Una parada de llibres durant Sant Jordi a Tarragona

Tarragona tornarà a celebrar la diada de Sant Jordi amb total normalitat

La Primavera Literària omple la ciutat amb més de 40 activitats | Les cites més destacades són la Recepció al Sector de les Lletres, el Lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona i el nou festival de poesia Transversal

La normalitat va tornant arreu del territori i Tarragona torna a celebrar la Primavera Literària, un esdeveniment cultural que ve marcada com és habitual per algunes de les dates imprescindibles del calendari literari tarragoní.

Entre tots aquests, torna un dels imprescindibles que no s'ha pogut celebrar com marquen els cànons: la diada de Sant Jordi. Després de dos anys marcats per la pandèmia, el 23 d'abril es viurà una jornada cultural com les prepandèmiques. 

La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha donat avui el detall d’aquesta programació, i ha destacat «la preservació del patrimoni literari, la creació literària i el foment de la lectura» com a objectius principals de les activitats.

Solé ha agraït «la participació de molta gent del sector, particularment a escriptors, editors, llibreries, biblioteques, organismes públics i entitats de la ciutat que fan possible aquesta Primavera Literària 2022». 

El Dia Mundial de la Poesia, el 21 de març, donarà inici a aquest programa d’actes, que enguany reprèn al 100% la seva presencialitat després de dos anys. Una diada protagonitzada pel poeta Gabriel Ferrater, en ocasió del centenari del seu naixement.

Diversos actes organitzats per institucions i entitats l’homenatjaran a partir de lectures de les seves obres.  

Una Recepció a les Lletres i un Sant Jordi habitual 

Tarragona viurà una diada de Sant Jordi amb tots els ingredients que la caracteritzaven abans de la pandèmia. Una jornada on hi haurà diverses cites literàries destacades a la ciutat.

Per avançar-se a aquesta data, a part dels molts actes de promoció que organitzen llibreries, editorials i els mateixos autors, des de la Casa de les Lletres s’edita un catàleg digital amb totes les novetats literàries dels autors del Camp de Tarragona.

El més destacat serà la tradicional Recepció al Sector de les Lletres del dia 21 d’abril, a les 19 hores, al Jardí de Casa Canals. Un acte comptarà amb les paraules de Joaquim Mallafrè. A més, durant la recepció, alguns dels autors que presenten novetat aquest Sant Jordi llegiran un fragment de la seva obra. 

L’acte central de la Primavera Literària serà el Lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que tindrà lloc el 21 de maig al Teatre Metropol i que, en aquesta ocasió, s’ha encarregat al director d’escena Ramon Simó.

A més dels premis de sempre, de novel·la Pin i Soler, de traducció Vidal Alcover i de narrativa breu Tinet, com ja s’havia avançat, per primera vegada es lliurarà un guardó específic, de caràcter honorífic, a un traductor que hagi destacat per la seva trajectòria.  

Organitzen la primera edició del festival de poesia 

Tarragona celebrarà la primera edició d'un festival de poesia amb el nom de 'Transversal'. Una de les grans novetats principals de la Primavera Literària i tindrà lloc el primer cap de setmana de juny a la ciutat.

L'esdeveniment comptarà amb les veus de Mireia Calafell, Olga Xirinacs, Gabriel Ferrater, Isabel Ortega i Teresa Pascual, entre altres.Més endavant es donarà a conèixer la programació completa d’aquesta nova cita cultural a la ciutat de Tarragona que arriba amb voluntat de consolidar-se. 

La Primavera Literària es completa amb moltes presentacions de llibres, recitals de poesia, tallers monogràfics de l'Escola de Lletres i clubs de lectura, tallers virtuals de la Biblioteca Pública de Tarragona i les convocatòries d’un seguit de premis literaris dedicats a col·lectius o temes específics, com ara el 6è concurs de microrelats, el 22è de relats de dones o el 5è de còmics per la igualtat.