Imatge d'una de les reconstruccions històriques de les jornades Tarragona 1800 a la Casa Canals

Un viatge al segle XIX: Tornen les jornades Tarragona 1800

La capital tarragonina recupera aquest cap de setmana aquesta cita amb la història amb més d'una quinzena d'activitats

Tarragona viatja aquest cap de setmana a les primeres dècades del segle XIX amb la celebració de la novena edició de les jornades de divulgació històrica Tarragona 1800, que tornen al programa cultural de la ciutat després que la pandèmia obligués a suspendre l'edició de l'any passat. La cita, que se celebrarà entre el 19 i el 21 de novembre, està organitzada pel Patronat Municipal de Turisme i l’associació Projecte Tarragona 1800.

Els dos organitzadors de les jornades de recreació història tenen enguany la col·laboració el Museu d’Història de Tarragona, l’Associació Retrofuturista Nautilus, l’Associació Fusiliers-Chasseurs de Madrid i el Cos Històric dels Mossos d’Esquadra.

Totes les activitats del programa són gratuïtes, amb limitació en l'aforament i obligatorietat d'utilitzar mascareta en interiors. Les entrades es poden reservar al web de Tarragona Turisme i al correu electrònic infotgn1800@gmail.com.

Vida quotidiana i societat a la Tarragona d'entre 1800 i 1815

Les jornades d'aquest 2021 se centraran a divulgar la via quotidiana i la realitat social de la Tarragona del període 1800-1815, uns anys que van estar marcats per la Guerra del Francès i la Guerra de la Independència Espanyola. En aquest sentit, a través de diverses activitats s'explicarà com vivien els tarragonins de fa 200 anys de manera didàctica i cultural.

En aquest sentit, la recreació tocarà, entre altres àmbits, la cultura, la gastronomia i els costums. Tot un fresc del dia a dia de la ciutat, amb diferents espais emblemàtics com escenaris, que també posarà sobre la taula el que va suposar per Tarragona el sotrac de l'any 1811, amb el setge i l'assalt de les tropes napoleòniques.

Un dels escenaris emblemàtics serà la Casa Canals, un habitatge noble que s'ubica al carrer de Granada, que acollirà, entre altres activitats, conferències, recreacions històriques o concerts de música de l'època. Així mateix, dissabte i diumenge, la Casa Canals estarà oberta per a tots aquells que vulguin visitar-la.

La conferència inaugural, aquest divendres a l'Espai Turisme

La programació, que es pot consultar en el següent enllaç, inclou més d'una quinzena d'activitats, amb conferències, tallers, recreacions històriques i un concert. L'acte inaugural d'enguany se celebrarà aquest divendres 19 de novembre, a les 19 hores a l'Espai Turisme, amb la conferència 'El segon setge de Tarragona: un intent d’alliberament hispanobritànic el 1813', a càrrec d'Adam Quigley.

Una de les novetats d'aquesta edició és l'oportunitat de conèixer el sistema de xifratge que s'utilitzava a l'època amb la conferència 'El Wi-Fi de Bonaparte. El sistema de telegrafía en tiempos de Napoleón', a càrrec de l’Asociación Fusiliers-Chasseurs de Madrid.

Així mateix, també tindrà un paper rellevant el Cos Històric dels Mossos d’Esquadra, que explicarà quina va ser l’actuació del cos durant la Guerra del Francès.

La moda a la Tarragona de principis del segle XIX

El Saló de ball de la Casa Canals serà escenari d'una retrospectiva del vestuari femení dels primers anys del segle XIX, que anirà a càrrec de l'especialista Ana de la Cruz, de l’Associació Retrofuturista Nautilus. La cita, aquest dissabte a la tarda, es completarà amb un repàs a la vestimenta dels soldats de Napoleó, a càrrec de l’Associació Fusiliers-Chasseurs de Madrid.

La programació també inclou un taller de monedes de l'època i una conferència sobre com vivien entre batalla i batalla els ciutadans dels primers anys del segle XIX, amb el títol 'Passatemps entre batalles. Els jocs de cartes a principis del segle XIX'.

Un concert de música de l'època posarà el punt final a les jornades

Les reconstruccions històriques continuaran tenint un pes important en les jornades, amb 'Ida y vuelta, de Pepe Botella al Deseado', un diàleg entre dos veterans de bàndols oposats, a càrrec del Projecte Tarragona 1800, que es farà al saló de Ball de la Casa Canals dissabte 20 de novembre a les 13 hores.

El mateix dissabte a la tarda, els jardins de la Casa Canals seran l'escenari d’una instrucció tàctica de la Guerra del Francès que anirà a càrrec de l’Asociación Fusiliers-Chasseurs de Madrid i el Projecte Tarragona 1800.

La cloenda de les jornades Tarragona 1800 arribarà diumenge 21 de novembre a les 13 hores al jardí de la Casa canals, amb un concert de pifres i tambors que interpretaran música de l'època.