Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
TarracoWiki

La TarracoWiki deu anys després: el contingut arxivat i la pàgina web desactivada

L'Ajuntament de Tarragona va aturar el projecte de Viquipèdia tarragonina fa divuit mesos i tot indica que no es reprendrà | El servei tenia més d'un miler d'articles i gairebé 1.200 usuaris registrats

TarracoWiki
La TarracoWiki va pujar-se a la xarxa l'any 2010. | Tarragona Digital

 

El passat 15 de juliol va fer deu anys que l’Ajuntament de Tarragonaanunciava la creació de la TarracoWiki. En aquell llunyà 2009, mitjançant un comunicat de premsa, el govern municipal explicava la proposta de Viquipèdia tarragonina, de la que no queda res, perquè es va desactivar el febrer de 2018.

 

Aquest projecte, impulsat conjuntament des del consistori tarragoní, a través de la Xarxa de Telecentres, i el Departament d’Educació de la Generalitat, tenia l’objectiu d’omplir internet amb continguts tarragonins a través del model col·laboratiu de la tecnologia ‘wiki’. És a dir, una enciclopèdia multimèdia de contingut exclusivament local.

 

A finals del mes d’abril de 2010, la TarracoWiki es va llençar a la xarxa, sent l’aleshores alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, l’encarregat de donar el tret de sortida, penjant la seva biografia. Era el primer mandat de qui va ser batlle socialista, que llavors governava en coalició amb Esquerra Republicana de Catalunya.

 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

 

La iniciativa va tenir ressò, les escoles hi van prendre part des de bon començament i, durant anys, els tarragonins la van fer seva, incorporant articles de temàtica local fins a superar el miler. 

 

Presentació TarracoWiki
Imatge de la presentació de la TarracoWiki, l'any 2010. | Cedida

 

Deu anys després, el projecte està desactivat, arxivat i sense previsió de retorn. Tot i això, encara es pot accedir a bona part de la informació de la TarracoWiki mitjançant el servei Wayback Machine, una base de dades que recopila còpies de pàgines webs. 

 

Cal recordar, però, que no va ser el govern Ricomà el que va tancar la TarracoWiki. Va ser el febrer de 2018, amb PSC i PP al govern de la ciutat, sent una decisió de l’àrea de Serveis Centrals, Economia i Hisenda, de la que depenia el Departament d'Informàtica.

 

Web desactivada des de fa un any i mig

Segons s’explica a la Memòria de la Secretaria General de l’Ajuntament de Tarragona de l’any 2018, en referència a la TarracoWiki, «es va realitzar una còpia dels continguts existents i es va desactivar la pàgina web per estar desactualitzada i amb tecnologia obsoleta».

 

Fonts consultades de l’Ajuntament de Tarragona han confirmat aquesta informació a ‘Tarragona Digital’, assegurant que «fa un any i escaig es va decidir aturar el servei de la TarracoWiki, perquè hi havia molt poc ús i la tecnologia emprada estava obsoleta».

 

TarracoWiki
Article de la TarracoWiki sobre la Font d'en Garrot, consultat mitjançant el servei Wayback Machine. | Tarragona Digital

 

En un principi es va pensar que l’aturada seria temporal, però tot sembla indicar que serà definitiva. «Avui dia, amb les eines que existeixen, no surt a compte replantejar el projecte», indiquen les fonts municipals consultades per aquesta redacció.

 

Així mateix, des del consistori tarragoní han afegit que «en el seu moment era innovador i tenia sentit, però actualment, amb els recursos existents i que la Viquipèdia permet publicar continguts de Tarragona, ja no».

 

Més d'un miler d'articles i prop de 1.200 usuaris registrats

En el moment de la seva desactivació, la TarracoWiki comptava amb més d’un miler d’articles relacionats amb Tarragona, més de 1.600 fitxers i prop de 1.200 usuaris registrats. Així mateix, les estadístiques consultades reporten més de cinc milions de visualitzacions.

 

 

A banda de satisfer la curiositat i ampliar els coneixements sobre Tarragona d’aquells que la consultaven, moltes escoles de la ciutat utilitzaven la TarracoWiki per treballar amb els alumnes treball col·laboratiu, noves tecnologies i recerca d’informació local. Un recurs que, des de fa un any i mig, ja no tenen.