Imatge frontal de l'Ajuntament de Tarragona.

L'impacte a TGN de l'anul·lació de l'impost de la plusvàlua: més impostos o retallades

El conseller Jordi Fortuny preveu una reducció d'ingressos de més de 8 MEUR per la decisió del TC i demana responsabilitat a l'oposició

L'Ajuntament de Tarragona perdrà més de 8 milions d'euros d'ingressos arran de l'anul·lació de l'impost de les plusvàlues per part del Tribunal Constitucional (TC). Així ho ha assegurat el conseller de Serveis Generals, Jordi Fortuny, que ha reconegut que la decisió és un cop important per als municipis i ha instat l'Estat a donar-los «una eina» que permeti garantir la recaptació de les corporacions locals.

En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que per pal·liar els efectes de la sentència del TC caldrà incrementar els impostos, alhora que no ha descartat haver de fer retallades en diferents àmbits. És per això que ha demanat als grups de l'oposició «responsabilitat» de cara a l'aprovació de les ordenances fiscals del 2022, que es debatran en plenari el pròxim dimarts.

«Un impacte important»

Jordi Fortuny ha assegurat que la decisió del TC suposa «un impacte important» als comptes d'ajuntaments mitjans. En el cas concret de Tarragona, el conseller ha xifrat l'impacte en més de 8 milions d'euros, als que cal sumar els 3,5 MEUR que encara faltaven per quadrar els pressupostos del 2022. És per això que el govern municipal proposa un increment del 3,9% en l'IBI i un 5% en la taxa d'escombraries.

Aquesta pujada d'impostos, però, no serà avalada pels grups de l'oposició —PSC, En Comú, Ciutadans, PP i els dos regidors no adscrits—, segons han anunciat aquesta setmana. En aquest sentit, han demanat al govern municipal que utilitzi el romanent i descarti l'increment de la pressió fiscal sobre els ciutadans de Tarragona.

Fortuny demana «responsabilitat» als grups de l'oposició

Davant la sentència del TC sobre les plusvàlues, que s'ha conegut aquest dimarts, Fortuny ha fet una crida «a la responsabilitat» a l'oposició, especialment a PSC i En Comú Podem, per garantir un increment dels ingressos que permeti minimitzar el cop. «No es poden demanar més serveis socials i millors prestacions i no voler modificar la revisió d'ingressos de la ciutat. És demagògia», ha etzibat.

En aquest sentit, el conseller de Serveis Generals ha assenyalat que fins al pròxim mes de febrer no es coneixerà amb detall el volum del romanent de tresoreria que es podrà fer servir. És per això que, per prudència, «cal augmentar els ingressos». Així mateix, Fortuny no ha descartat que l'Ajuntament hagi fer retallades en diferents àmbits, com personal, cultura o serveis socials.