L'Ajuntament de Tarragona vol desenvolupar una xarxa de carrils bici durant aquest mandat que permeti que el centre de la ciutat estigui connectat amb els barris de Llevant i de Ponent. L'equip de govern ja ha previst una primera partida de 550.000 euros per al pressupost del 2020 per unir els campus Catalunya i Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i que també enllaçaria amb l'estació d'autobusos situada a la plaça Imperial Tarraco. Es tracta d'un projecte que ja planejava l'anterior govern socialista. Per fer el projecte sencer el consistori haurà de negociar amb l'Estat i amb la Generalitat, que tenen la titularitat d'alguns trams de carreteres i que està previst que s'adeqüin perquè també hi puguin passar ciclistes.
[predef]tarragona-whats-192[/predef]
Un carril bici per unir els campus universitaris i el centre amb els barris
El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, explica que la primera fase és la que han anomenat «carril educatiu», ja que a més de connectar els dos campus universitaris també passarà molt a prop d'altres escoles i instituts de la ciutat. Això també permetrà unir el centre amb el barri de Sant Pere i Sant Pau.
De cara al 2021, Puig avança que volen unir la plaça Imperial Tarraco amb els barris de Ponent. De fet, ja hi ha un carril bici que arriba fins a prop del riu Francolí, i la intenció és allargar-lo per damunt del pont que creua el riu i al llarg de l'avinguda Roma. Per completar aquest «carril educatiu» el consistori haurà de negociar amb la Generalitat per tal que cedeixi, o permeti fer obres, a la C-31B, que arriba fins al Complex Educatiu de Tarragona, conegut com a Laboral.
La unió amb Llevant, en mans de l'estat
Per l'altre costat de la ciutat, el consistori també preveu fer carrils bici, per unir el centre amb les urbanitzacions de Llevant. En aquest cas la situació és una mica més complexa, perquè hauria de passar per l'N-340, que és de titularitat estatal. «Estem en negociació per la recepció de la carretera», assenyala Puig, que és optimista a l'hora de poder arribar a un acord, si bé reconeix que les converses es poden allargar.
El titular d'Urbanisme té clar que si l'Ajuntament assumeix el manteniment «molt elevat» d'aquest tram de carretera, l'Estat hi ha de fer inversions. «Hi ha d'haver una compensació», indica Puig. La intenció del conseller és que si, com està passant en els darrers anys, l'Estat no dona diners al consistori per compensar el cost del manteniment, faci una inversió. I aquesta seria, precisament, adequar la via per fer-hi un carril bici. «El volem veure durant aquesta legislatura», remarca.
A banda de tots aquests projectes, Puig reflexiona que en els propers anys també caldrà fer adequacions al centre de la ciutat. No només per potenciar la bicicleta en detriment de l'ús dels cotxes, sinó també per donar resposta a la irrupció dels patinets elèctrics. El conseller parla obertament de connectar l'estació de tren, la Part Baixa i l'avinguda Catalunya.
Totes aquestes obres del centre implicaran una reorganització del trànsit i dels espais que actualment ocupen els vehicles. «La tendència és que el carril bici no sigui en detriment dels vianants, sinó en tot cas dels cotxes», apunta. De tota manera, manifesta que no sempre s'hauran d'eliminar carrils de circulació de cotxes, sinó que es poden redimensionar alguns carrils per fer-los més estrets i deixar lloc a les bicicletes, així com redistribuir les zones d'aparcament.