Imatge de la presentació dels actes del Dia Internacional de les Dones a Tarragona

Tarragona reivindicarà el Dia Internacional de les Dones amb 26 actes

La programació, que va arrencar aquest 1 de març, s'allargarà fins al 16 de juny

Tarragona reivindicarà el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, amb 26 actes que completen una programació que ja es va iniciar aquest passat 1 de març i que s'allargarà fins al pròxim 16 de juny. El programa d'actes, amb conferències, tallers, música o teatre, inclou activitats organitzades per l’Ajuntament de Tarragona, entitats, sindicats, associacions feministes i partits de la ciutat.

La consellera de Feminismes i LGBTIQ+ de l'Ajuntament de Tarragona, Cinta Pastó, ha estat l'encarregada de presentar els actes del 8-M a la capital tarragonina, destacant que «la programació té un caràcter conscienciador sobre la feina que es fa des de diferents entitats i col·lectius en favor de la igualtat entre homes i dones».

En aquest sentit, Pastó ha afegit que el programa també «vol ser un aglutinador d’aquesta tasca al voltant d’un dia reivindicatiu que ens recorda any rere any que s’està fent molt, però que queda molt per fer». La cap de Polítiques d’Igualtat, Montse García, ha explicat que «el caràcter multidisciplinari del programa ens recorda que la igualtat es treballa des de molts àmbits i des de diferents prismes i tots són necessaris».

L'autocura i la creació d'espais segurs

La coordinadora del Servei d’Informació i Atenció a les Dones, Thaïs Germà, ha destacat la diversitat de propostes i el concepte d’autocura com a una de les línies de programació destacades. Al voltant del que el programa defineix com a «eina d’empoderament per a la dona», la conselleria de Feminismes i LGBTIQ+ ha programat per al 10 de març al Palau Firal i de Congressos l'esdeveniment 'Dona, estima’t fort', a càrrec de Ruth Jiménez i Verónica Soto.

En aquest àmbit, també es durà a terme l’acció de carrer 'Jutja’t menys, acaricia’t més' (5 de març) de Creu Roja Joventut de Tarragona, i el cicle 'Construint les autocures' del Servei Municipal de Joventut, amb diferents sessions fins al 12 d’abril.

La creació d’espais segurs també serà una línia de sensibilització i conscienciació dins la programació de 2022. El programa inclou una sessió de defensa personal (8 de març); la taula rodona 'Creem espais segurs: compartim creences i experiències' (8 de març); i una marxa exploratòria per detectar aspectes urbans, com l’enllumenat, relacionats amb la perspectiva de la seguretat a l’espai públic (9 de març).

La cultura també té un espai en la programació

El teatre serà un dels plats forts del programa, amb la representació el 7 de març de 'Cigarreras' —basada en l’obra d’Emilia Pardo Bazán 'La Tribuna'—. Aquesta peça teatral reivindica una figura controvertida i contradictòria, però molt suggestiva i de capital rellevància en el feminisme i la literatura de finals del s. XIX i principis del s. XX; i de 'Under the Pelucas', a la Sala Trono, els dies 11, 12 i 13 de març.

També en l'àmbit de la cultura, se celebrarà una sessió de contacontes que trenquen estereotips de gènere a la Biblioteca Pepita Ferrer de Torreforta, on també hi ha programada l’activitat 'Històries de dones a ritme de bolero'. Finalment, l'Espai Jove Kesse acollirà el concert d’Ellas Music Band, el dia 4 de març, i l’anunci del 22è Concurs Relats de Dones i el 5è Concurs de Còmics per la Igualtat.

Actes institucionals: reivindicació i reconeixement

La programació del 8-M també inclou diversos actes institucionals que reivindiquen la igualtat i alhora reconeixen la tasca de diferents persones al voltant d’aquesta lluita. En aquest sentit, el 8 de març, a les 11 hores, es lliuraran els punts de llibre Tarragonines a María José Figueras, Encarnación i Raquel Quílez i Rosa Mallol.

El mateix 8 de març es llegirà el manifest institucional a la porta de l’Ajuntament de Tarragona a partir de les 13 hores. Finalment, el 12 de març, Raquel Quílez rebrà el XVI Premi Montserrat Bertran en reconeixement de la seva labor social.