La identitat, tan individual com col·lectiva, es construeix a través de la imatge. Això, traduït, vol dir que tot tarragoní i tarragonina fa un petit somriure d’orgull quan recorda la seva ciutat a ‘La gran familia’ lluint amb Alberto Closas i José Luís López Vázquez. Més de 55 anys després, qui es dedica a continuar construintidentitat tarragonina és la Tarragona Film Office, unitat de l’ajuntament de Tarragonaadscrita a la regidoria de Turisme.
TarragonaDigital ha parlat amb Inma Rodríguez, regidora de Turisme, i Txell Roig, coordinadora de la Tarragona Film Office, sobre el funcionament d’aquesta; la relació entre la indústria audiovisual i la turística; i els beneficis per Tarragona de tenir una film office. Cal recordar que Tarragona és la primera ciutat deCatalunya, fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, en rebre filmacions.
«La Tarragona Film Office ajuda a fer marca Tarragona»
«A Tarragona, s’ha volgut aprofitar la film office com una eina molt potent de projecció i promoció de la ciutat. O sigui, a més d’estimular la creació cultural i la indústria cultural, lligada al món del cinema i a la indústria audiovisual, estem convençuts que l’activitat de la Tarragona Film Office té un retorn directe i indirecte molt important per Tarragona, ajuda a fer marca Tarragona» declara la regidora de Turisme de l’equip de govern tarragoní Inma Rodríguez.
Sobre el retorn indirecte, des de la Tarragona Film Office expliquen a TarragonaDigital que ser una ciutat ‘film-friendly’ implica «fer valdre la destinació i el seu patrimoni històric per part de produccions televisivesde ficció que puguin tenir una gran audiència i repercussió i així fer augmentar el nombre devisitants a casa nostra». «Però és que a més a més», afegeix la regidora, «avui en dia l’emissió no mor, continua viva a les xarxes socials i només cal fixar-se al nombre de seguidors, en diferents xarxes socials, que té per exemple ‘Joc de Trons’».
‘Joc de Trons’ es va desplaçar a gravar a Girona però al sud, a Tarragona, tampoc anem mancats de grans produccions. Txell Roig, coordinadora de la Tarragona Film Office, recorda que «l’emissió de la Catedral delMar, la sèrie que ara es pot veure a Tv3 i que va estrenar primer Antena3, amb 4 capítols rodats a la platjade Tamarit, ha generat que després un mitjà de comunicació hagi fet una ruta de les localitzacions de la Catedral del Mar, entre les quals hi ha Tamarit, i un portal immobiliari, el més important de l’Estat, ha recollit possibles allotjaments a les localitzacions de la Catedral del Mar».
Des de Turisme citen «un estudi britànic que mostra que el 36% dels visitants internacionals, i l’11,6% dels nacionals enquestats a les localitzacions afirmen que la principal motivació de la seva visita va ser unaproducció audiovisual, per haver-la vist al cinema o a la televisió». Inma Rodríguez explica que «és una tendència que creix a tot el món i que constitueix un element essencial de promoció de nombrosos països: el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona treballa en aquesta línia que ens reforça i ensprojecta».
Així doncs, i per resumir la manera de treballar de la Tarragona Film Office, Roig parla del cercle virtuós de l’economia dels rodatges: «localització; producció i comercialització de projectes audiovisuals; i difusió internacional de les localitzacions que es converteixen en el millor reclam pel turisme audiovisual».
Rodatges de 2018
«Enguany, i pel que fa al mateix període de l’any passat, diria que estem en un nombre semblant de gravacions a Tarragona. Ara bé, no podem saber si acabarem l’any per sobre o per sota respecte 2017 perquè no sabem quantes gravacions ens arribaran en els mesos que queden» diu Txell Roig. Durant aquest 2018, Tarragona ha sortit a la televisió de Malàisia; al canal France 5, en un programa amb 650.000 espectadors d’audiència; a un altre programa de destins turístics del canal Globosat Brasil i a Bèlgica, a la RTL, davant una audiència de 200.000 espectadors.
Roig destaca, entre les gravacions fetes, la de l’anunci de l’iPhone X per Rússia, «per la quantitat d’efectes que tenia i que es va gravar al Port de Tarragona. El Port sempre ens facilita la nostra tasca si no intervé en l’activitat portuària», i un espot per una empresa de llums alemanya que es va gravar al Palau Firal i de Congressos i que va deixar 80.000 euros a la ciutat. Els protagonistes de l’espot? «No es poden dir perquè la nostra és una tasca discreta i subjecta a confidencialitat però sí que són coneguts» respon la coordinadora de la Tàrraco Film Office.
Així doncs, si algun dia es troben a algun rostre famós de Hollywood per Tarragona no se sorprenguin, la responsabilitat de tenir-los a la ciutat és de la film office. I sí d’aquí a 50 anys s’emocionen en veure l’anunci de l’iPhone X per Rússia i reconèixer el port no s’emprenyin si els seus néts se’n riuen, segur que vostè també se’n reia de l’avi, i l’àvia, orgullosos de veure Tarragona a ‘La gran familia’.