Pla obert d'un dels personatges romans i del públic que han participat en una de les activitats organitzades per Tarraco Viva que s'ha fet a l'amfiteatre romà de Tarragona.

Tarraco Viva recupera les seves habituals dates de celebració i es durà a terme durant aquest mes de maig

Patrimoni preveu tirar endavant un modificatiu de crèdit

Bones notícies pels amants de la història  i, en concret, de la història romana. El primer festival  de recreació romana de l'Estat, Tarraco Viva, es tornarà a celebrar, enguany, a les seves habituals dates de celebració: el mes de maig. Així ho ha confirmat a TarragonaDigital el conseller  de Patrimoni  de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo. Cal recordar que l'any passat, amb motiu de la pandèmia, Tarraco Viva va traslladar la seva programació al mes d'octubre. 

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Pinedo ha explicat que «plantegem l'edició  d'enguany molt semblant a la de l'any passat. Apostarem pel format físic, no deixarem de banda el digital, mantindrem  aforaments controlats  i totes les mesures sanitàries possibles». «Creiem», ha afegit el regidor responsable de l'àrea de Patrimoni, «que l'any passat, tot i les condicions que vam viure, Tarraco Viva va ser un èxit. Així doncs, repetirem la gestió, i organització, de l'any passat, tot desitjant que enguany, ja ho veurem al maig, pugui haver-hi més aforament».

Preguntat el motiu pel qual han recuperat les dates habituals, a mitjan mes de maig, per celebrar el festival, Hermán Pinedo  ha respost que «enguany tornem a aquestes dates perquè creiem el festival  Tarraco Viva té molta més força a mitja primavera». 

«Un modificatiu de crèdit» per fer front a la retallada

A finals de l'any passat, el ple de l'Ajuntament de Tarragona  va aprovar, amb el suport de la coalició de govern, així com dels socis externs, Junts i la CUP, els comptes municipals de la ciutat per aquest 2021: 163 milions, amb un augment del 35%, respecte a 2019, pel que fa a la inversió pública. Tot i que semblen xifres marejants, a ningú se li escapa que l'any pandèmic  va ser un any horrorós per les finances de les administracions públiques. Per aquest motiu, la conselleria de Patrimoni  va haver de treure la tisora. 

En principi, el festival de Tarraco Romana ha patit una retallada  important al seu pressupost. Ara bé, segons Pinedo, té una explicació: «Sí, s'ha rebaixat l'aportació econòmica, però com ha passat a altres àrees o amb altres projectes de l'Ajuntament. Tot plegat és perquè, a desembre de 2020, la situació econòmica era força dolenta i havíem de retallar. Vam prioritzar  aquells projectes d'inicis d'any i els que es duen a terme a partir de la primavera, i endavant, vam preveure ampliar  les seves partides  pressupostàries a partir d'un modificatiu  de crèdit». 

El modificatiu de crèdit de Tarraco Viva  ja estaria «demanat», segons Hermán Pinedo, «i es preveu que estigui llest entre els mesos de març i abril. Més o menys per aquestes dates és quan es podrà fer el modificatiu de crèdit necessari per a l'edició  d'enguany». 

85% de l'aforament total

L'any pandèmic, Tarraco Viva va arribar a la seva XXII edició. Ho va fer amb un doble programa d'actes, presencials i digitals, i desenvolupant una temàtica molt oportuna per l'ocasió: resiliència i solidaritat a l'antiga Roma. El festival, que va haver de fer-se a l'octubre perquè al maig l'Estat es trobava sota un confinament estricte, va tancar amb bones xifres d'ocupació: Al voltant del 85% de l'aforament total, arribant gairebé al 90% durant el primer cap de setmana i baixant el segon, el 17 i 18 d'octubre de 2020, al 78%. 

Enguany, el festival tornarà a les seves dates habituals  i entre això, i el paper de les vacunes, bàsic per a la normalització postpandèmica, és d'esperar que la XXIII edició de Tarraco Viva sigui, gairebé, com era abans del coronavirus. Els amants de la història, i de Tarraco, ho valoraran.