar implicats en un cas de frau i blanqueig de capital, l'any 2015.

En paral·lel a aquests delictes, l'altre local torrenc, el Lapsus, també va ser perseguit per la justícia un any després. L'Audiència de Tarragona va jutjar sis persones acusades d'explotar sexualment diverses noies d'origen brasiler al club, a qui pagaven els vols d'avió i enganyaven. Els asseguraven que arribaven a Catalunya per a treballar com a cambreres o ballarines, però les obligaven a prostituir-se.

Entre els acusats, s'havia teixit una xarxa d'explotació i trànsit de les dones des del Brasil, delictes dels quals els responsables es lucraven econòmicament. Aquell, de fet, no va ser el primer cas en què el local es va enfrontar amb la justícia.