La celebració d'una revetlla de Sant Joan

Tarragona recupera la normalitat de Sant Joan: foc, revetlla i moltes activitats

També ha programat diverses iniciatives per aquest de juny i el Corpus i el Dia Internacional de la Música

Tarragona recupera la normalitat de la celebració de Sant Joan. La revetlla és una de les festes populars més arrelades al territori i tornarà a tenir com a protagonistes les fogueres, les revetlles i, en especial, els grups de foc tarragonins, que reprenen la seva activitat amb tota l’esplendor.  

Els representants dels grups de foc tarragonins han acompanyat l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, en l'anunci del programa d'actes de tot el mes de juny, en general, i de Sant Joan, en particular. Un mes on també hi haurà el Dia Internacional de la Música i el Corpus.

Tal com ha destacat l’alcalde, «donem la benvinguda a l’estiu recuperant el carrer i les places amb tota la força i el caliu de les nostres entitats». Ricomà ha agraït a tots els grups de foc «el treball constant i silenciós dut a terme des de les entitats durant la pandèmia; ara és el moment de tornar en ple rendiment».

Així, recuperant els seus eixos vertebradors de foc, música i castells durant el 23 i el 24 de juny, la ciutat tornarà a viure una celebració de Sant Joan amb tots els ingredients.  

Activitats prèvies a Sant Joan

Les activitats començaran el pròxim dissabte 18 de juny. Torna la fira Aproxima't que, de la mà de la Sageta de Foc, fomenta els productes artesans locals i de proximitat d’alimentació, beguda i cosmètica natural del Camp de Tarragona.

A més, hi haurà diverses activitats durant el dia al voltant del consum responsable: xerrades, taula rodona, tallers, música d'ambient i degustació de productes.

A la Capsa de Música, en el marc del Dia Internacional de la Música, l’Associació de Músics de Tarragona organitza el concert ‘Tribut al Soul’. A Sant Pere i Sant Pau se celebrarà la cercavila de foc infantil amb el Ball de Diables, el Drac, el Bou, la Víbria i el Griu.

A la nit, des de la plaça del Fòrum i fins als jardins de la Casa de la Festa, el Ball de Serrallonga, la Colla de Diables Voramar del Serrallo i la Víbria de Tarragona acompanyats de la xaranga Band Tocats! faran la Desvetlla dels Ninots de les Fogueres.

En acabar, a mitjanit, es farà un tastet popular de la primera mamadeta de la temporada. 

Foc per la revetlla i castells per Sant Joan 

Tarragona donarà el tret de sortida a la celebració de la nit més curta de l'any amb l'arribada de la flama del Canigó. El dia 23 de juny, a les 19 hores, arribarà des del pont del Francolí i recorrerà els carrers de Ramón y Cajal i de Pere Martell per arribar al Serrallo.

En aquest punt, els Diables Voramar amb la Víbria i la Vibrieta rebran la flama, faran la proclama, encendran la foguera i cremaran el Ninot.

A la nit, hi haurà la Cercavila de Foc que recorrerà des de la Mitja Lluna i fins a la plaça Corsini, passant pel carrer d’Unió, la Rambla Nova i els carrers de Fortuny i del Governador González.

Enguany hi haurà la novetat que els grups de foc seran els portants de la Flama del Canigó durant la cercavila. En aquest sentit, seran els encarregats d'encendre la foguera de la plaça del Mercat i cremar el Ninot.

A mitjanit, els grups musicals La Prole Band i Star Wyas faran vibrar la plaça Corsini amb les seves versions en les revetlles més esperades. 

L'endemà, el dia 24, les quatre colles castelleres de la ciutat faran la primera diada estival a la plaça de la Font. Es farà un sistema de rondes a la tarragonina.

A la nit, a la Baixada de la Peixateria i al Cós del Bou, la Colla Jove Xiquets de Tarragona donaran la benvinguda a l’estiu 2022 amb un sopar popular a la fresca i una festa de Sant Joan amb el grup de versions Popurris Band. 

El retorn de Corpus i el Dia Internacional de la Música 

La celebració de Corpus recuperarà el seu format habitual amb l'Ou com balla a la font del claustre de la Catedral i l'ofici religiós. Una activitat que es farà el diumenge 19 de juny.

Després de dos anys d'absència, tornarà a sortir el Seguici de Corpus amb el Magí de les Timbales, els Gegantons Negritos, els Gegants Moros i els Gegants Vells acompanyats dels grallers dels Quatre Garrofers, Els Bordons i Pelacanyes.

El seguici acabarà amb una tanda de lluïment a la plaça de la Font. També aquella tarda, a la Rambla Nova, el Casal Tarragoní commemorarà el Dia Universal de la Sardana amb una ballada.  

El vespre de dimarts 21 de juny, en el marc del Dia Internacional de la Música, la Coordinadora de Corals de Tarragona organitza una cantada de fins a tretze agrupacions musicals locals a diferents espais de la ciutat com l’Antiga Audiència, l’església de Sant Miquel i l’església de la Trinitat, per finalment, cantar conjuntament a la catedral.