Els figurants i experts que han participat en l'acte de cloenda de la XXIII edició de Tarraco Viva

Tarraco Viva tanca una XXIII edició d'èxit: Gairebé 8.000 entrades venudes i actes exhaurits

L'acte de cloenda recrea el judici fictici de l'assassinat de Juli Cèsar, sentenciat pel públic

Amb prop de 8.000 localitats venudes i la majoria dels actes exhaurits, Tarraco Viva tanca la XXIII edició plena d'èxit. El certamen, dedicat a 'Els Idus de març', ha comptat amb més de 220 activitats, la majoria en format presencial, amb la mort de Juli Cèsar i la fi de la República Romana, com a eixos centrals. Els organitzadors n'han destacat la fidelitat del públic envers el festival romà i el seu interès en les propostes programades. En la cloenda, davant d'unes 600 persones, s'ha recreat el judici fictici de l'assassinat de Juli Cèsar. Després de les explicacions dels experts, el públic ha votat majoritàriament a favor de condemnar els autors de la seva mort.

Al voltant d'un 85% d'ocupació

La satisfacció d'aquesta edició del Tarraco Viva la mostra les paraules del director, Magí Seritjol: «Estem molt contents, la gent ha respost magníficament, no ens ho esperaven», afirma. Així mateix, justifica que un dels motius principals de la bona rebuda sigui la temàtica de l'edició tractant un dels temes més «punyents», com el magnicidi més famós de la història, l'assassinat de Juli Cèsar. Enguany, l'organització va posar a la venda 10.000 entrades, de les quals s'han venut prop de 8.000 localitats. Tot i que encara no són les dades finals, Seritjol ha destacat que s'ha registrat al voltant d'un 85% d'ocupació.

«És una molt bona dada, la gent s'ha bolcat; hem fet un festival molt contingut i prudent, potser ens equivoquem, però penso que és el que havíem de fer perquè encara estem en pandèmia», ha valorat el director del festival romà. Seritjol confia que l'any vinent amb un major nombre de persones vacunades, el certamen podrà recuperarà «una certa normalitat». Amb tot, el director només ha avançat que programaran «coses meravelloses» de cara la pròxima edició.

Per la seva banda, el conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha recordat que en vuit mesos s'han organitzat dos certàmens —a l'octubre es va recuperar l'edició de l'any passat ajornada per la pandèmia—, i ha qualificat «d'èxit» aquesta edició. «Estem contents i orgullosos del festival que tenim, amb més ganes de fer més Tarraco Viva i d'aprendre més de la història del nostre passat», ha dit. En aquest sentit, considera imprescindible seguir apostant per la cultura i el patrimoni per tal que aquests esdevinguin «impulsors de la recuperació econòmica de la ciutat».

En aquesta ocasió, l'organització ha programat actes en nous espais patrimonials de la ciutat, com ara a les escales romanes de la torre dels Advocats i a les noves graderies del circ de la plaça dels Sedassos, o bé en altres municipis com Cambrils, Constantí, Vila-rodona o Altafulla. Hermán ha assenyalat que una de les lliçons apreses durant aquesta crisi sanitària ha estat aprofitar més els emplaçaments a l'aire lliure.

En paral·lel, ha recalcat que seguiran apostant per la via digital per difondre el contingut històric durant tot l'any. De fet, per segon any, les activitats s'han pogut seguir en línia. La nova web de Tarraco Viva ha aconseguit més de 10.000 visualitzacions dels actes publicats i ha rebut prop de 140.000 visites en els darrers quinze dies.

Els figurants que han participat en l'acte de cloenda de la XXIII edició de Tarraco Viva
Gairebé 8.000 entrades venudes i la majoria dels actes exhaurits | ACN

Participació del públic en la cloenda

Sota el títol d''Alliberadors o assassins? Judici als conjurats que van eliminar Cèsar', la cloenda ha aplegat unes 600 persones aquest diumenge a la tarda a l'auditori del Camp de Mart de Tarragona, en l'acte amb més afluència de públic de tot el certamen. Figurants i experts han recreat el judici, fictici, per condemnar els assassins  de Juli Cèsar. En la recreació, s'han explicat i reflexionat sobre els fets que van provocar l'assassinat del cònsol romà.

També s'han donat arguments al públic perquè votessin a favor de condemnar els conjurats o bé d'absoldre'ls de les 23 punyalades que van causar la mort del Cèsar. Finalment, a través de les xarxes socials, els assistents  han decidit que es va tractar d'un assassinat i no pas d'un tiranicidi i han votat majoritàriament a favor de la condemna  dels principals implicats.