Imatge del globus terraqüi amb la forma del SARS-CoV-2.

Tarragona posa a disposició de la ciutadania l'anàlisi de la presència de SARS-CoV-2 a les aigües residuals

Les dades, precisament, mostren l’evolució de la Covid-19 per àrees bàsiques de Salut

L’Ajuntament de Tarragona ha posat a disposició de la ciutadania els resultats de les anàlisis de les aigües residuals del municipi per tal de detectar la presència de SARS-CoV-2, i que es poden consultar a través del portal de Dades Obertes del consistori. Des del mes d’abril de 2020, el laboratori d’Ematsa, en coordinació amb el Departament de Salut, fa setmanalment aquests controls en punts de mostreig corresponents a les àrees bàsiques de Salut. Així, les dades recollides permeten comptar amb un altre indicador sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

El portal de Dades Obertes, precisament, ofereix els resultats de l’anàlisi en dos formats: arxius descarregables per ser reutilitzats i en un format visual que permet consultar les dades per zones i dates, i classifica el risc Covid en colors fàcilment identificables. La informació, amb això, s’actualitza setmanalment i es pot consultar l’històric d’analítiques des del mes d’abril.

Tal com ha explicat el president d’Ematsa i conseller de Govern Obert de l’Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, s’ha posat en marxa «un sistema de detecció des de zero, col·laborant amb diverses organitzacions internacionals per establir un model comú d’anàlisi que permeti compartir i comparar les dades. Ara, amb un sistema establert i consolidat, fem un pas més i posem les dades a l’abast de la ciutadania. La transparència i les dades obertes tenen com a objectiu facilitar l’accés lliure a conjunts de dades de la gestió pública».

En aquest sentit, Fortuny afegia que «conèixer l’evolució d’aquest virus, que s’ha convertit en un greu problema de salut pública, on les actituds individuals compten, ens permetrà disposar de més informació per actuar amb responsabilitat». Al portal municipal també es poden consultar les dades de la qualitat de l’aigua de la xarxa d’abastament, així com de l’aigua de les fonts públiques.