Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els figurants que han recreat com eren unes eleccions en l'època dels romans en la cloenda del festival de Tarraco Viva

Tarraco Viva tanca amb una recreació que simula unes eleccions romanes

La pròxima edició se centrarà en el treball i l'alimentació, com a fil argumental

Els figurants que han recreat com eren unes eleccions en l'època dels romans en la cloenda del festival de Tarraco Viva
Els figurants que han recreat com eren unes eleccions en l'època dels romans en la cloenda del festival de Tarraco Viva | ACN

El festival Tarraco Viva ha tancat aquest diumenge la 21a edició amb la recreació de la 'Comitia' davant de gairebé unes 500 persones al Recinte Firal del Palau de Congressos de Tarragona. El públic ha contemplat com eren les eleccions en temps dels romans i ha copsat que els candidats es presentaven individualment i sense una ideologia política. En la cloenda han participat una seixantena de figurants i membres d'entitats. Durant les dues setmanes de certamen, s'han programat més de 400 actes que han reivindicat el paper de les ciutats en l'antiguitat. Els organitzadors ja han avançat que el treball i l'alimentació seran la temàtica central de l'edició de l'any vinent.

El director del festival romà, Magí Seritjol, amb les seves explicacions ha conduït la recreació històrica sobre com es desenvolupaven uns comicis en temps dels romans. Ha detallat aspectes com qui podia concórrer a les eleccions i com es feia la campanya electoral o bé les votacions. Segons el director, encara existeixen moltes similituds amb els comicis actuals, com és el fet que llavors també hi havia 'lobbys' de pressió. Ara bé, entre les diferències, ha precisat que els candidats no responien a cap partit ni ideologia. "No prometien res, sinó que senzillament deien que eren dignes de la cosa pública, era una qüestió de prestigi", ha subratllat.

Durant els quinze dies de festival, s'han celebrat debats, conferències, recreacions, tallers familiars i gastronòmics i visites guiades, entre d'altres. En total, 427 actes en els quals han participat prop d'un miler de persones de la ciutat. De fet, Seritjol ha destacat que Tarragona és l'única ciutat d'Europa que compta amb vuit grups de reconstrucció històrica i que això converteix Tarraco Viva en un certamen de referència europea. «Som pioners en una manera de divulgar la història en viu i amb bons materials didàctics», ha expressat. En aquest sentit, ha remarcat que estan teixint aliances per crear una xarxa europea de festivals romans amb el certamen francès Arelate i la fira alemanya de museus del parc arqueològic de Xanten.

Una altra de les línies de treball amb les quals el festival continuarà serà el foment dels grups de recreació entre els estudiants d'ESO i Batxillerat. En aquesta edició, s'han doblat les activitats dirigides aquest col·lectiu. «Busquem pedrera, gent que s'enganxi a la divulgació de la història de la nostra ciutat», ha dit Seritjol. A banda, gairebé 3.100 nens i nenes vinguts d'arreu han participat de les activitats escolars programades al Recinte Firal. Per tot plegat, l'organització ha fet un balanç molt positiu i només ha assenyalat que la pluja va obligar a suspendre algunes de les activitats previstes del divendres del primer cap de setmana.

El treball i l'alimentació, protagonistes de l'edició de l'any vinent

En la cloenda del festival també s'ha donat a conèixer la temàtica de la 22a edició de Tarraco Viva, que girarà entorn del treball i l'alimentació en temps dels romans. L'organització encara no ha dissenyat la programació, però ha avançat que el fil argumental mostrarà com es guanyaven la vida els romans i com produïen i distribuïen els aliments. Segons Seritjol, és important saber que en aquella època qui controlava el preu dels aliments, controlava l'economia.